Studiu de caz pentru concurența de oligopol HVB Țiriac Bank

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

Intr-o lume in care totul se invarte in jurul banilor fiecare greseala costa. Celebra afirmatie ,,Time is money!" incepe sa fie inteleasa din ce in ce mai bine, iar libera concurenta, una din pietrele de temelie ale economiei de piata, este mecanismul prin care se regleaza si stimuleaza productia, astfel incat comportamentul producatorilor orientat catre maximizarea profitului devine chiar mijlocul prin care se realizeaza scopul sistemului economic - optimizarea consumului si maximizarea satisfacerii trebuintelor consumatorilor. Relatiile concurentiale impun producatorilor promovarea progresului tehnic, scaderea costurilor si a preturilor, cresterea cantitatii, calitatii si diversitatii bunurilor economice.

Piata cu concurenta imperfecta - piata reala - se prezinta sub mai multe forme: duopol ( cand pe piata unui bun se intalnesc doi vanzatori cu numerosi cumparatori); duopson ( invers, se intalnesc doi cumparatori si numerosi vanzatori ai unui bun); oligopolul, ca principala forma de piata cu concurenta imperfecta.

De ce am ales oligopolul? Priviti in jur! Priviti la automobilele dumneavoastra, la echipamentele electrocasnice pe care le folositi, la noul aspirator sau noua masina de spalat, de ce nu si la noul televizor sau la noul calculator cu procesor de ultima generatie chiar si la produsele pe care le achizitionam cand iesim cu prietenii in oras ( sucuri, fast-food ) Ce au toate aceste lucruri in comun?

La prima vedere chiar nimic. Daca ne mai gandim putin ne dam seama ca sunt bineinteles marcile noastre preferate. Sunt sigura ca inainte de a face alegerea ati analizat mai multe variante astfel incat sa obtineti cel mai bun raport calitate / pret nu-i asa? Pana sa alegem un produs am mai analizat inca 4 , 5 produse cel putin.

Iata ce inseamna oligopolul: Pe scurt, el este o forma a concurentei imperfecte ce se caracterizeaza prin existenta unui numar restrans de producatori care, detinand un segment important de piata, o pot influenta in scopul maximizarii profitului, bunurile oferite fiind solicitate de numerosi consumatori.

Din punct de vedere etimologic, termenul provine din limba greaca:

oligos = putini, cativa; polein = vanzare.

O alta definitie ar fi aceea data de dictionarul de economie :

Prin oligopol se intelege o structura sau un sistem de piata in care un numar mic de firme mari asigura cea mai mare parte a ofertei unui anumit bun, acesta fiind solicitat de numerosi cumparatori (consumatori) .

Numarul de vanzatori este suficient de mic, iar puterea economica a fiecaruia dintre ei este destul de mare pentru ca

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Studiu de Caz Pentru Concurenta de Oligopol Hvb Tiriac Bank.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
8 imagini
Nr cuvinte:
2 457 cuvinte
Nr caractere:
14 791 caractere
Marime:
26.34KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Economie
Tag-uri:
tranzactii, banci, operatiuni bancare
Predat:
la facultate
Materie:
Economie
Profesorului:
Renate Tanase
Sus!