Sistemul Bancar American

Previzualizare proiect:

Cuprins proiect:

Capitolul 1. Aspecte genereale privind sistemul bancar
Capitolul 2. Sistemul bancar american, un sistem descentralizat si specializat
Capitolul 3. Sistemul Federal de Rezerve
Concluzii
Bibliografie

Extras din proiect:

Sistemul financiar bancar are ca obiect instrumentele si tehnicile de plata; reprezinta un domeniu de pregnanta importanta in desfasurarea operatiunilor economice si financiare in economia de piata.

Evolutiile in domeniu, care au fost determinate atit de cresterea considerabila a dimensiunilor fluxului de plati si respectiv de eforturi organizatorice de a opera cu maxima eficienta, dar si cu tehnologii noi angajate in domeniu au condus la constituirea unui segment independent de abordare stiintifica a sistemului bancar.

Sistemul financiar bancar ca o parte specifica a relatiilor monetare privind instrumentile si tehnicile de plata s-a dezvoltat puternic sustinut de tehnologia moderna, de progresele intense ale informaticii si telecomunicatiilor.

In tarile dezvoltate, ultimii 10 - 15 ani au reprezentat o etapa de ample transformari in domeniul bancar care au solicitat actiuni ample de organizare si reorganizare a retelelor de plati si compensare, echipari si reechipari tehnologice, functie de progresile rapide in domeniu. Un asemenea proces continua cu efervescenta, promovat fiind de cerintele cresterii eficientei activitatii bancare.

Procesul de amplifcare a activitatii bancare incepe cu secolul al-XIX- lea, odata cu dezvoltarea liberalismului economic prin care s-au pus bazele economiei capitaliste. Asistam la o proliferare a monedei fiduciare si de cont, astfel ca bancile detin tot mai mult monopolul crearii si circulatiei banilor. Puterea banilor a consituit un miraj pentru banci, cat si pentru stat, ceea ce adesea a dus la o continua controversa intre cele doua parti, care, de regula, s-a solutionat printr-un compromis ce a marcat o evolutie continua.

Evolutia generala a societatii si in special dezvoltarea economiei incepand cu forma ei capitalista a impus o accentuare a concentrarii capitalurilor si o crestere a circulatiei acestora. Astfel, se manifesta un raport de cauzalitate intre calitatea activitatii bancare a unui stat si starea economiei tarii respective. Adesea, economistii pun in cumpana sensul acestei legaturi de cauzalitate, unii evocand rolul primordial al calitatii sistemului bancar in definirea economiei, altii, din potriva considera ca aparatul bancar este rezultatul edificiului economic.

Manifestarea interactiva dintre sistemul bancar si sistemul economic nu se limiteaza numai la aspecte de ordin cantitativ, ci adesea genereaza efecte calitative, structurale. Astfel, se manifesta un paralelism intre evolutia activitatii bancare a unei tari pe plan intern si international si afirmarea economica a sa. De exemplu, intotdeauna dezvoltarea si afirmarea marilor imperii au pus bazele unor sisteme bancare puternice. In toate tarile lumii, emisiunea baneasca constituie un monopol al statului, ceea ce face ca tutela statului aspura sistemului bancar sa se manifeste din ce in ce mai mult.

Sistemul bancar modern este o analiza comparativa a trasaturilor care stau la baza dezvoltarii activitatii bancilor in principalele tari occidentale, precum : Marea Britanie, Germania, Franta si Statele Unite ale Americii.

Bibliografie:

1. Doltu, C., Sisteme monetare comparate, Eitura Economica, Bucuresti, 1997;

2. BASNO, C, DARDAC N., FLORICEL C., Moneda, credit, banci, Editura Didactica si Pedagogica, Bucuresti, 1997;

3. CERNA S., Sistemul monetar si politica monetara, Editura Enciclopedica, Bucuresti, 1996;

4. SIMON C., Bancile, Eitura Humanitas, Bucuresti, 1993;

5. www.wall-street.ro;

6. www.webzter.ro;

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Sistemul Bancar American.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
11 pagini
Imagini extrase:
11 imagini
Nr cuvinte:
2 819 cuvinte
Nr caractere:
17 114 caractere
Marime:
19.77KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Proiect
Materie:
Economie
Tag-uri:
banci, situatie economica, stat, activitate bancara
Predat:
la liceu
Profil:
Servicii
Specializare:
Ştiinţe sociale
Profesorului:
Bogdan Capraru
Sus!