Studiul bateriilor electrice și încărcarea lor

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

1. Introducere

Bateria reincarcabila, acest banal obiect in care stocam energie, a intrat demult in cotidian. Oricine stie ce este aceea o baterie, cum arata si cum se foloseste Oare? Aceasta intrebare, mi-a dat ideea acestui articol despre acumulatori. Pentru ca sunt convins ca toti cei care stiu "totul" despre acumulatori, tot vor mai afla cate ceva in plus Si nu strica.

In acesasta lucrare vom discuta despre toate cele patru grupe mari de baterii. Numele acestora vine de la componentele de baza ale acestora:

- Nichel-Cadmium (NiCd)

- Nichel Metal-Hidrid (Ni-MH)

- Litiu-Ion (Li-Ion)

- Plumb (Pb)

In general, in modelism le gasim pe toate. Doar Litiu-Ion este ceva mai rar intalnita. La sfarsitul acestei lucrari veti sti si de ce.

2. Definirea termenilor

Un acumulator este un echipament electro-chimic capabil in a furniza energie electrica ce rezulta in urma unor reactii chimice interne, unui circuit electric extern.

Acumulatorul sufera de singuratate. Rareori veti avea de a face cu UN acumulator. In general veti avea pachete de acumulatori formate din mai multe celule, conectate in serie sau/si in paralel, in functie de scopul propus. Motivul singuratatii il reprezinta tensiunea relativ mica ce poate fi inmagazinata in acest dispozitiv: ceva mai mult de un Volt.

Obs: voi folosi termenul "baterii" in situatiile in care ma voi referi atat la bateriile ne-reincarcabile cat si la acumulatori iar termenul "acumulatori" atunci cand ma refer exclusiv la acumulatori.

Rezistenta Echivalenta Serie reprezinta rezistenta interna a fiecarei celule. Aceasta rezistenta interna este cea care limiteaza valoarea maxima a curentului debitat de celula (deci, rezistenta interna se doreste a fi cat mai mica. I=U/R. Pentru un U dat, cu cat R este mai mic, I va fi mai mare).

Capacitatea Amperi/ora - un parametru foarte important al unei baterii. Acest parametrul defineste cantitatea maxima de curent pe care o poate livra o baterie timp de o ora pana cand tensiunea acesteia scade sub un punct de limita caracteristic.

Bibliografie:

National Semiconductor - CHARACTERISTICS OF RECHARGEABLE BATTERIES

National Semiconductor - Battery Charging

http://www.rcbatteryclinic.com/seminar.htm

http://www.batteryuniversity.com/index.htm

PANASONIC - Nickel Cadmium Batteries Technical Handbook '98/99

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Studiul bateriilor electrice si incarcarea lor.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
18 pagini
Imagini extrase:
18 imagini
Nr cuvinte:
5 312 cuvinte
Nr caractere:
29 092 caractere
Marime:
59.84KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Electronică
Tag-uri:
baterii electrice, acumulator
Predat:
la facultate
Materie:
Electronică
Profesorului:
Iosif Bota
Sus!