Cuptorul cu Microunde

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

In timpul celui de-al doilea razboi mondial, doi britanici au inventat magnetronul, un tub capabil sa produca microunde, care ulterior a fost utilizat la sistemul de detectare prin radar a avioanelor naziste.

Intr-o zi a anului 1947, Percy Spencer facea un tur prin laboratoarele companiei sale - Raytheon Company, specializata in produse electronice. Oprindu-se pentru cateva momente in fata unui magnetron (tub electronic, folosit ca generator de oscilatii de inalta frecventa), el a simtit o senzatie ciudata si a observat cu surprindere ca o ciocolata pe care o avea in buzunar a inceput sa se topeasca.

Fig.1 Dr. Percy Spencer-inventatorul cuptorului cu microunde

Spencer era un spirit inovator (la momentul acela se putea lauda deja cu 120 de brevete de inventii), ca urmare si-a dat seama imediat ca se afla in fata unei descoperiri interesante. Intrigat de modul in care ciocolata sa ajunsese crema, s-a repezit si a cumparat o punga de boabe de porumb de floricele: tinand punga in apropierea magnetronului, a urmarit emotionat cum boabele expandeaza si se transforma in popcorn.

De aici pana la aparitia primului cuptor cu microunde n-a mai fost decat un pas. Pentru un tip ca Spencer, realizarea unui aparat care sa functioneze pe un principiu asemanator n-a ridicat probleme deosebite. Aparatul rezultat cantarea cca 300 kg, avea peste 1,70 m inaltime si era folosit exclusiv in restaurante, vagoane-restaurant sau pe vasele de croaziera, adica in locurile unde se cerea o cantitate mare de mancare ce trebuia gatita rapid.

Cuptorul cu microunde nu era insa perfect: de exemplu, carnea gatita cu ajutorul lui nu se rumenea, iar cartofii prajiti deveneau albiciosi si foarte crocanti. De-abia dupa cativa zeci de ani, perfectionarile succesive au permis ca aparatul sa poata fi oferit si consumatorilor casnici.

F.A.C.I.E.E.

CUPTORUL CU MICROUNDE

4

Meritul lui Percy Spencer ramane insa intact, deoarece chiar si cel mai modern cuptor cu microunde din ziua de azi functioneaza pe principiul pus la punct de acest intreprinzator.

Fig. 2 Fig. 3

In fig.2 primul cuptor cu microunde folosit intr-un restaurant in 1947 (pretul era la 2000-3000$).

In fig.3 una din primele cuptoare cu microunde ajuns in casele oamenilor prin 1967(pretul-500$)

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Cuptorul cu Microunde.pdf
Alte informații:
Tipuri fișiere:
pdf
Diacritice:
Nu
Nota:
6/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
25 pagini
Imagini extrase:
25 imagini
Nr cuvinte:
4 167 cuvinte
Nr caractere:
24 032 caractere
Marime:
1.33MB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Electrotehnică
Tag-uri:
cuptorul, microunde
Predat:
la facultate
Materie:
Electrotehnică
Sus!