Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

Sapunul, prin definitie este o substanta tensio-activa. De fapt, el este cea mai veche substanta tensio-activa, si a fost folosita cam de 4500 de ani.

Un material care, prin compozitie este foarte asemanator cu sapunul a fost gasit intr-un vas de lut datand din 2800 ien, descoperit in timpul cercetarii facute asupra locului in care se afla Babilonul.

Inscriptiile de pe vas spun ca grasimile au fost fierte cu cenusa, care este o metoda de obtinere a sapunului , dar nu precizeaza la ce era folosit aces material.

Mai tarziu, s-a descoperit ca asemenea materiale erau folosite ca "gel" de par .

Numele de sapun, dupa o veche legenda romana, vine de la Muntele Sapo, unde erau sacrificate animale. Ploaia a amestecat grasimile cu seu, si cu cenusa pe malul raului Tibet.

Femeile au observat ca acest amestec le usura munca, si au inceput sa foloseasca acest sol lutos, imbibat cu amestecul de grasimi.

DEFINITIE

Sapunurile sunt saruri de sodiu sau de potasiu, ale acizilor grasi superiori, acizilor nafteici sau ale acizilor rezinici, solubile in apa.

COMPOZITIE

Sapunurile sunt facute din grasimi si uleiuri sau din acizii lor grasi, tratati cu substante chimice cu bazicitate ridicata.

In compozitia acestora pot intra si substante colorante, parfumuri, substante medicinale (sulf, borax, gudron de sulf, gudron de fag), talc etc.

METODE DE OBTINERE

Saponificarea grasimilor si uleiurilor este cel mai raspandit proces. Prin aceasta metoda grasimile si uleiurile sunt incalzite si reactioneaza cu o baza lichida, dand astfel sapun si apa (sapun pur) plus glicerina.

O alta metoda este neutralizarea acizilor grasi cu baze; grasimile si uleiurile se hidrolizeaza.Apoi, acizii grasi sunt purificati prin distilare, si apoi neutralizati cu o baza, rezultand apa si sapun (sapun pur).

OBSERVATII

Cand baza este hidroxid de natriu (NaOH), se formeaza sapun de sodiu. Sapunurile de sodiu sunt sapunuri "tari".

Cand baza este hidroxid de potasiu (KOH) se formeaza sapun de potasiu. Acesta este sapun "moale", si se gaseste in sapunuri lichide si creme de barbierit.

Desi sapunul este un bun agent de curatare, eficacitatea sa este

Bibliografie:

www.google.ro

www.referat.ro

www.referate.ro

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Sapunul
    • SApun.doc
    • SAPUNUL.ppt
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc, ppt
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
2 fisiere
Pagini (total):
27 pagini
Imagini extrase:
10 imagini
Nr cuvinte:
1 661 cuvinte
Nr caractere:
8 327 caractere
Marime:
1.51MB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Farmacie
Tag-uri:
sapun, substante, compozitie
Predat:
la facultate
Materie:
Farmacie
Sus!