Problematica omului

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

Se poate afirma ca orice demers filosofic graviteaza in jurul problematicii umane. O caracteristica importanta care defineste omul este constiinta de sine; iar atitudinea autoreflexiva a omului il conduce pe acesta la intrebarea asupra diferentei dintre sine si celelalte entitati: in ce consta diferenta dintre un om si un lucru sau un animal- Mai mult, exista vreo diferenta intre mine si ceilalti semeni?

Astfel de interogatii ce tin de natura umana incearca sa cuprinda acel set de atribute specifice doar naturii umane. Omul poate fi privit din doua mari perspective:

1. TEORIA POLITICA incearca sa explice existenta omului prin capacitatea sau incapacitatea acestuia de a trai in mod social.

2. TEORIA METAFIZICA trateaza gandirea si capacitatea acesteia de reflectare asupra lumii ca element distinctiv al naturii umane.

MARETIA OMULUI

Blaise Pascal (sec. XVII) - ,,Cugetari"

Blaise Pascal considera ca ceea ce il defineste pe om este capacitatea sa de a rationa (,, gandirea este aceea care defineste omul. Nimeni nu-l poate concepe fara ea."). De asemenea, observa contradictiile uimitoare ce se gasesc in om: judecator al tuturor lucrurilor-imbecil vierme de pamant, depozitar al adevarului-ingramadire de incertitudine si eroare, marire a Universului-lepadatura a Universului. Totusi, faptul ca se stie toate acestea, il face mai maret (constiinta de sine): ratiunea se impune oricat de mult s-ar opune restul Universului.

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Problematica Omului.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
5/10 (6 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
1 514 cuvinte
Nr caractere:
7 237 caractere
Marime:
12.19KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Filosofie
Tag-uri:
om, problema
Predat:
la facultate
Materie:
Filosofie
Sus!