Roboți Mobili

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

Introducere

Unul din cele mai importante aspecte in evolutia fiintei umane este folosirea uneltelor care sa simplifice munca fizica. In aceasta categorie se inscriu si robotii, ei ocupand totusi o pozitie privilegiata datorita complexitatii lor.

Notiunea de robot dateaza de peste 4000 de ani. Omul si-a imaginat dispozitive mecanizate inteligente care sa preia o parte insemnata din efortul fizic depus. Astfel a construit jucarii automate si mecanisme inteligente sau si-a imaginat robotii in desene, carti, filme "SF" etc.

Revolutia informatica a marcat saltul de la societatea industrializata la societatea avansat informatizata generand un val de innoiri in tehnologie si in educatie.Acest lucru a dus si la aparitia robotilor

Termenul "robot" a fost folosit in 1920 de cehul Karel Capek intr-o piesa numita "Robotul universal al lui Kossum". Ideea era simpla: omul face robotul dupa care robotul ucide omul. Multe filme au continuat sa arate ca robotii sunt masinarii daunatoare si distrugatoare.

Revolutia informatica a marcat saltul de la societatea industrializata la societatea avansat informatizata generand un val de innoiri in tehnologie si in educatie permitand realizarea de roboti.

Robotii ofera beneficii substantiale muncitorilor, industriilor si implicit tarilor. In situatia folosirii in scopuri pasnice, robotii industriali pot influenta pozitiv calitatea vietii oamenilor prin inlocuirea acestora in spatii periculoase, cu conditii de mediu daunatoare omului, cu conditii necunoscute de exploatare etc.

Domeniile de aplicare a tehnicii robotilor se largesc mereu, ei putand fi utilizati in industrie, transporturi si agricultura, in sfera serviciilor, in cunoasterea oceanului si a spatiului cosmic, in cercetarea stiintifica etc.

Lucrarea prezinta modul de proiectare si realizare a unui minirobot echipat cu microcontroler ATmega8-16PI si diferiti senzori aducand o contributie la dezvoltarea bazei teoretice si practice

de studiu a microcontrollerelor Atmel si a posibilitatilor nelimitate de dezvoltare de aplicatii in domeniul roboticii.

STUDIU PRIVIND STADIUL ROBOTILOR MOBILI

Roboti mobili

Robotul mobil este un sistem complex care poate efectua diferite activitati intr-o varietate de situatii specifice lumii reale. El este o combinatie de dispozitive echipate cu servomotoare si senzori (aflate sub controlul unui sistem ierarhic de calcul) ce opereaza intr-un spatiu real, marcat de o serie de proprietati fizice (de exemplu gravitatia care influenteaza miscarea tuturor robotilor care functioneaza pe pamant) si care trebuie sa planifice miscarile astfel incat robotul sa poata realiza o sarcina in functie de starea initiala a sistemului si in functie de informatia apriori existenta, legata de mediul de lucru.

Succesul in indeplinirea acestor sarcini depinde atat de cunostintele pe care robotul le are asupra configuratiei initiale a spatiului de lucru, cat si de cele obtinute pe parcursul evolutiei sale.

Problemele specifice ce apar la robotii mobili ar fi urmatoarele: evitarea impactului cu obiectele stationare sau in miscare, determinarea pozitiei si orientarii robotului pe teren, planificarea unei traiectorii optime de miscare.

In cazul unui sistem robotic automat distribuit pozitiile spatiale sunt de o extrema importanta si de ele depinde indeplinirea scopurilor dorite si functionarea intregului sistem. Cu alte cuvinte, robotul trebuie sa fie capabil sa-si planifice miscarile, sa decida automat ce miscari sa execute pentru a indeplini o sarcina, in functie de aranjamentul momentan al obiectelor din spatiul de lucru.

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Roboti Mobili.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
6/10 (6 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
15 pagini
Imagini extrase:
15 imagini
Nr cuvinte:
3 513 cuvinte
Nr caractere:
18 928 caractere
Marime:
583.03KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Electrotehnică
Tag-uri:
roboti, electronica
Predat:
la facultate
Materie:
Electrotehnică
Sus!