Bobina de inducție

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

Bobina de inductie Dacia 1300. Constructie funtionare, caracteristici

Constructia:

Bobina de inductie este un transformator de curent care transforma curentul de joasa tensiune de 6V sau 12V in curent de inalta tensiune, de 15.000 ... 20.000V.

Bobina de inductie este constituita dintr-o infasurare primara, formata din 200... 300 de spire din sarma de cupru izolata, de circa 1mm grosime, infasurate pe un miez de fier moale; si o infasurare secundara care are 15.000... 20.000 de spire, facute dintr-o sarma de cupru izolata foarte subtire (0,1 mm grosime). Aceste infasurari sunt protejate de un invelis de tabla in interiorul caruia se afla fixat, printr-o masa izolata, capacul de protectie, facut dintr-un material izolant(bachelita).

Capetele infasurarii primare sunt legate la cele doua borne, fixate in capac. Infasurarea secundara are unul dintre capete legat la un capat al infasurarii primare, iar celalalt capat este legat la borna fisei centrale a capacului izolat al bobinei de inductie.

Functionarea:

Functionarea bobinei de inductie se bazeaza pe fenomenul inductiei electromagnetice, potrivit caruia, prin intreruperea curentului de joasa tensiune din infasurarea primara, ia nastere in infasurarea secundara un curent de inalta tensiune. Acest fenomen se explica prin variatia campului magnetic, creat de infasurarea primara, care scade de la valoarea de regim la 0 si ale carei linii de camp magnetic (de forta) intretaie spirele infasurarii secundare.

Valoarea pana la care creste curentul in infasurarea primara si deci, tensiunea in infasurarea secundara, depind de intervalul de timp in care contactele stau inchise. Cand turatia motorului este mai redusa, acest interval este mai mare si deci, curentul va creste mai mult decat in cazul turatiilor mari, cand intervalul de timp este redus. Daca rezistenta electrica a circuitului este mica, la turatii mici ale motorului, curentul creste mult si are loc supraincalzirea bobinei datorita efectului Joule.

Introducand in circuitul infasurarii primare intre borne o rezistenta suplimentara (variator), a carui marime variaza cu temperatura, se va evita supraincalzirea bobinei. La aceasta rezistenta, rezistenta sa electrica creste odata cu temperatura care, la randul ei este in functie de intensitatea curentului ce o parcurge. De aceea, pentru a se obtine scantei mai puternice la pornire, cand motorul este rece, se intrebuinteaza bobine cu variator.

Variatorul se monteaza cu infasurarea primara a bobinei de inductie si are rolul de a mari intensitatea curentului produs de bobina la pornire si la turatii mici ale motorului.

Controlul exterior al bobinei de inductie

Acesta trebuie sa se faca inainte de incercare si cuprinde urmatoarele operatii:

- verificarea carcasei metalice si a capacului din material presat care nu trebuie sa aiba fisuri si crapaturi adanci. Zgarieturile si fisurile nu trebuie sa se intinda pe o suprafata de 5 mm si nu trebuie sa depaseasca adancituri de 0,5 mm. 54274neu94pts1g

- Verificarea etanseitatii si imbinarii sudate a capacului bobinei

- Verificarea bornei de legatura la inalta tensiune care trebuie sa fie curata; de asemenea si bornele de legatura la joasa tensiune nu trebuie sa fie oxidate sau murdare.

Bobina de inductie trebuie sa fie curata si uscata pentru ca umiditatea si murdaria favorizeaza scurgerile de curenti care reduc puterea bobinei si ingreuneaza sau fac nesigura aprinderea. Infasurarea de joasa tensiune se controleaza cu lampa de control sau cu ohmmetrul daca nu este intrerupta.

Rezistenta defecta poate fi inlocuita cu alta din otel cu diametrul de 0,4 mm, lungimea de 1,3 m si cu rezistenta

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Bobina de Inductie.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
14 pagini
Imagini extrase:
14 imagini
Nr cuvinte:
3 088 cuvinte
Nr caractere:
18 102 caractere
Marime:
18.65KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Electrotehnică
Tag-uri:
curent, bobina, tensiune, inductie
Predat:
la facultate
Materie:
Electrotehnică
Profesorului:
Arbanas Dan
Sus!