Sesizor de Temperatură

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

Temperatura este marimea neelectrica cel mai des masurata. Senzorii de temperatura folositi in automatizari au o mare varietate, datorita gamei largi de temperatura care se masoara, precum si preciziei cu care se masoara intr-un anumit domeniu. Eroarea de masura se datoreaza in primul rand efectelor de schimb de caldura dintre senzor si mediu. Evaluarea erorii de masurare se face prin calculul raspunsului senzorului, aceasta eroare fiind cu atat mai mica cu cat conductanta termica senzor - corp este mai mare. O alta sursa de eroare poate fi incalzirea senzorului datorita curentului propriu care trece prin senzor (mai_ales_in_cazul_traductoarelor_parametrice).

Marea varietate a traductoarelor se mai datoreaza si caracteristicilor constructive ale lor care sunt determinate de mediile in care ele trebuie sa functioneze. Fenomenele care stau la baza functionarii senzorilor de temperatura prezinta la fel o mare diversificare. Conversia temperatura - marime electrica, facuta de senzor, se realizeaza pe baza efectelor produse de campul termic asupra diferitelor materiale conductoare sau semiconductoare.

Efectele produse de temperatura asupra diferitelor corpuri cu care vin in contact direct sau indirect sunt: dilatarea, modificarea dimensiunilor solidelor sau modificarea volumului lichidelor, variatia conductivitatii electrice la materiale conductoare sau semiconductoare, modificarea proprietatilor magnetice in cazul unor materiale magnetizabile, aparitia si variatia unei tensiuni electromotoare (pentru senzori activi), variatia intensitatii si a spectrului radiatiei emise de corp, precum si modificarea frecventei de rezonanta proprie a materialului. Senzorii de temperatura sunt utilizati de multi ani in proiectarea de sisteme electronice, in aplicatii precum: oprirea sistemului datorita unor conditii de supraincalzire, pentru calibrare din punct de vedere termic la precizii inalte si pentru afisarea de informatii privind temperatura sistemului. In ultimii ani, necesitatea unor performante ridicate si sisteme din ce in ce mai compacte, a condus la adoptarea pe scara larga a senzorilor de temperatura bazati pe siliciu pentru numeroase aplicatii.

Traductoarele de temperatura, pe langa realizarea conversiei temperatura - marime electrica, trebuie sa aiba si alte proprietati, cum sunt: sensibilitate,

reproductibilitate, timp de raspuns mic, liniaritate pe un domeniu cat mai mare, montare si interschimbabilitate rapida si usoara. Ele trebuie sa fie protejate impotriva unor eventuale actiuni distructive mecanice sau chimice. Aceste protectii care se adauga in timpul realizarii traductoarelor duc la scaderea_performantelor_acestora.

Pentru a face o alegere corecta a senzorului de temperatura trebuie analizate prima data cerintele legate de intervalul de temperatura in care trebuie sa functioneze, timpul de raspuns, sensibilitatea, precizia cu care se stabileste utilizare, daca sesizarea se face cu sau fara contact si, nu in ultimul rand, costurile, care sunt direct proportionale cu precizia senzorului si cu modul de montare_a_lui.

Traductoarele de temperatura pot fi folosite si la masurarea indirecta a altor marimi neelectrice, ca de exemplu: debit, viteza, valoarea efectiva a tensiunii sau_a_curentului,_presiuni_joase.

Foarte des sunt utilizati termorezistentele mai ales Pt100, termistoarele (NTC), diferite tipuri de termocupluri, care acopera o gama larga de

temperatura.

Acest proiect este un sesizor de temperatura pe un panou didactic pentru elevi ca sa inteleaga mai usor functionarea unui sistem de reglaj automat. Este alcatuit din cateva componente: rezistente, un circuit integrat LM741D, un termistor, un LED, un potentiometru, un releu electromagnetic, un tranzistor, un bec si o baterie de 9V. Caracteristica termistorului

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Sesizor de Temperatura.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
27 pagini
Imagini extrase:
27 imagini
Nr cuvinte:
4 112 cuvinte
Nr caractere:
22 479 caractere
Marime:
1.55MB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Electronică
Tag-uri:
tmeperatura, sistem, termorezistente
Predat:
la facultate
Materie:
Electronică
Profesorului:
Ion Popa
Sus!