Mașini asincrone

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

. Definitii si elemente constructive de baza

Numim masina asincrona orice masina de curent alternativ, care la frecventa data a retelei, functioneaza cu o turatie variabila cu sarcina.

In continuare vor fi prezentate numai masinile asincrone fara colector, numite obisnuit masini asincrone, care sunt cele mai robuste si sigure in exploatare, motiv pentru care sunt cele mai utilizate.

Masina asincrona consta intr-o armature statorica, numita pe scurt stator si o armature rotorica, numita rotor (fig. 5.1.). Statorul format din unul sau mai multe pachete de tole are in crestaturi o infasurare monofazata sau trifazata care ne conecteaza la retea si formeaza inductorul masinii.

Rotorul este format tot din pachete de tole dar in crestaturi poate avea o infasurare trifazata conectata in stea cu capetele scoase la trei inele sau o infasurare in scurtcircuit de tipul unei colivii. De aceea, dupa forma infasurarii rotorului, masinile asincrone se mai numesc masini asincrone cu inele si masini asincrone cu rotorul in colivie.

In afara acestor parti, masina mai are, in functie de destinatie, de tipul de protectie si de forma constructive, de sistemul de racier de putere si tensiune, o serie de elemente constructive.

Terminologia generala pentru masinile electrice, data in STAS 4861-73 cuprinde si terminologia subansamblurilor si pieselor componente. Simbolizarea formelor constructive este data in STAS 3998-74.

2. Scheme conventionale

In figura 5.2. se dau o parte din semnele conventionale pentru masinile asincrone (STAS 1590-71). Notarea infasurarilor statorice si rotorice se face conform STAS 3530--71. La infasurarea statorica trifazata, cu cele sase capete scoase, bornele sunt notate si asezate pe placa.(STAS 8457-79)

Fig.5.5 .Scheme conventionale pentru masinile asincrone

a - motor asincron trifazat cu rotorul in scurtcircuit; b - motor cu rotorul bobinat; c - motorul monofazat; d - motor monofazat cu faza auxiliara

3. Domenii de utilizare

Se utilizeaza aproape in exclusivitate ca motor in actionarile cu turatie practice constanta si mai rar la turatii variabile, din cauza instalatiilor de alimentare costisitoare. Motoarele asincrone trifazate formeaza cea mai mare categorie de consumatori de energie electrica din sistemul energetic, fiind utilizate in toate domeniile de activitate (masini - unelte, poduri rulante, macarale, pompe, etc). Motoarele monofazate sunt utilizate in special in intalatiile de uz gospodaresc (ventilatoare, aeroterme, pompe, masini de spalat rufe, polizoare, masini de gaurit etc.)

CAPITOLUL II

PRINCIPIUL SI ECUATIILE DE FUNCTIONARE

1. Principiul de functionare

Se considera o masina asincrona cu cate o infasurare trifazata pe fiecare din cele doua armature. Daca infasurarea statorica se conecteaza la o retea de tensiune si frecventa corespunzatoare, ea va fi parcursa de un sistem trifazat de curenti care vor produce in intrefier un camp magnetic invartitor, cu viteza unghiulara ?1 . Daca armature rotorica are in acel moment viteza unghiulara ?, intr-o infasurare de faza a ei, devenita secundara, se induce t. e. m. (relatia 4.19).

C2 = (?1 - ?)w2kw2? cos (?1 - ?)t = ?2w2kw2 ? cos w2t,

in care ?2 este pulsatia t.e.m. induse, iar ?2 - viteza relative dintre campul inductor si rotor.

Daca infasurarea rotorului se inchide (fig. 5.4.) ea va fi parcursa de curenti care , la randul lor, produc un camp invartitor de reactie cu o viteza unghiulara fata de infasurarea care l-a produs:

?2 = ?2/p = (?1 - ?)/p = ?1 - ?

Fata de stator, campul de reactie are viteza unghiulara

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Masini asincrone.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
33 pagini
Imagini extrase:
33 imagini
Nr cuvinte:
4 242 cuvinte
Nr caractere:
25 646 caractere
Marime:
9.08MB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Electrotehnică
Tag-uri:
utilaje, masina asincrona, curent alternativ
Predat:
la facultate
Materie:
Electrotehnică
Profesorului:
Pop Vasile
Sus!