Materiale și aparate electrice utilizate în electromecanică

Previzualizare proiect:

Cuprins proiect:

ARGUMENT ..2
CAP. I. APARATE ELECTRICE UTILIZATE LA J.U. . .. 4
I.1. Tipuri de aparate electrice ... ... 4
I.1.1. Aparate de conectare ... 4
I.1.2. Întreruptoare cu pârghie.. 5
I.1.3. Întreruptoare și comutatoare pachet cu came.. 6
I.1.4. Separatoare .. 8
I.1.5. Întreruptoare de sarcină ... 8
I.1.6. Întreruptoare cu siguranțe 9
I.1.7. Întreruptoare automate de joasă tensiune 10
I.2. Aparate pentru acționarea mașinilor electrice 10
I.2.1. Comutatoare stea-triunghi ... 10
I.2.2. Inversoare de sens . ..11
I.2.3. Autotransformatoare de pornire .. 11
I.2.4. Comutatoare de număr de poli 12
I.2.5. Reostate ... 12
I.3. Aparate pentru instalații interioare și pentru racordarea
receptoarelor mobile la rețea 13
I.3.1. Comutatoare și întreruptoare.. 13
I.3.2. Prize și fișe 15
I.4. Aparate de protecție la joasă tensiune 16
I.4.1. Siguranțe fuzibile 16
I.4.2. Siguranțe automate .. 17
CAP. II. MATERIALE FOLOSITE ÎN ELECTROMECANICĂ .19
II.1. Materiale conductoare ..19
II.1.1. Cuprul și aliajele lui ..19
II.1.2. Aluminiu și aliajele lui ..20
II.1.3. Argintul .21
II.1.4. Alte metale 22
II.2. Materiale semiconductoare ..22
II.3. Materiale electroizolante ..23
CAP. III. NORME DE SĂNĂTATEA ȘI SECURITATEA MUNCII 25
III.1.Norme P.S.I. la exploatarea instalațiilor electromecanice .26
BIBLIOGRAFIE .27

Extras din proiect:

ARGUMENT

Electrotehnica este știința care studiază fenomenele electrice și magnetice din puctul de vedere al aplicațiilor lor în tehnică. Progresele care se obțin în domeniul electrotehnicii, electronicii și energeticii sunt condiționate, în primul rând, de utilizarea unor materiale electrotehnice cu proprietăți superioare. Proprietățile materialelor electrotehnice (conductoare, semiconductoare, electroizolante și magnetice) sunt legate de fenomene electrice și magnetice. Cunoașterea proprietăților acestor materiale este extreme de importantă pentru un tehnician, deoarece alegerea corectă a lor permite obținerea unor performanțe mărite (micșorarea greutății și a gabaritelor, mărirea securității, funcționarea îndelungată, reducerea costurilor produselor electrotehnice și electronice).

În domeniul cercetării materialelor electrotehnice există preocuparea permanentă de a se obține materiale de performanță, realizată pe baza materiilor prime existente și a unei tehnologii avansate. Varietatea și calitatea materialelor electromecanice sunt asigurate de dezvoltarea industriei chimice, a metalurgiei feroase și neferoase, a construcțiilor de mașini și a industriei textile.

Noțiunea de aparat electric cuprinde un număr foarte mare de aparate, foarte diferite între ele, atât ca domeniu de utilizare cât și în mod de construcție și grad de complexitate, dar îndeplinind toate funcțiile generale de a mijloci și ușura transportul energiei electrice de la sursele de energie electrică (generatoare, transformatoare, pile, acumulatoare) la consumatorii de energie electrică (motoare electrice, transformatoare, cuptoare electrice, aparate electrocalorice, surse electrice de lumina, instalații de galvanizare etc.)

Mecanizarea proceselor de producție a constituit o etapă esențială în dezvoltarea tehnică a proceselor de respective și a condus la uriașe creșteri ale productivității muncii. Datorită mecanizării s-a redus considerabil efortul fizic depus de om în cazul proceselor de producție, întrucât mașinile motoare asigură transformarea diferitelor forme de energie din natură în alte forme de energie direct utilizabile pentru acționarea mașinilor unelte care execută operațiile de prelucrare a materialelor prime și a semifabricatelor. Instalațiile electrice au cunoscut și cunosc încă o dezvoltare dinamică alături de electronică, fiind unul din vârfurile de lance ale progresului tehnologic.

