Resurse de apă

Previzualizare proiect:

Cuprins proiect:

CAP 1.DEFINITII 2
CAP 2.RESURSELE DE APA ALE GLOBULUI 5
CAP 3.RESURSELE DE APA ALE ROMANIEI 10
CAP 4.CIRCUITUL APEI IN NATURA 15
CAP 5.ECONOMIA APELOR 19

Extras din proiect:

CAP 1.DEFINITII

Apa este simbolul vietii. Apa este foarte mult raspandita in natura, in toate trei straturile de agregare, sub forma de gaz sau vapori de apa - ceata, aburi si nori - in atmosfera, sub forma lichida in rauri, mlastini, lacuri, mari sau oceane si sub forma solida sau gheata. Ea acopera mai mult de 70% din suprafata pamantului atat lichida cat si solida fiind necesara vietii de pe pamant si constituie o mare parte a lucrurilor vii.

Banala formula chimica H2O este prezenta in toate procesele vitale. Cu apa cresc cerealele, cu apa se fabrica fonta si otelul etc.

Apa se consuma sub forma naturala sau prelucrata. Este un fapt arhicunoscut faptul ca intreprinderile, institutiile, energetica si agricultura o consuma sub forma de apa tehnologica, iar populatia, ca apa potabila sau menajera. Ca resursa fundamentala, apa trece inaintea energiei, inaintea materiilor prime minerale, inaintea pamantului insusi care, in lipsa acesteia, ar fi un pustiu mort, inaintea oxigenului chiar, daca tinem seama ca el se naste din apa.

Din suprafata planetei noastre, 510 milioane km?, Oceanul planetar ocupa 361 milioane km?, ceea ce reprezinta 70,8%, iar uscatul, doar 149 milioane km?, adica 29.2%. Pe Terra exista apa dulce, apa sarata, ape termale si ape minerale.

In afara de mari si oceane, apa se mai gaseste in rauri si fluvii, in lacuri si mlastini, ca si in panzele freatice subterane ale uscatului. Lacurile pot fi subterane sau de suprafata. Lacurile de suprafata sunt cel mai adesea de campie, mai rar de deal sau alpine care pot fi de origine glaciara sau vulcanica.

De asemenea, apa exista in ghetari si asezari de zapada, precum si in precipitatii sub forma de ceata, burnita, ploi, grindina si zapada.

Volumul global al acestor resurse este estimat la 1454 milioane km?, din care volumul oceanelor si marilor este de 1362 km?. Apele continentale (rauri, fluvii, lacuri, ghetari etc.), de altfel singurele surse de apa potabila pentru cei peste 5 miliarde de locuitori contemporani ai globului, le revin din cantitatea de apa a globului doar 37800 mii km? (2,7%).

In general, repartitia apei pe glob nu este uniforma. Resursele de apa sunt concentrate in anumite zone geografice si foarte rare, in altele. Vom intalni regiuni abundente in lacuri si cursuri de apa si altele in care acestea lipsesc cu desavarsire.

De asemenea, debitele si ramificatiile hidrografice pot varia de la o zona la alta. Exista situatii in care debitul este important, dar ramificarea bazinului hidrografic este slaba, sau dimpotriva, desi remaficarea este importanta, debitul este redus.

Tarile Asiei, majoritatea fiind agrare, se confrunta cel mai adesea cu problema apei in vederea asigurarii debitelor necesare pentru irigatii si energie electrica, in paralel cu lupta impotriva inundatiilor.

Desi Canada este considerata ce mai bogata in apa din lume, preluand 1/6 din rezervele de apa dulce ale Terrei, 2/3 din apele sale se indreapta spre nord.

Egiptul, tara cu cea mai mare lipsa de apa din lume, depinde integral de apele Nilului, cel mai mare fluviu al Terrei (6670 km), care patrunde in tara din directia Sudanului.

In larga paleta a apelor continentale, alaturi de apele curgatoare, strajuiesc de-a lungul secolelor si milenilor, risipite la campie, deal sau munte, nenumarate lacuri, balti si mlastini. O comparatie intre volumul de apa dulce din rauri si cel din lacuri arata astfel: 3780 km? fata de 132100 km? sau in proportii, 0.01% la 0.35% din volumul total de apa dulce.

Ghetarii reprezinta una din formele curente in care se prezinta apa si contin cel mai mare volum de apa dulce. Din disponibilul de apa dulce al Terrei, lor le revin 77.20% (29189 mii de km?). Pe Terra sunt intinse zone de ghetari.

Exista o situatie pe care nu o putem trece cu vederea. Unele fluvii sau rauri sunt ,,intretinute" cu ape provenite din topirea ghetarilor. In postura aceasta se gasesc apele alimentate din Anzi, Loa si Bio-Bio din Chile, si multe altele.

In afara de rauri, care se nasc si dispar, sunt si lacuri care se nasc si dispar. Ele se nasc si dispar vremelnic sau definitiv. Apar, mai ales, sub forma unor pseudolacuri, balti si mlastini.

Adesea, lacurile interioare sunt sarate, neconstituind surse de apa potabila naturala.

Apele marilor si oceanelor sunt navigabile. La fel, unele rauri si fluvii interioare.

Din reteaua hidrografica a Terrei nu trebuie sa omitem izvoarele cu ape mineralizate a caror actiune benefica o cunoastem cu totii. Numeroase izvoare de ape minerale intalnim in Polonia, Romania si alte tari.

Prin resurse de apa se intelege, in sensul cel mai larg, apa existenta sub diverse

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Resurse de apa.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
22 pagini
Imagini extrase:
22 imagini
Nr cuvinte:
5 719 cuvinte
Nr caractere:
30 971 caractere
Marime:
134.96KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Energetică
Tag-uri:
resurse, ape, mediu, protectie
Predat:
Facultatea de Energetica , Universitatea Politehnica Bucuresti din Bucuresti
Materie:
Energetică
Sus!