Ju jutsu sau calea supleții

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

Nasterea Artelor Martiale se pierde in negura timpurilor dezvoltandu-se doar in anumite zone. Spre exemplu, in zona Mexicului de astazi, samanii exersau pasele magice cu mult timp inainte ca sa se nasca ceva in Orient, iar undeva prin Egipt s-au descoperit, imortalizate in frescele antice din morminte, primele tehnici de lupta ce presupun folosirea bratelor si a picioarelor. Primele atestari cu amanunte le avem insa de la greci.

Pancration-ul grecesc era o forma foarte avansata de Arta Martiala cu tot arsenalul corespunzator: lovituri de brat si picior, proiectii, lupta la sol si procedee "neortodoxe" cum ar fi smulgerea unghiilor, muscaturi s.a.m.d.

Arta Martiala dezvoltata pe teritoriul Romaniei se numea "tranta".

Artele Martiale, dar mai ales tehnicile de Ju Jitsu, sunt astazi folosite de majoritatea armatelor, serviciilor speciale si politiilor din lume, iar ca arta si-a regasit scopul initial de dezvoltare personala, fizica, mentala si spirituala.

JU JITSU - scris cateodata si JU JUTSU sau JIU JITSU este una dintre cele mai vechi arte martiale japoneze. Cuvantul japonez JU JITSU este compus din doua ideograme: JU care se traduce prin "arta", "tehnica" si JITSU care inseamna "suplete", "blandete", astfel, denumirea completa este "Arta Supletii".

Ju-Jutsu s-a dezvoltat in Japonia, mentinandu-si viabilitatea pana in zilele noastre alaturi de alte stiluri de arte martiale stravechi -tirul cu arcul (Kyudo), scrima cu lamele de bambus (Kendo), etc. Ju Jutsu si originea sa au un izvor adanc. Curente religioase din India, tara din Extremul Orient cu o civilizatie dezvoltata timpuriu, au purtat cuceririle culturale si spirituale spre China, care, dupa cum se stie a exercitat, la randul ei, o puternica influienta asupra dezvoltarii culturale a Japoniei. Lupta intre doi adversari exista din vremuri imemoriele,fiind o necesitate vitala pentru conservarea vietii. Iata de astfel ce spune un stravechi proverb asiatic : "Cand doi tigrii se lupta, unul este ranit, iar celalalt moare."

Provenienta incontestabila a Ju Jutsu-lui din Japonia nu poate fi dovedita atat de usor, fiind la fel de misterioasa ca si inceputurile civilizatiei japoneze. In cercetarile asupra originii Ju Jutsu-lui, drumul duce obligatoriu prin literatura japoneza si trebuie sa intelegem de ce japonezul nu se poate substrage inca veneratiei cronicilor vechi de peste doua milenii. Ju Jutsu nu utilizeasza arme, ci doar segmente anatomice si diverse procedee tehnice de scoatere din lupta a agresorului. Ju Jutsu, "stiinta sau arta supletei" (Ju = suplete Jutsu = arta ) a fost format cu aproape opt secole in urma, in perioada Kamakura (1185-1333), de catre Bushi (razboinici), pentru ca razboinicii dezarmati, sau cu lamele sabiilor rupte sa se poata totusi apara impotriva adversarului inarmat. Prin anii 1200, intreaga lume tremura de frica mongolilor in afara de Japonia. Bushi, apartinand celei mai nobile si inalte caste erau educati sa-si desfasoare traiul dupa Bushido (importantul Cod al Onoareai, Calea Razboinicului Bushi = razboinic Do = Cale), care era idealul vietii lor. Ei invatau nu numai sa manuiasca katana (sabia), yari (lancea), nagi

Bibliografie:

1.Roland J. Maroteaux, "Ju-jutsu antic japonez",1998

2.Doru Galan, "JU-JITSU Elemente de teorie, filozofie si metodica de antrenament",Editura Estfalia,2004.

3. www.sakuradojotulcea.ro

4. www.csvaran.ro

5. www.fight.ro

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Ju Jutsu sau Calea Supletii.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
18 pagini
Imagini extrase:
18 imagini
Nr cuvinte:
4 716 cuvinte
Nr caractere:
28 288 caractere
Marime:
30.08KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Educație Fizică
Tag-uri:
tehnici, arte martiale, lupte
Predat:
Facultatea de Kinetoterapie , Universitatea Nationala de Educatie Fizica si Sport Bucuresti din Bucuresti
Materie:
Educație Fizică
An de studiu:
III
Sus!