Istoria Jocului de Volei

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

Inventarea jocului de volei

William G. Morgan (1870-1942) a ramas in istorie ca inventator al jocului de volei, care la inceput a fost denumit ,,Mintonette".

Tanarul Morgan si-a terminat studiile la Springfield College de la YMCA (Young Men's Christian Association - Asociatia Tinerilor Crestini), unde l-a intalnit pe James Naismith, care in 1891 inventase jocul de baschet. Dupa absolvire, Morgan si-a petrecut primul an la YMCA Auburn (Maine), iar apoi in timpul verii din 1895 s-a mutat la YMCA Holyoke (Massachusetts), unde a devenit Director de Educatie Fizica.

Venirea sa ca director a fost primita cu entuziasm si clasele sale au crescut ca numar.

Si-a dat seama ca avea nevoie sa creeze un anumit numar de jocuri recreative, pentru a avea un program variat. Baschetul care incepuse sa se dezvolte se pare ca prinsese la cei tineri, dar era necesar sa realizeze o alternativa mai putin violenta pentru membrii care nu mai erau foarte tineri si cerusera acest lucru.

La acea data, Morgan nu cunostea un joc similar cu voleiul, din care sa se inspire. Descriind primele sale experimente el spunea: ,, In cautarea unui joc adecvat, m-am orientat la inceput spre tenis, dar pentru acesta era nevoie de rachete, mingii, fileu si alte echipamente, asa ca a fost eliminat, dar ideea fileului mi s-a parut una buna". Astfel in 1985, el a ridicat fileul la o inaltime de 1,98 metri de la sol, chiar deasupra capului unui om de inaltime medie. Avea nevoie de o minge, si printre cele care au fost incercate a fost si una de baschet, dar aceasta era prea mare si prea grea. In final Morgan a cerut firmei A.G. Spalding & Bros sa faca o minge, care a fost realizata in fabrica de langa Chicopee, din Massachusetts. Rezultatul a fost chiar satisfacator: mingea era acoperita cu piele, cu o camera din cauciuc in interior; circumferinta sa era intre 63,5 si 68,6 cm si greutatea sa era intre 252 si 336 grame.

Pentru comparatie, regulamentar, in prezent inaltimea fileului este de 2,43 m pentru barbati si 2,24 m pentru femei (inaltimea fileului difera pentru veterani si pentru juniori), iar mingiile au circumferinta de 65 - 67 cm si greutatea de 260 - 280 g.

Morgan a rugat pe doi dintre prietenii sai de la Holyoke, Dr. Frank Wood si John Lynch, sa scrie (bazate pe sugestiile sale) conceptele de baza ale jocului si primele zece reguli.

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Istoria Jocului de Volei.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
8 imagini
Nr cuvinte:
1 944 cuvinte
Nr caractere:
9 691 caractere
Marime:
18.02KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Educație Fizică
Tag-uri:
joc de volei, istorie
Predat:
la facultate
Materie:
Educație Fizică
Sus!