Studiu comparativ privind sistemul fiscal din două țări europene și România

Previzualizare proiect:

Cuprins proiect:

Introducere
o Definitia fiscalitatii, sistemul fiscal;
o Clasificare impozite;
o Definitie mecanismul fiscal;
o Sistemul fiscal in Romania.
Studiu comparativ privind sistemul fiscal din Marea Britanie, Danemarca si Romania;
Impozitul pe profit;
Impozitul pe venit;
Taxa de valoare adaugata (TVA);
Contributiile sociale;
Structura sistemelor de impozitare in cele trei state la nivelul anului 2010;
Structura sistemului de impozitare din Romania;
Structura sistemului de impozitare din Danemarca;
Structura sistemului de impozitare din Marea Britanie;
Ponderea veniturilor PIB;
Bibliografie.

Extras din proiect:

Introducere

In domeniul fiscal sunt vehiculate mai multe notiuni care, in ultima instanta, se refera la unul si acelasi obiect si anume asigurarea, urmarirea si perceperea impozitelor, a taxelor si a altor venituri in favoarea statului, care sunt cuprinse in marea lor majoritate in bugetul de stat.

Fiscalitatea este sistemul de norme privitoare la stabilirea si perceperea impozitelor si taxelor.

Dictionarul Explicativ al limbii romane defineste fiscalitatea ca fiind "ansamblul obligatiilor cuiva catre Fisc" .

Fiscalitatea reprezinta un sistem de percepere a impozitelor, ansamblul legilor, regulilor si practicilor privind fundamentarea, calcularea si perceperea impozitelor.

Fiscalitate detine locul traditional cel mai important in prelevarile obligatorii.

Aria de cuprindere a intregii activitati fiscale este data de sistemul fiscal, definit ca "totalitatea impozitelor si a altor venituri pe care statul, prin organele sale specializate, le percepe in baza surselor legislative in urma carora ia nastere creanta fiscala a statului asupra contribuabililor" .

Impozitele sunt impartite in impozite directe si indirecte, acestea fiind componente ale veniturilor fiscale si implicit ale veniturilor curente. In categoria impozitelor directe sunt cuprinse urmatoarele venituri bugetare mai importante: impozitul pe profit, impozitul pe salarii, impozitul pe cladiri, impozitul pe terenurile agricole ale populatiei, taxa asupra mijloacelor de transport, taxa de timbru, taxa pentru folosirea terenurilor in alte scopuri decat pentru productia vegetala, agricola sau silvica etc. Dintre impozitele indirecte se pot enumera, ca fiind mai importante, urmatoarele: taxa pe valoare adaugata, accizele, taxele vamale, impozitul pe spectacole etc.

Rolul cel mai important al impozitelor se manifesta pe plan financiar, deoarece aceasta constituie mijlocul principal de procurare a resurselor financiare necesare pentru acoperirea cheltuielilor publice.

In ultimii ani, s-a remarcat o anumita accentuare a rolului impozitelor pe plan economic, concretizata in incercarile statului de a folosi impozitele ca un mijloc de interventie in activitatea economica. In functie de intentia legiuitorului, impozitele se pot manifesta ca un instrument de stimulare sau de franare a unei activitati, de crestere sau de reducere a productiei sau a consumului unui anumit produs, de impulsionare sau de ingradire a comertului exterior.

Astfel, in vederea cresterii consumului unei anumite marfi, statul procedeaza la micsorarea sau chiar suprimarea impozitelor indirecte percepute la vanzarea acesteia, iar daca se urmareste reducerea consumului, atunci se procedeaza la majorarea cotelor de impozit aplicate la vanzarea marfii respective.

De asemenea extinderea relatiilor comerciale cu strainatatea poate fi stimulata prin masuri fiscale, constand in restituirea partiala sau integrala a impozitelor indirecte aferente marfurilor exportate sau prin reducerea nivelului taxelor vamale percepute de catre stat la importul anumitor marfuri utilizate pentru fabricarea de produse destinate exportului. Deci, cu ocazia introducerii unui impozit, statul urmareste nu numai procurarea veniturilor necesare acoperirii cheltuielilor publice ci si folosirea acestuia ca instrument de impulsionare a dezvoltarii unor ramuri sau subramuri economice.

