Transportul și distribuția energiei electrice

Previzualizare proiect:

Cuprins proiect:

1. INTRODUCERE SISTEMUL ELECTROENERGETIC 3
2. CONSIDERATII GENERALE ASUPRA INSTALATIILOR ELECTRICE ALE STATIILOR DE TRANSFORMARE 4
2.1. Definitii 6
2.2. Proiectarea statiilor electrice de inalta tensiune 7
2.3. Conditiile amplasarii instalatiilor electrice 10
2.4. Conditii ce trebuiesc indeplinite la alegerea schemelor de conexiuni si a echipamentului din statiile de transformare 11
2.5. Scheme electrice de conexiuni. Tipuri de scheme de conexiuni 17
3. TEMA DE PROIECTARE 26
4. CALCULUL CURENTILOR DE SCURTCIRCUIT 28
4.1. Consideratii generale privind calculul curentilor la scurtcircuit 28
4.2. Calculul curentilor de scurtcircuit in statia electrica de transformare 110 / 20 kV Triaj 30
5. STABILIREA REGIMULUI OPTIM DE FUNCTIONARE A TRANSFORMATOARELOR 41
5.1. Calculul curentilor in regim nominal 46
6. CIRCUITE ELECTRICE PRIMARE 47
6.1. Alegerea barelor si a izolatoarelor 47
6.2. Alegerea intreruptoarelor de inalta tensiune 55
6.3. Alegerea separatoarelor de inalta tensiune 63
6.4. Alegerea transformatoarelor de masura 64
6.5. Alegerea celulelor de medie tensiune prefabricate 70
7. ALIMENTAREA SERVICIILOR PROPRII DE CURENT CONTINUU SI CURENT ALTERNATIV 71
8. INSTALATII DE LEGARE LA PAMANT 73
9. DETERMINAREA INDICATORILOR DE FIABILITATE LA ALIMENTAREA CU ENERGIE ELECTRICA A CONSUMATORILOR 78
10. BIBLIOGRAFIE 85
11. ANEXE. PARTEA DESENATA 86

Extras din proiect:

Sistemul electroenergetic cuprinde ansamblul instalatiilor in care se produce, se transforma si se consuma diferite forme de energie mecanica, termica. Sistemul energetic contine mai multe subsisteme, corespunzatoare diferitelor forme de energie si o mare complexitate de instalatii, incepand cu amenajarile pentru extragerea sau captarea resurselor energetice naturale, continuand cu sistemul de linii si retele pentru transportul combustibililor si sfarsind cu instalatiile de transformare a energiei in forma necesara consumatorilor.

Se numeste sistem elecroenergetic partea unui sistem energetic alcatuita din generatoare electrice, instalatiile de distributie din centralele electrice, statiile ridicatoare de tensiune din centralele si retelele electrice, statiile coboratoare de tensiune din retelele electrice, posturile de transformare la abonati si statiile de conexiune, punctele de alimentare si receptoarele de energie electrica, toate fiind legate intre ele prin linii si retele electrice. Sistemul electric cuprinde deci partea sistemului energetic dintre arborele de actionare al fiecarui generator electric al grupurilor generatoare de energie ale centralelor electrice si ultimul receptor de energie electrica de la consumatori, toate elementele cuprinse intre aceste limite fiind legate intre ele fie galvanic, fie magnetic.

Fazele principale prin care trece energia electrica in transformarile ei sunt : producerea, transportul, distributia si utilizarea ei.

Centralele electrice sunt formate dintr-un ansamblu de instalatii mecanice si electrice, constructii si amenajari pentru producerea de energie electrica sau, uneori, pentru producerea combinata de energie electrica si termica.

Retelele electrice cuprind instalatiile care servesc la transmiterea energiei electrice de la centralele de producere la consumatori. Retelele electrice cuprind liniile electrice, statiile electrice, statiile electrice de transformare, statiile electrice de conexiuni.