Cunoștintele referitoare la materiale și aparate electrice au rolul de a întregi profilul profesional al viitorilor tehnicieni, apropiindu-se în mod științific de obiectele muncii lor. În acest sens, studiul materialelor apare ca o disciplină necesară și de bază în pregătirea lor profesională, la fel de importantă ca și disciplinele de specialitate.

Lucrarea de față realizată la sfârșitul perioadei de perfecționare profesională în cadrul liceului, consider că se încadrează în contextul celor exprimate mai sus. În acest fel am corelat cunoștințele teoretice și practice dobândite în timpul școlii cu cele întâlnite în documentația tehnică de specialitate parcursă în perioada de elaborare a lucrării de diplomă. Lucrarea prezintă aparatele electrice uzuale de joasă tensiune întâlnite în instalațiile electrice și materialele cele mai utilizate la construcția lor.

În primul capitol am tratat materialele folosite în electrotehnică, cu diferitele lor caracteristice. Capitolul doi face referire la diferitele tipuri de aparate folosite atât în domeniul casnic, cât și cel industrial. În capitolul trei sunt inserate câteva norme de sănătate și securitate în muncă, cât și câteva norme de prevenire a incendiilor.

CAP. I. APARATE ELECTRICE

I.1. Tipuri de aparate electrice

Noțiunea de aparat electric cuprinde un număr foarte mare de aparate, foarte diferite între ele, atât ca domeniu de utilizare cât și ca mod de construcție și grad de complexitate, dar îndeplinind toate funcțiile generale, de a mijloci și ușura transportul energiei electrice de la sursele de energie electrică (generatoare, transformatoare, pile, acumulatoare) la consumatorii de energie electrică (motoare electrice, transformatoare, cuptoare electrice, aparate electrocalorice, surse electrice de lumina, instalații de galvanizare etc.).

Practic, fiecare dintre aceste aparate se execută în mai multe variante constructive, după natura mediului în care este destinat să lucreze, și anume:

-aparate destinate să funcționeze în condiții normale;

-aparate destinate să funcționeze în mediu conținând gaze explozive;

-aparate destinate să funcționeze în mediu marin;

-aparate destinate să funcționeze în mediu tropical;

-aparate destinate să funcționeze la altitudini mari etc.

În cadrul acestei clasificări se pot introduce, ca variante constructive, și aparatele destinate să funcționeze în curent continuu. Aparatele electrice pot fi clasificate după diferite criterii. O clasificare care are în vedere utilizarea acestora în instalațiile electrice poate fi următoarea:

-aparate de protecție, ce protejează împotriva defectelor sau limitează efectele acestora;

-aparate de conectare, ce pot fi manuale sau automate, având rolul de a închide și de a deschide (întrerupe) circuitele electrice. Practic, ele asigură alimentarea cu energie electrică a consumatorilor și, respectiv, întrerup această alimentare;

-aparate de semnalizare - semnalizează luminos sau acustic parametrii supravegheați;

-aparate de măsură - măsoară parametrii electrici ai instalațiilor;

Bibliografie:

1. Aurel Popa - Aparate electrice de joasă și înaltă tensiune, Editura didactică și pedagogică, București, 1977

2. Doru Adrian Nicola, Aida Cornelia Bulucea - Electrotehnică și mașini electrice, Tipografia Universității din Craiova, 2006

3. Dragoș Ionel Cosma, Florin Mareș - Electrotehnica circuitelor electrice, Editura C.D. Press, București, 2010

4. Florin Mareș, Tatiana Bălășoiu și colectiv - Sinteze pentru examenul de bacalaureat, Tehnic I, Editura Pax Aura Mundi, Galați 2007

5. Florin Ravigan, Alexandru Novac, Gheorghe Manolea, Adrian Mircea

Drighiciu -Acționări

6. Hortopan Gheorghe - Aparate electrice de comutație-principii, Editura Tehnică, București-2009.

7. Niculaie Mira, Constantin Neguș, -Instalații și echipamente electrice, Manual

pentru clasele a IX-a și a X-a, Editura Didactică și Pedagogică București 1995

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Materiale si aparate electrice utilizate in electromecanica.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
27 pagini
Imagini extrase:
27 imagini
Nr cuvinte:
9 291 cuvinte
Nr caractere:
52 504 caractere
Marime:
2.40MB (arhivat)
Publicat de:
Ionel G.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Proiect
Materie:
Electromecanică
Predat:
la liceu
Sus!