Tratatul de la Maastricht și moneda euro

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

Capitolul 1.Tratatul de la Maastricht

1.1 Componente principale

Uniunea Europeana este o entitate politica, sociala si economica, compusa din 27 de tari in prezent. Este considerata a fi o constructie sui generis (nemaiintalnita pana acum, care nu poate fi calificata in functie de criterii deja existente), situandu-se intre federatie si confederatie (intr-un sistem federal, deciziile importante sunt luate de catre un organ comun, caruia statele membre ii sunt subordonate, in timp ce intr-un sistem confederal, hotararile se iau in unanimitate de catre ansamblul statelor membre).

Uniunea Europeana este rezultatul unui proces de cooperare si integrare care a inceput propriu-zis in anul 1951. Pornind de la ideea consilierului sau, Jean Monnet, ministrul de externe francez, Robert Schuman, propune, in de-acum celebra declaratie de la 9 mai 1950, plasarea intregii productii franco-germane de carbune si otel in subordinea unei "Inalte Autoritati" comune, in cadul unei organizatii deschise participarii si celorlalte tari ale Europei. Dupa un an de negocieri, Frantei si Germaniei li se alatura Italia, Belgia, Olanda si Luxemburg, care semneaza la Paris, la 18 aprilie 1951, Tratatul instituind Comunitatea Europeana a Carbunelui si Otelului. Aceasta comunitate creeaza "Europa celor Sase" si marcheaza inceputul constructiei europene.

Uniunea Europeana este un factor semnificativ pe scena lumii, schimband modul de viata al europenilor precum si modul in care restul omenirii percepe Europa. Uniunea Europeana este inca putin inteleasa, iar multi cetateni ai sai simt rolul Uniunii in existenta lor fie confuz, fie ambiguu.

In urmatoarele randuri voi incerca cat mai bine sa explic fenomenul de Uniune Europeana, in mod special tratatul care a facut aceasta organizatie sa fie atat de cunoscuta si cu atat mai mult puternica. Pricipalele elemente prezentate in proiect sunt :

-Esenta tratatului si insemnatatea sa insemnatatea sa in Europa, cu atat mai mult spre tarile Uniunii Europene;

-Uniunea Economica si Monetara;

-Principiul subsidiaritatii;

-Prevederi institutionale;

-Structura tratatului;

Edificiul construit de tratatul de la Roma si completat de Actul Unic European a angajat

comunitatea catre o politica economica si monetara foarte ambitioasa ce si-a propus ca scop final moneda unica. In anul 1989 a fost prezentat un raport privind crearea UEM (Unitatea Economica si Monetara) de catre presedinte si in decembrie 1991 la Maastricht a fost finalizat. Uniunea este fondata pe comunitatea europeana si intregita de noi forme de cooperare.

Tratatul de la Maastricht face referinta la notiunea de "Uniune europeana". Aceasta U.E. nu are existenta juridica in sine. Intelesul acestei sintagme ramane inca ambiguu, ea nevrand o delimitare juridica si politica stricta. "Uniunea europeana" apare mai mult in sensul de proces de aprofundare si de consolidare a constructiei europene, deci, ca o prelungire a Comunitatilor.

Astfel, tratatul privind Uniunea Europeana, semnat la 7 februarie 1992 la Maastricht si intrat in vigoare la 1 noiembrie 1993 se plaseaza dincolo de obiectivul economic initial al Comunitatii (realizarea unei piete comune). Tratatul marcheaza astfel trecerea la o noua etapa in procesul de creare a unei "uniuni din ce in ce mai stranse intre popoarele Europei". Tratatul a instituit o Uniune Europeana formata din cele 12 state membre al Comunitatilor Europene: Belgia, Danemarca, Franta, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Luxemburg, Marea Britanie, Olanda, Portugalia si Spania, la care au aderat apoi inca 15 state (in 1995: Austria, Finlanda si Suedia, in 2004: Cipru, Estonia, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Republica Ceha, Slovacia, Slovenia si Ungaria, in 2007: Bulgaria si Romania). Aceasta constituie o adevarata piatra de temelie a Uniunii Europene, stabilind reguli clare pentru viitoarea moneda unica si pentru politica externa si de securitate precum si pentru o cooperare mai stransa in domeniul justitiei si afacerilor interne.

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Tratatul de la Maastricht si Moneda Euro.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
3/10 (6 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
12 pagini
Imagini extrase:
12 imagini
Nr cuvinte:
3 927 cuvinte
Nr caractere:
21 611 caractere
Marime:
925.45KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Economie
Tag-uri:
tratat, Moneda, finante
Predat:
la facultate
Materie:
Economie
Sus!