Abordări critice la adresa viziunii convenționale asupra finanțelor publice

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

Conform Dictionarului Explicativ al Limbii Romane, termenul de fiscalitate se defineste astfel ,, sistem de percepere a impozitelor si taxelor prin fisc./ Totalitatea obligatiilor fiscale ale cuiva." Cum functioneaza acest sistem al fiscalitatii? Statul percepe o parte din veniturile fiecarui cetatean pentru acoperirea cheltuielilor publice. De asemenea el trebuie sa acopere necesitatile publice de bunuri si servicii, dimensionarea cheltuielilor si apoi repartizarea lor pe destinatii si beneficiari. Dar nivelul de satisfacere a nevoilor sociale depinde de nivelul si volumul fondurilor publice. Cheltuielile publice ridicate ar trebui sa insemne o satisfacere sporita a nevoilor sociale, a celor de protectie, sanatate si invatamant. Realizarea acestor cheltuieli este strict legata de resursele financiare atrase prin intermediul impozitelor si contributiilor.

Cum se precizeaza si in Cap. XXVIII " Interference by taxation" al tratatului de economie ,,Human Action" de Mises Ludwig von, un impozit trebuie sa fie direct proportional cu venitul sau averea care se impoziteaza. Ce s-ar intampla in cazul in care toata lumea ar contribui cu aceiasi suma la veniturile publice? Sarcina fiscala ar fi grea pentru cei cu venituri medii sau mici, astfel reducandu-se consumul unor anumite produse pe care si le permit majoritatea personelor. De asemenea, nu s-ar mai face economii, investitii, iar poate unii nici nu ar avea de unde sa plateasca pentru ca venitul lor e mai mic decat taxa ceruta. Bineinteles ca cei cu venituri mari nu ar fi atat de afectati de acest lucru. Pentru a se evita acest dezechilibru, politicile fiscale actuale din majoritatea tarilor sunt ghidate de ideea ca impozitele sunt percepute in functie de abilitatea de a plati a fiecarui cetatean.

Dintre diferitele impozite utilizate de stat pentru atragerea resurselor, cele care exercita o presiune fiscala insemnata sunt: impozitul pe venit, impozitul pe profit, taxele de consum si contributiile sociale.

Bibliografie:

Mises Ludwig von, Human Action, Cap. XXVIII. "Interference by Taxation"

Hoppe, Hans-Hermann, "Teoria Socialismului si a Capitalismului"

,,Taxation trends in the European Union" 2008

Hazlitt Henry, "Lucrarile publice inseamna impozite"

Mosora, Cosmin, "Democratia in deficit (bugetar)"

www.stirileprotv.ro

www.capital.ro

www.zf.ro (Ziarul financiar)

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Abordari critice la adresa viziunii conventionale asupra finantelor publice.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
2 733 cuvinte
Nr caractere:
14 349 caractere
Marime:
21.27KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Finanțe
Tag-uri:
Abordari critice la adresa viziunii conventionale asupra finante, Economie
Predat:
la facultate
Materie:
Finanțe
Sus!