Control fuzzy pentru aer condiționat

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

Introducere

Logica fuzzy este un termen ce provine din limba engleza si care se traduce corespunzator prin termenii ,,vag", ,,neclar", ,,estompat".Aceasta logica a fost definita in anul 1965 de catre profesorul Lotfi Zadeh de la Universitatea Californiei din Berkeley.Matematician, inginer electric si programator la universitatea mentionata mai sus , a formulat aceasta teorie care difera de logica clasica in care se lucreaza cu doua valori de adevar exacte (notate de ex. 0 pentru fals si 1 pentru adevarat) prin faptul ca logica fuzzy ofera o plaja larga si continua de valori logice cuprinse in intervalul [0, 1], unde 0 indica falsitatea completa, iar 1 indica adevarul complet. Astfel, daca in logica clasica un obiect poate apartine (1) sau nu (0) unei multimi date, logica fuzzy lucreaza cu gradul de apartenenta al obiectului la multime, acesta putand lua valori intre 0 si 1.

Logica fuzzy ofera instrumentele necesare pentru reprezentarea in sistemele inteligente a unor concepte imprecise cum sunt ,,mare", ,,fierbinte", ,,ieftin" s.a., concepte numite variabile lingvistice sau variabile fuzzy. Pentru reprezentarea acestora se folosesc seturile fuzzy, care capteaza din punct de vedere cantitativ interpretarea calitativa a termenilor.Bazate pe logica fuzzy, sistemele fuzzy sunt considerate un caz particular al sistemelor expert (motiv pentru care mai sunt denumite si sisteme expert fuzzy), sisteme care ofera o metoda flexibila pentru tratarea incertitudinii.Exista astfel doua tipuri de informatii:una lingvistica ce provine de la expertul uman si prin care un sistem poate fi analizat din punct de vedere al performantelor, stabilitatii, etc. si cea numerica obtinuta de la senzori sau conform cu legile fizice care descriu procesul. Intre aceste doua tipuri de informatie exista mari diferente. astfel informatia numerica este supusa legilor fizicii sau axiomelor matematicii, inexistente pentru informatia lingvistica. Altfel spus legile care guverneaza informatia lingvistica sunt fundamental diferite de legile care guverneaza informatia numerica. Exista doua lumi: lumea fizica si lumea umana, si cum interactiunea om-masina este in continua crestere tot mai multe sisteme ingineresti apartin intersectiei acestor doua lumi.

Sistemele expert sunt programe software care au ca scop administrarea unei baze de cunostinte si obtinerea unor rationamente/rezultate finale intocmai ca si un expert uman. Din moment ce aceste programe software incearca simularea intr-un mod definit a modului de gandire al unui expert, este usor de inteles ca primii pasi in aceste directii au fost facuti in cercurile de experti care studiau Inteligenta Artificiala.

Printre primele sisteme expert au fost in 1965 programele DENDRAL care analiza structura moleculara, in 1976 MYCIN pentru stabilirea unor diagnostice medicale si in 1980 R1 utilizat pentru configurarea computerelor. Din anii '60 pana astazi au fost create mai multe sisteme expert pentru domenii de la operarea navetelor spatiale la sisteme de monitorizare si alarmare a pacientilor din sectii de tratament intensiv pana la sisteme pentru evaluarea unor decizii financiare.

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Control Fuzzy pentru Aer Conditionat.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
28 pagini
Imagini extrase:
28 imagini
Nr cuvinte:
6 263 cuvinte
Nr caractere:
33 393 caractere
Marime:
1002.90KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Electronică
Tag-uri:
logica, matematica
Predat:
la facultate
Materie:
Electronică
Sus!