Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

The display of this clock not like any other clock. This clock uses a mechanically scanned display.In a scanned display the lights, LEDs, or what ever makes visible dots, are not on all the time. The leds turn on and off, one after another, very rapidly. Due to the slow response of the human eye we get the impression that the lights are on all together and we can read the display.Scanning in this clock is mechanically. A limited number of leds are placed in a row and attached to a rotating arm.

Funcţionarea acestui circuit se realizează pe baza analizei şi sintezei mişcării. Acest fenomen al perceperii mişcării se datorează unor factori fiziologici şi a unor factori psihologici, care se petrec în ochi.

Dacă privim un obiect luminos imaginea lui se formează pe retina ochiului ca apoi prin nervul optic senzația perceperii vizuale a obiectului se transmite la creier. În momentul când obiectul dispare brusc senzația perceperii nu dispare concomitent. Acest fenomen de ştergere progresivă se numeşte memorie retiniană. Aceasta are o durată variabilă dependentă de intensitatea excitației luminoase, de compoziția spectrală a luminii, de durata în timp a excitației luminoase. Cele expuse mai sus sunt factorii fiziologici privind analiza şi sinteza mişcării.

Filmul este o serie de fotograme înşirate a unor mişcări. In aparatul de proiecție cinematografică, redarea fotogramelor se face în aşa fel încât fiecare va sta în fața ferestrei de proiecție un anumit timp, după care se va face proiecția următoarei. Această sucesiune care se face într -un tempo sacadat (cadențat) este percepută de ochiul uman ca o mişcare naturală. Dacă nu ar exista această persistență retiniană, după unii remanență retiniană, de fapt un defect al ochiului, nu ar fi putut să apară cinematograful.

Persistenţa imaginii

Ochiul este capabil să reţină un interval de timp impresia unei imagini chiar dacă excitaţia (imaginea optică) a încetat. Totodată imaginea se formează după un anumit interval de timp după ce excitaţia a avut loc. Acest interval de timp este de aproximativ 0,1 s şi depinde de o serie de factori inclusiv factori de natură umană.

Această proprietate este extrem de utilă în transmiterea imaginilor în mişcare, pentru că efectul persistenţei imaginii pe retină ne dă posibilitatea de a încărca o nouă imagine şi dacă viteza de încărcare este suficient de mare se poate obţine senzaţia de mişcare.

Frecvenţa critică şi efectul de licărire

Efectul de pâlpâire (licărire) a imaginii este strâns legat de proprietatea de persistenţă a imaginii şi variază funcţie de o serie de parametri.

Efectul de licărire este asociat aşa numitei frecvenţe critice, pentru care ochiul are senzaţia de continuitate. În general, dacă avem o frecvenţă mai mare de 10 imagini statice pe secundă efectul de licărire dispare. Sigur, această valoare este valoarea minimă, experimental constatându -se că pentru ca efectul de licărire să dispară indiferent de condiţiile de vizualizare este necesar ca frecvenţa critică să fie de cel puţin 44 de imagini pe secundă.

În tabelul de mai jos sunt prezentate frecvenţele critice pentru diferitele surse de imagini.

Realizarea montajului

În schema bloc sunt prezentate etajele funcţionale ale ceasului.

Următoarea imagine reprezintă schema electronica a montajului ce urmează să-l realizez practic.

Un motor roteşte un circuit electronic format dintr-un procesor programat să măsoare timpul şi să modifice alimentarea unei reţele de 7 LED-uri, în mod sincronizat, cu scopul de a simula o matrice de 7x30 LED-uri.

Viteza ”digitală ” a procesorului este sincronizată cu viteza motorului, pentru a realiza o grosime controlată a cifrelor afişate indiferent de viteza motorului.

Efectul perceput de ochiul uman, este acela că imaginea formată pluteşte în aer.

Montajul este alimentat cu 5V cc, având montat intern un stabilizator de tensiune cu circuitul LM 7805 şi un condensator de 0.22mF pentru stocarea energiei necesare funcţionării autonome a procesorului.

Bibliografie:

1.Revista: Tehnium nr.4,5 din1999

2.link bob@boblick.com

3. Wikipedia/Persistence Of Vision Displays

4.www.electronixandmore.com

Observații:

Realizarea unui ceas cu microprocesorul PIC16f84

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Ceas holograma.doc
  • Ceas holograma.ppt
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc, ppt
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
2 fisiere
Pagini (total):
20 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
847 cuvinte
Nr caractere:
4 413 caractere
Marime:
5.63MB (arhivat)
Publicat de:
NNT 2 P.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Proiect
Materie:
Electronica și Automatizări
Predat:
Colegiul Tehnic Dimitrie Leonida Iaşi
Profesorului:
Alida Boldea
Sus!