Adaptarea principiilor clasice ale impunerii la condițiile economiei contemporane

Previzualizare proiect:

Cuprins proiect:

1. Scurta prezentare a principiilor clasice ale impunerii 3
2. Principiile impunerii in societatea moderna 5
2.1. Principii de echitate fiscala 5
2.1.1. Dimensiuni conceptuale 5
2.1.2. Modalitati de interpretare 8
2.1.3. Locul echitatii fiscale in cadrul principiilor generale ale impunerii 10
2.1.4. Formele echitatii fiscale 12
2.1.5. Modalitati de manifestare a inechitatii fiscale 13
2.1.6. Efectele echitatii fiscale 14
2.1.7. Masurarea echitatii pe baza de indici 14
2.2. Principii de politica financiara (fiscala) 15
2.3. Principii de politica economica si sociala 17
3. Analiza comparativa a principiilor impunerii clasice si moderne 20
4. Bibliografie 21

Extras din proiect:

1.Scurta prezentare a principiilor clasice ale impunerii

Impunere reprezinta un complex de masuri si operatiuni (politice si de tehnica fiscala), efecuate in baza legii, care au ca scop final stabilirea impozitului ce revine in sarcina unei persoane fizice sau juridice.

Impozitele reprezinta prelevarea unei parti din veniturile si/sau averea persoanelor fizice si juridice, la dispozitia statului, in vederea constituirii resurselor financiare publice necesare acoperirii cheltuielilor publice. Aceasta prelevare se face in mod obligatoriu, cu titlu nerambursabil si fara contraprestatie directa din partea statului.

Caracterul obligatoriu: sarcina achitarii impozitului pe venit revine tuturor persoanelor fizice si juridice care realizeaza venit dintr-o anumita sursa prevazuta de lege cum ar fi:pentru muncitori si functionari (salariul), pentru agentii economici (profitul), pentru proprietarii funciari (renta), pentru detinatorii de hartii de valori (actiuni, obligatiuni) - venitul produs de acesta (dividende, dobanzi), micii meseriasi si liberi profesionistii suporta impozitul pe venitul realizat de pe urma activitatii desfasurate.

De asemenea, suporta, in mod obligatoriu impozit si persoanele care detin in proprietate anumite bunuri mobile sau imobile: proprietarii de imobile datoreaza impozitul pe cladiri, proprietarii de terenuri datoreza impozitul pe terenuri, proprietarii de mijloace de transport datoreaza taxa asupra mijloacelor de transport.

Caracterul obligatoriu se refera si la faptul ca efectuarea unor cheltuieli genereaza obligatia de plata a unui impozit catre stat. Astfel, la achizitia de bunuri se datoreaza taxa pe valoare adaugata, accizele, taxele vamale. Ce este specific in cazul lor, este faptul ca, spre deosebire de impozitele amintite mai sus, sarcina achitarii impozitul revine unei alte persoane (impozitul este cuprins in pretul platit, deci in cheltuiala, urmand sa il vireze statului persoana de la care au fost achizitionate bunurile). De asemenea, in cazul acestor impozite, nu se individualizeaza cel care suporta efectiv impozitul, ci doar platitorul impozitului, care retine prin pret impozitul de la cumparator si il vireaza apoi statului.

Formularea unor cerinte (criterii) ale impunerii se afla in relatie directa cu lozincile revolutiei burgheze ce afirmau si egalitatea in fata sarcinilor publice si vizau direct eliminarea privilegiilor fiscale ale nobilimii feudale.

Conturarea principiilor impunerii se inscrie in doctrina economica liberala si conceptia economistilor clasici, indeosebi a lui A. Smith, care a formulat cateva cerinte (criterii) generale, in acest domeniu, si anume:

Impunerea trebuia sa fie echitabila, adica sa se asigure justetea fiscala. Semnificatia acestei cerinte consta in aceea ca sarcina fiscala (decurgand din modul de impunere) suportata de contribuabili ar trebui sa corespunda puterii contributive a suportatorului. La randul sau, puterea sau capacitatea contributiva trebuia apreciata, pornind de la situatia materiala a contribuabilului, fara a admite discriminari sau privilegii pentru anumite categorii sociale sau persoane.

Impunerea trebuia sa fie economicoasa, iar impozitul sa aiba un randament cat mai ridicat. In consecinta, se cerea ca impunerea sa fie realizata, in asa fel, incat sa asigure mobilizarea de resurse suficiente (pentru acoperirea deplina a cheltuielilor statului) cu costuri minime. In mod implicit, acest criteriu exprima necesitatea administrarii impozitelor cu cheltuieli cat mai mici pentru ca sumele incasate sa fie folosite, in masura cat mai mare, pentru acoperirea celorlalte cheltuieli publice.

Bibliografie:

Corneliu Dumitru, cu lucrarea "Abordari moderne privind impozitarea veniturilor persoanelor fizice", Ed. Performantica, 2006, Iasi

Dan Moraru, Mihai Nedelescu, Cristina Stanescu, Oana Preda, ,,Finante publice. Sinteze. Aplicatii. Teste-grila", Ed. Economica, 2009, p. 111-118

Gheorghe Filip, Gheorghe Voinea, Sorin Mihaescu, Nicolae Lungu, Bogdan Zugravu, "Finante", Ed. Sedcom Libris, 2001

Mihaela Onofrei, "Politici financiar-monetare si implicatiile lor asupra dezvoltarii societatii", Ed. Performantica, 2006, Iasi

Sorin Mihaiescu, cu lucrarea "Aspecteprivind implicarea politicii fiscale in sustinerea dezvoltarii economice durabile ", Ed. Performantica, 2006, Iasi

Tatiana Mosteanu, "Finante publie", Editura UNIVERSITARA Bucuresti, 2005, p. 167

Vasile Barle, "Echitate fiscala", Editura Economica, Bucuresti, 2001

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Adaptarea principiilor clasice ale impunerii la conditiile economiei contemporane.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
22 pagini
Imagini extrase:
22 imagini
Nr cuvinte:
7 337 cuvinte
Nr caractere:
41 558 caractere
Marime:
55.23KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Finanțe
Tag-uri:
Economie, politica
Predat:
la facultate
Materie:
Finanțe
Sus!