Consumatorii de energie electrica consuma energia electrica transformata in alte forme de energie : mecanica, termica, chimica, luminoasa, e.t.c.

Sistemele electrice au urmatoarele caracteristici mai importante: schema de conexiuni, nivelul tensiunilor, frecventa, circulatia puterilor active si reactive si situatia rezervelor de putere.

Schema de conexiuni cuprinde schema de legaturi a partilor electrice ale centralelor, inclusiv a grupurilor generatoare, schemele statiilor si posturilor de transformare si de conexiuni, se indica si pozitia aparatelor electrice de comutatie, precum si alte aparate limitatoare de curent sau de supratensiuni, cum ar fi bobinele de reactanta sau descarcatoarele electrice.

Nivelul tensiunilor impune existenta unor valori determinat de tensiune in nodurile sistemului. Aceste valori se mentin constante, reglandu-se tensiunea prin diferite mijloace. In acest scop se folosesc regulatoare automate de tensiune la generatoare, prizele transformatoarelor si autotransformatoarelor din statiile de transformare, masini si aparate producatoare sau consumatoare de putere reactiva e.t.c.

Frecventa curentului alternativ din sistem este unica in tot sistemul, cu exceptia unor parti din sistem care se leaga prin intermediul unor grupuri convertizoare de frecventa. In sistemul electric al tarii noastre, precum si in toate sistemele electrice ale tarilor europene, frecventa curentului alternative are valoarea de 50 Hz. Ea trebuie mentinuta constanta, cu tolerante

Bibliografie:

1. PIETRAREANU, E. : Agenda electricianului. Bucuresti, Editura Tehnica, 1986.

2. PREDA, L. s.a. : Statii si posturi electrice de transformare. Bucuresti, Editura Tehnica, 1988.

3. LUPU, I. : Exploatarea statiilor de transformare. Piatra Neamt, Editura ,,CRY SERV", 1999.

4. BADULESCU, N. : Linii si statii electrice. Bucuresti, Editura Tehnica, 1962.

5. IACOBESCU, Ghe.: Instalatii electroenergetice. Bucuresti, Editura Didactica si Pedagogica1984.

6. IORDACHE, M. si CONECINI, I. : Calitatea energiei electrice. Bucuresti, Editura Tehnica, 1997.

7. PE 111-9/86. Instructiuni pentru proiectarea statiilor de conexiuni si transformare. Elemente de constructii din statiile exterioare. Bucuresti, ICEMENERG, 2000.

8. PE 111-4/93. Instructiuni pentru proiectarea statiilor de conexiuni si transformare. Conductoare neizolate rigide. Bucuresti, ICEMENERG, 1994.

9. PE 111-1/92. Instructiuni pentru proiectarea statiilor de conexiuni si transformare. Intreruptoare de inalta tensiune. Bucuresti, ICEMENERG, 1993.

10. PE 126/82. Regulament de exploatare tehnica a echipamentelor electrice din distributia primara. Bucuresti, ICEMENERG, 2003.

11. PE 103/92. Instructiuni pentru dimensionarea si verificarea instalatiilor electroenergetice la solicitari mecanice si termice in conditiile curentilor de scurtcircuit. Bucuresti, ICEMENERG, 2002.

12. 1.E.-Ip24/86. Instructiuni de proiectare a statiilor electrice de 6-110 kV. Dispozitii constructive. Bucuresti, ICEMENERG, 2002.

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Transportul si Distributia Energiei Electrice.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
10/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
86 pagini
Imagini extrase:
86 imagini
Nr cuvinte:
19 277 cuvinte
Nr caractere:
111 644 caractere
Marime:
1.95MB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Energetică
Tag-uri:
energie electrica, distributie, sisteme
Predat:
Facultatea de Inginerie Electrica si Stiinta Calculatoarelor , Universitatea Transilvania din Brasov
Materie:
Energetică
Sus!