Comunicații prin satelit

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

O statie de sol este alcatuita din doua parti:

o Un terminal RF care consta intr-un upconvertor, un downconverter, un amplificatory de mare putere, un amplificatory de zgomot redus si o antenna.

- Un terminal in banda de baza care consta intr-un echipament in banda de baza, un codor si un decodor, un modulator si un demodulator.

Terminalul RF si terminalul in banda de baza pot fi amplasate la o oarecare distanta si conectate apoi prin linii IF corespunzatoare. In acest capitol se vor discuta terminalele RF.

2.1 Antena statiei de sol.

Antena este un subsistem important al terminalului RF. Ea ofera calea de transmitere a semnalului la emitator si capteaza semnalele de RF modulate la receptor.

Figura 1. Principiul de functionare al antenei.

Antenele trebuie sa indeplineasca urmatoarele cerinte:

a. sa aiba un castig directiv cat mai mare; de aceea ea trebuie sa focalizeze energia radiata intr-o raza ingusta, Caracteristica de directivitate trebuie sa aiba lobii laterali foarte mici pentru a minimiza interferenta altor surse radiative

b. sa aiba temperatura de zgomot mica. Temperatura de zgomot la partea de receptie a statiei de sol, care este proportionala cu temperatura antnei, trebuie sa fie mica pentru a reduce puterea zgomotului. De asemenea, pierderile ohmice ale amntenei, care contribuie direct la temperatura de zgomot trecuie minimizate. Aceasta include pierderile ohmice ale ghidului de unda care leaga amplificatorul de zgomot redus la alimentatorul antenei.

c. Sa poata fi usor directionate.

2.1.1 Antena parabolica

Antena parabolica consta intr-un reflector cu suprasfata formata dintr-o parabola rotita in jurul propriei axe si un alimentator care este plasat in focarul paraboloidului Alimentatorul este conectat la un amplificatory de putere si la un amplificatory de zgomot redus printr-un OMT (Orthogonal Mode Transducer) care un triport. Izolarea OMT trebuie sa fie mai buna de 40 dB. La partea de emisie , energia semnalului de la iesirea amplificatorului de mare putere este radiata catre punctual focal; ea v-a lumina refelectorul care reflecta si focalizeaza energia semnalului intr-o raza ingusta La partea de receptie, energia semnalului capturata de reflector converge in punctual focal si este receptionata de feed-hom, apoi trimisa la intrarea amplifiacatorului de zgomot redus.

Avantaje: aceste tip de antenna este usor de directionat, iar eficienta castigului este de 50 pana la 60%.

Dezavantaj:in cazul satelitilor cu unghi de elevatie mare, radiatia care trece de marginea reflectorului va ilumina Pamantul, a carui temperatura de zgomot poate ajunge pana la 2900K; astfel va rezulta un zgomot mare al antenei.

Figura 2. Antena parabolica

2.1.2 Antena Casegrain

Antena Casegrain este o antenna cu reflector dual. Ea este alcatuiata din trei elemente: un reflector principal de forma parabolica, un subreflector hiperboloid si un feed-hom plasat in punctual focal real al subreflectorului.

La partea de emise, energia semnalului de la iesirea amplificatorului de mare putere este radiata de catre feed-hom la focarul real. Ea ilumineaza suprafata convexa a subreflectorului, care reflecta inapoi energia semnalului ca si cand ar fi incidenta de la feed-hom. Energia este din nou reflectata de reflectorul principal pentru a focaliza energia intr-o raza ingusta. La partea de receptie energia semnalului capturata de reflectorul principal este directionata catre focarul acestuia. Subreflectorul reflecta energia semnalului inapoi la focarul real. Feed-hom-ul receptioneaza energia ce soseste si o dirijeaza catre intrarea amplificatorului de zgomot redus prin OMT.

Bibliografie:

1. Eugeniu Meciu Comunicatii prin satelit. Ed. Cedac Cluj 2000

2. T. Radulescu Telecomunicatii, Ed. Teora 1998

3. E. Sofron, I. Bogdan, P. Pohoata Radiocomunicatii speciale, Ed. Militara 1998

4. G. Held Comunicatii de date, Ed. Teora 1998

5. N.Munteanu, S.Barbalau Retele mobile de telecomunicatii, Ed. All Educational, Bucuresti 1997

6. Constantin Cruceru Tehnica masurarilor in telecomunicatii - editura Tehnica Bucuresti 1990.

7. Doicaru Elena note de curs.

8. Vladimir Doicaru Transmisii prin fibre optice - editura Militara Bucuresti 1994.

9. Petrea Tabarela Tehnologii noi in telecomunicatii - editura Militara Bucuresti 1989.

10. Traian Jurca Instrumente de masura, structuri si circuite - editura Didactica si Pedagogica Bucuresti 1996.

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Comunicatii prin Satelit.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
9/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
36 pagini
Imagini extrase:
35 imagini
Nr cuvinte:
5 367 cuvinte
Nr caractere:
34 909 caractere
Marime:
71.62KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Electronică
Tag-uri:
reflexie, energie, semnal
Predat:
la facultate
Materie:
Electronică
Sus!