Pe plan social, rolul impozitelor se concretizeaza in faptul ca prin intermediul lor statul procedeaza la redistribuirea unei parti importante din PIB intre clase si paturi sociale, intre persoanele fizice si cele juridice.

Mecanismul fiscal reprezinta ansamblul de metode si tehnici de impunere privind veniturile fiscale ale statului precum si instrumentele impunerii. Aparatul fiscal decurge din insasi legile care reglementeaza impozitele si taxele. Statul indeplineste sarcinile fiscale prin institutiile autoritatii publice (Parlament si Guvern).In domeniul fiscal sunt utilizate mai multe notiuni. Alaturi de notiunea de fiscalitate este utilizata si cea de fisc, definit ca administratie, in sarcina caruia revin calculul, perceperea si urmarirea platii impozitelor si taxelor datorate statului de catre contribuabili. Este, de asemenea, folosit termenul de fiscal (care priveste fiscul, sau apartine acestuia).

Sistemul fiscal constituit in Romania dupa revolutie a fost conceput si organizat pe trei componente independente :

a. Impozite, taxe si contributii ca venituri ale statului

b. Mecanismul fiscal

c. Aparatul fiscal

a) Impozitele, taxele si contributiile, reprezinta resurse financiare publice ce se constituie si se gestioneaza printr-un sistem unitar de bugete si anume: bugetul de stat, bugetul asigurarilor sociale de stat, bugetele locale, bugetele fondurilor speciale, bugetul trezoreriei statului si bugetele altor institutii publice cu caracter autonom (Parlamentul, Presedintia Romaniei, Guvernul, ministerele s.a.) in conditiile asigurarii echilibrului financiar.

b) Mecanismul fiscal presupune utilizarea de metode de impunere: tehnici si instrumente specifice, privind formarea veniturilor fiscale ale statului. Impunerea este ansamblu de operatiuni prin care se stabilesc obligatiile platitorilor de impozite catre stat, consta in identificarea tuturor categoriilor de persoane fizice si juridice ce detin sau realizeaza un anumit obiect impozabil, evaluarea bazei de calcul si cuantumul acestuia.

c) Aparatul fiscal este format din Administratiile Finantelor Publice, Directia de Inspectie Fiscala din ANAF, impreuna cu directiile judetene de inspectie fiscala si Directia de inspectie fiscala din cadrul Directiei Generale de Administrare a Marilor Contribuabili.

Bibliografie:

1. Dictionarul explicativ al limbii romane, Editia a II-a, Bucuresti, 1998;

2. Ioan Morosan-Fiscalitate, Editura Evcont Consulting, Suceava, 2003, p 6;

3. Mihai Ristea - Fiscalitatea si contabilitatea intreprinderii, Editura Tribuna Economica, Bucuresti, 1995, p.10;

4. Sebastian Lazar- Sisteme fiscale comparate, Editura Wolters Kluwer, 2011;

5. Gheorghe D. Bistriceanu, Sistemul fiscal al Romaniei, Editura Universitara, 2008;

6. Legea 571-2003;

7. ec.europa.eu/europe2020;

8. http://www.worldwide-tax.com;

9. http://www.mmuncii.ro;

10. http://www.insse.ro.

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Studiu Comparativ Privind Sistemul Fiscal din Doua Tari Europene si Romania.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Nu
Nota:
3/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
10 pagini
Imagini extrase:
10 imagini
Nr cuvinte:
2 324 cuvinte
Nr caractere:
13 288 caractere
Marime:
74.02KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Economie
Tag-uri:
sistem fiscal, europa, romania, impozit
Predat:
la facultate
Materie:
Economie
Profesorului:
Socoliuc Marian
Sus!