Postmodernismul și realitatea

Previzualizare proiect:

Cuprins proiect:

1.Premisele proiectului
2. Continutul proiectului
3. Metode de cercetare
4. Concluzii
5. Bibliografie

Extras din proiect:

1. Premisele proiectului

Realitatea, felul in care lumea ne este data, a preocupat atentia filosofilor inca de la inceputul istoriei omenirii. Acest ,,dat ,, reprezinta totalitatea lucrurilor ce alcatuiesc universul nostru, modul in care vedem lumea si imagine pe care ne-o formam despre aceasta.

In proiectul de fata mi-am propus sa cercetez felul in care intelegem realitatea si modalitatea in care ne raporta la ea alaturi de consecintele care decurg de aici. De asemenea, este important de remarcat impactul pe care tehnologia il are asupra modului de viata al omului alaturi de promovarea anumitor valori specifice culturii populare. Scopul acestei investigatii este atat didactic cat si stiintific. Deoarece cunoasterea lumii alaturi de cunoasterea de sine sunt doua obiective la care fiecare fiinta umana cugetatoare nazuieste.

In mare, proiectul face o trecere in revista a catorva aspecte specifice modernitatii si a felului in care acestea actioneza asupra individului.

2. Continutul proiectului

Postmodernismul reprezinta atat o modificare a constiintei individuale cat si o revolutie de tehnico-stiintifica de proportii. Dezvoltatea tehnologiei a schimbat radical modul de viata al oamenilor si felul in care acestia se raporteaza la realitate. Explozia informationala si tehnologica a determinat o accelerare a ritmului vietii si o diversificare a preferintelor culturale. Are loc o depreciere a valorilor traditionale si se pune accent pe cunoasterea psihicul uman si realizare spirituala a omului in lipsa lui Dumnezeu.

Conceperea lumii, felul in care percepem realitatea este stans legat de perioada culturala care ne este specifica. Daca in vechime, lumea era ,vazuta ca o realitate marginita care isi avea arhetipul in Logos. Intregul univers se rotea in jurul acestei Entitati si se recunostea in toate lucrurile o ordine prestabilita. Incepand cu epoca moderna, lumea nu mai are conturi clar definite, ci merge in toate directiile. Dumnezeu nu mai este vazut ca cel care sta la baza tuturor lucrurilor si prin care toate au fost create, ci este marginalizat, stiinta lundu-i locul.

Astronomia face descoperirea ca Pamantul nu este centrul univeresului si ca acesta se invarte in jurul Soarelui. Extinderea realitatii impune disparitia acelor elemente pe care se baza intelegerea lumii. Omul nu se mai multumeste cu ceea ce cunoaste si incearca sa realizeze imposibilul in cunoastere, nu mai considera necunoscutul inconjurator ca interzis. De aceea interprinde numeroase cercetari pentru a descoperi sursa vietii insasi si modul in care aceasta este alcatuita.

In centrul lumii nu se mai afla ca si in Evul Mediu, Dumnezeu, ci locul este luat de om, care incerca sa-si depasesca propiiile limite. De asemenea, individul isi inderapta atentia spre a sine insusi. O data cu aceast abandon a lui Dumnezeu

Bibliografie:

David Deutsch, Textura realitatii, Editura Tehnica, Bucuresti 2006.

Jean-Francois Lyotard - Conditia postmoderna, Editura Babel, Bucuresti, 1993.

Jean - Francois Lyotard - Postmodernismul pe intelesul copiilor, Editura Apostrof, Cluj, 1997.

Jurgen Habermas, Discurs filosofic al modernitatii, Editura All, Bucuresti, 2000

Romano Guardini, Sfarsitul modernitatii, Editura Humanitas, Bucuresti, 2004.

Steven Connor, Cultura postmoderna, Editura Meridiane, Bucuresti, 1999.

Walter Benjamin - Iluminari, Editura Ideea Design & Print, 2002.

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Postmodernismul si realitatea.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
1 073 cuvinte
Nr caractere:
5 644 caractere
Marime:
11.44KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Filosofie
Tag-uri:
filosofi, conceptii, premise
Predat:
la facultate
Materie:
Filosofie
Sus!