Filosofia Orientului Antic

Previzualizare proiect:

Cuprins proiect:

I. Monografii si culegeri:
1. 1 Constantin M, Filosofia indiana. Izbavire sufleteasca prin cunoastere si meditatie transcedentala, Ed. Moldova, Iasi,1994, pg. 7, 10, 15, 22
1.2 Socolov G, <<Istoria si filosofia culturii", Editura F.E.P. ,,Tipografia Centrala", Ch., 1998, pg. 76-78, 81-83, 95
1.3 Tapoc V ,Initierea in Istoria Filosofiei Universale,Bucuresti, pg. 10-11,13, 15-16, 19
II. Surse internet:
2.1 www referat.ro;
2.2 www.referat- scoala.ro;
2.3 www.markmedia.ro;
2.4 www.discovery.ro .

Extras din proiect:

Aparitia filosofiei antice orientale. Filosofia apare in perioada de trecere de la comuna primitiva la sclavagism, avin premise spirituale, economice si politice. Ca premisa politica a servit faptul despartirii muncii intelectuale de la munca fizica, precum si aparitia unei clase seosebite care se ocupa cu munca spirituala, in special cu filosofia.

Ca premisa economica a servit faptul dezvoltarii economice a Indiei, Chinei,Greciei antice s.a., in care s-a dezvoltat navigatia, comertul, se acumulau bani necesari pentru deschiderea scolilor filosofice.

Impartirea societatii in clase sau grupari sociale, in urma diviziunii muncii si aparitiei surplusului de bunuri materiale, a facut posibila aparitia timpului liber, timp ce a fost folosit pentru meditatii, sport, arta, calatorii etc.

Ca premisa spirituala poate servi faptul ca cunostintele mitologice si religioase existente pe atunci nu puteau servi cerintei de a lamuri in mod satisfacator lumea inconjuratoare. Dorinta omului de a se elibera de sub stapinirea totala a zeilor si fortelor naturii ci de a-si asuma raspunderea de propriul destin a dus la aparitia filosofiei.

Ideile despre o noua programare a vietii, cind nu prin ofrande oferite zeilor, ci prin propria intelegere(cunoastere a semnificatiei) si actiun cumpatata omul le putea dobindi din mostenirea culturala ce-i statea la dispozitie: mituri , credinte religioase, frinturi de cunostinte stiintifice si propria experienta.

Meditatiile asupra acestor si altor fenomene de acest fel descrise de mitologie au si pus inceputurile cugetarii filosofice.

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Filosofia Orientului Antic.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
21 pagini
Imagini extrase:
21 imagini
Nr cuvinte:
6 772 cuvinte
Nr caractere:
35 085 caractere
Marime:
44.68KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Filosofie
Tag-uri:
filosofie, orient antic
Predat:
la facultate
Materie:
Filosofie
Sus!