Cunoașterea și capitolul politică - filosofi celebri

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

Numele adevarat a lui Platon este Aristokeles. A fost numit Platon datotita chipului sau viguros. Descendent dintr-o familie nobila, Platon primeste o educatie aleasa. In tinerete s-a ocupat de poezie si pictura. La varsta de 20 de ani, venind sa participe la un concurs de poezie l-a intalnit si l-a ascultat pe Socrate. Puternic impresionat de intelepciunea acestuia, el se dezice pentru totdeuna de poezie si devine elevul lui Socrate si nu l-a mai parasit pana la moartea acestuia in anul 399. Zguduit adanc de moartea iubitului sau invatator, Platon pleaca intr-un sir de calatorii.

Convingerea l-a insotit toata viata, a fost aceea ca actiunea politica, respectiv deciziile politice drepte, pot fi bazate numai pe o cunoastere profunda, adica pe filosofia autentica. Din aceasta perspectiva trebuie interpretata maxima sa politica: ori filosofii ar trebui sa fie regi, ori regii sa devina filosofi.

Prima mare calatorie in agara Greciei Mici, intreprinsa in mod cert, este realizata de catre Platon la virsta de 40 de ani in Italia de Sud (Sicilia), numita in acea vreme Grecia Mare. Cu acest prilej i-a cunoscut direct pe unii pitagoreici, precum Archytas din Taren, care preda aici. La curtea din Seracuza a tiranului Dionysos cel Batrin l-a cunoscut si pe Dio, cumnatul acestuia, pe care a incercat sa-l cistige pentru ideile sale de forma politica. De acest episod al vietii lui Platon se leaga una dintre putinile traditii indoielnicie referitoare la biografia sa: se spune ca Dionysos cel Batran l-a vandut pe Platon ca sclav in Egina, deoarece ii considera suparatoare prezenta in Siracuza. Multi comentatori ai biografiei sale considera ca, desi exista multe indoieli legate de veridicitatea acestei intamplari, ea ar putea explica, totusi hotararea lui Platon de a se retrage din politica si de a deschide o scoala filosofica in Atena, celebra Academiei.

Numele scolii sale a provenit de la piata dedicata lui Heros Akademus, aflata in apropiere. Organizarea scolii se aseamana oarecum cu cea a societatilor pitagoreice, fiind bazata pe principiul ierarhiei. Activitatea sa in cadrul academiei nu a insemnat, insa, pentru Platon, o retragere definitiva din politica.

Platon intreprinde o a doua mare calatorie in Sicilia la varsta de peste 60 de ani, in timpul domniei lui Dionysos cel Tanar, urmasul celui Batran. Actualul tiran parea sa fie extrem de interesat de filosofie si de introducerea unor reforme politice in statul sau. Probabil ca Platon a fost deosebit atras de perspectiva de a putea pune in practica teoria sa despre constitutia unui stat ideal. Dar si de aceasta data, desi s-a dedicat cu toata fiinta acestui proiect, actiunea sa este sortita esecului, intrucat Platon este suspectat ca pregateste o rasturnare a puterii.

Platon intreprinde ultima calatorie in Italia de sud peste 4 ani. Esecul definitiv al proiectului sau de a pune in practica teoria sa despre stat il determina sa se dedice pina la moarte doar treburilor din cadrul Academiei. Platon s-a stins din viata in anul 347, la varsta de 80 de ani.

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Cunoasterea si Capitolul Politica - Filosofi Celebri.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Nu
Nota:
9/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
17 pagini
Imagini extrase:
17 imagini
Nr cuvinte:
9 574 cuvinte
Nr caractere:
48 472 caractere
Marime:
386.39KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Proiect
Materie:
Filosofie
Tag-uri:
filosofi, politica
Predat:
la liceu
Sus!