Rentabilitatea

Previzualizare proiect:

Cuprins proiect:

1. RENTABILITATEA - concept, definitie
2. RENTABILITATEA VALORILOR MOBILIARE
3. RENTABILITATEA SPERATA SI RISCUL VALORILOR MOBILIARE
4. STUDIU DE CAZ
5. BIBLIOGRAFIE

Extras din proiect:

Rentabilitatea reprezinta criteriul fundamental de apreciere a eficientei activitatii comerciale, in marimea ei reflectindu-se toate raporturile dintre eforturile depuse si rezultatele obtinute de societatile comerciale. Tocmai acest continut de sinteza motiveaza abordarea ei in finalul criteriilor de evaluare a eficientei.

Rentabilitatea se defineste prin capacitatea unei societati comerciale de a obtine din activitatea pe care o desfasoara un profit sau un beneficiu.

O activitate se dovedeste rentabila (profitabila, avantajoasa) daca veniturile (incasarile) pe care le aduce acopera cheltuielile efectuate pentru desfasurarea ei si asigura un excedent de valoare reprezentat de profit.

Cele doua elemente determinante ale profitului - veniturile si cheltuielile - definesc starea de rentabilitate ca fiind expresia comportamentului rational al agentilor economici de maximizare a rezultatelor in conditiile folosirii unor resurse economice limitate. Profitul creste pe masura ce sporesc veniturile, folosindu-se aceleasi resurse sau resurse sporite intr-o proportie mai mica decit cresterea activitatii economice.

Motivarea profitului comercial, ca de altfel si a celorlalte forme de profit, rezida in remunerarea unuia din factorii de productie si anume a capitalului. Investitorul - indiferent ca este un mic comerciant sau o societate pe actiuni - asteapta un beneficiu din utilizarea capitalului, altfel lipsind motivatia investirii lui. Alaturi de dorinta investitorului de a obtine un cistig, profitul este motivat si ca o recompensa a riscului ce insoteste investitia in economie, unde actioneaza si factori aleatori, iar piata nu recunoaste utilitatea oricarei activitati. Cu toate ca managementul cuprinde actiuni de anticipare a evolutiei economice si exista forme institutionale de asigurare a riscului, nu poate fi omisa prezenta insuccesului sau a falimentului in activitatea oricarei societati economice, evitarea lor avind loc tocmai pe seama efortului fiecarei firme spre o rentabilitate permanenta. Pe seama profitului se asigura autofinantarea dezvoltarii economice, cointeresarea salariatilor in rezultatele activitatii lor si, prin marimea dividendelor acordate actionarilor, interesul publicului pentru cumpararea de actiuni si, deci, de crestere a capitalului unei firme.

Rentabilitatea este definita uneori sub forma de castig obtinut ca urmare a detinerii unei anumite valori mobiliare pe o anumita perioada, respectiv se poate vorbi de o rentabilitate calculata in termeni absoluti. De cele mai multe ori, insa, calculele de rentabilitate se fac prin raportarea rezultatelor obtinute (adica a rentabilitatii in termeni absoluti) la efortul financiar al investitorului (la cursul bursier de cumparare a titlului). In aceste conditii, ne referim la o rata de rentabilitate sau la o rentabilitate exprimata in termeni relativi .

Pentru estimarea evolutiei viitoare a rentabilitatii se porneste de la ipoteza unei miscari aleatoare a cursurilor bursiere ("random walk"), respectiv se presupune ca variatiile succesive de curs sunt independente unele fata de altele si prezinta aceeasi distributie de probabilitate . In aceste conditii, rentabilitatea va evolua, ca trend, conform unei legi de distributie normale, caz in care indicatorii de medie si dispersie devin elocventi.

Estimarea valorii viitoare a rentabilitatii si, respectiv, a riscului unui titlu financiar se poate realiza, fie pe baza unor modele de estimare, care vor fi prezentate intr-un capitol separat in cadrul acestei discipline, fie prin diverse metode care au la baza indicatori statistici cum ar fi media sau dispersia, ce vor fi prezentate in cadrul acestui capitol.

Alegerea uneia sau alteia dintre metode sau modele ESTE DECIZIA EXCLUSIVA A INVESTITORULUI / MANAGERULUI DE PORTOFOLIU, tinand cont de si de informatiile de care acesta dispune pentru a aplica una sau alta dintre metode (unul sau altul dintre modele)!

Pentru estimarea valorii viitoare a RENTABILITATII UNUI ACTIV FINANCIAR, in primul rand referindu-ne la actiuni, se pot aplica 2 metode de estimare:

o pe baza datelor istorice

De foarte multe ori se considera ca estimarile privind valorile viitoare ale rentabilitatilor pot fi realizate cu o acuratete superioara pe baza analizelor seriilor de date istorice. Valoarea cea mai probabila a se inregistra in viitor (rentabilitatea asteptata sau estimata, ) va fi data de media rentabilitatilor istorice, pe orizontul de analiza considerat.

unde: R1, R2,... RT = ratele anuale (trimestriale etc.) de rentabilitate efectiv inregistrate anterior;

o daca trecutul nu exista (cursuri bursiere aferente unei perioade din trecut) pentru un anumit titlu financiar sau acesta nu mai este considerat relevant pentru evolutia viitoare a acestuia, atunci se poate apela la tehnica scenariilor.

Speranta de rentabilitate, (E(R), se poate determina utilizand formula de mai jos:

unde: i = scenariul luat in considerare in estimarea evolutiei rentabilitatii;

pi = probabilitatile de aparitie a scenariilor luate in considerare;

Ri = ratele de rentabilitate estimate pentru fiecare scenariu luat in considerare;

n = numarul de stari economice (scenarii) luate in considerare.

Ambele categorii de metode - pe baza datelor istorice sau pe baza scenariilor de evolutie a rentabilitatii - se bazeaza pe IPOTEZA LEGII DE DISTRIBUTIE NORMALA A SERIEI DE DATE REPREZENTAND RENTABILITATILE calculate de investitor / manager de portofoliu.

In cazul in care variabila pentru care se realizeaza prognoza NU evolueaza conform unei legi de distributie NORMALE, indicatori precum media sau dispersia nu mai sunt relevanti ( a se vedea graficul de mai jos) .

Bibliografie:

1. Burja C. - Eficienta economica a investitiilor, Editura Risoprint, Cluj-Napoca, 2005.

2. Hada T. - Plasamente financiare in Romania, Editura Risoprint, Cluj Napoca, 2006.

3. Stancu I. - Finante, Editura Economica, Bucuresti, 2002.

4. Valcu V.- Rentabilitatea si riscul achizitionarii titlurilor financiare, Tribuna economica nr. 3/2006

5. Stoian M., Ene N. C. - Practica gestiunii investitiilor, Editura ASE, Bucuresti, 2003

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Rentabilitatea.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Nu
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
14 pagini
Imagini extrase:
14 imagini
Nr cuvinte:
2 680 cuvinte
Nr caractere:
16 019 caractere
Marime:
142.61KB (arhivat)
Publicat de:
Aristide Virgil Iliescu
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Economie
Tag-uri:
Economie, rentabilitate
Predat:
Facultatea de Stiinte Economice , Universitatea "Aurel Vlaicu" din Arad
Materie:
Economie
An de studiu:
III
Profesorului:
Florina Mocanu
Sus!