Reglementarea Concurenței

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

Existenta unor norme in domeniul concurentei este determinata de faptul ca piata nu poate, in mod natural, sa functioneze normal, fiind necesara interventia externa, care sa-i asigureo evolutie corespunzatoare. Elementele necesare functionarii corecte a pietelor in Romania sunt prevazute de Legea concurentei numarul 21/1996, ce are ca scop protejarea, mentinerea si stimularea concurentei in folosul consumatorilor. Societatile sunt structurate institutional. Acestea au la baza anumite reguli de comportament si organisme (institutii) care vegheaza asupra comportamentelor individuale pentru incadrarea lor in limite sociale acceptabile. Institutiile politice sunt dominante: acestea sunt rezultatul unor raporturi de putere in societate. Sistemul economiei de piata este performant atunci cand fortele politice reusesc sa organizeze activitatile economice de asa maniera astfel incat pietele sa functioneaze eficient. O functionare eficienta a pietelor este posibila atunci cand acestea sunt cat mai aproape de concurenta perfecta.

Monopolul. Ineficienta Pareto

Monopolul reflecta inexistenta concurentei pe piata unui bun. Astfel ofertantul are puteri discretionare privind stabilirea conditiilor de functionare a pietei unui bun. Monopolul (intoate formele sale) genereaza ineficienta Pareto.

Alternative la situatia de monopol:

o firmele care produc bunuri substituibile in raport cu bunul realizat de monopol. Ex.:daca o firma detine monopolul ofertei de cafea, orice ofertant de ceai va reprezenta un concurent.

o orice alta firma, datorita caracterului limitat al veniturilor pe termen scurt; orice cresterea consumului dintr-un bun va duce la o reducerea consumului din alt bun, indiferent de relatia desubstituibilitate sau complementaritate. Ex.: daca un individ cheltuieste mai mult pentru alimente, va avea mai putin bani pentru achizitionarea bunurilor pentru confortul locativ. Strategiile firmei monopoliste nu conduc la stari de optimalitate sociala in sens Pareto. Aici intervine legislatia antitrust care sanctioneaza comportamentul de tip monopol si mai putin monopolul in sine. Teoria economica considera acceptabil monopolul tehnologic (imbunatatirea performantelor tehnologice se poate regasi in imbunatatiri ale bunastarii, pe termen mediu sau lung). Furnizarea unui bun prin intermediul unui monopol de stat ar putea fi o solutie pentru evitarea strategiilor specifice acestora, respectiv pierderea de eficienta Pareto; protejat de tutela statului, monopolul public poate sa piarda din adaptabilitate si sa devina ineficient ceea ce ducela nationalizarea intreprinderii in cauza. Solutia monopolului in proprietate mixta este total ineficienta Pareto, deoarece strategiilemonopoliste vor beneficia de tutela statului.

Majoritatea sistemelor juridice antitrust din tarile dezvoltate sanctioneaza comportamentul de tip monopol.

Oligopolul. Ineficienta Pareto

Ineficienta in sens Pareto a oligopolului se datoreaza in primul rand instabilitatii firmei oligopoliste, precum si instabilitatii asociate cu alte cauze ale esecului pietei : cresterea incertitudinii si informatia incompleta

Firma oligopolista are doua alternative: fie sa negocieze cu celelalte firme, fie sa adopte o pozitie singulara de firma recalcitranta.

In cazul in care se ajunge la o intelegere comportamentul firmelor din oligopol devine de tip monopol. Cooperarea intre firmele din oligopol evita frangerea cererii, iar firma castiga deoarecevenitul datorat cresterii de pret este mai mare decat pierderile de venit datorate diminuariicantitatii vandute.

Forme de cooperare:

otrustul : firmele sunt integrate orizontal printr-o asociere a capitalurilor; conglomeratul rezultatreprezinta un monopol, chiar daca este o structura de tip holding.

ocartelul : firmele isi pastreaza autonomia; coordonarea se poate face pe baza unor acordurinegociate de participanti (cu privire la preturi, piete de desfacere, cotele fiecarei firme). Ex.:OPEC (Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol).

osuprematia firmei dominante : firma cu cea mai buna pozitie pe piata lanseaza o oferta specialadin care celelalte firme deduc care sunt conditiile de cooperare (de regula, prin stabilirea unui pret director ).

Modalitati de cooperare:

o informala (tacita): concurenta mai putin apriga, cerere in expansiune si pericol redus alaparitiei de noi concurenti.

o formala (acorduri de coordonare).

Dificultatea cordonarii:

o nontransparenta strategiilor de pret : firmele nu fac intotdeauna publice informatiile privindstabilirea preturilor. Coordonarea va fi dificila deoarece nu se pot determina reactiile de adaptare.

o vanzarile en-gros : tranzactiile intre producator si angrosisti se desfasoara in loturi mari de produse, la intervale mai mari de timp, pe baza unor contracte cadru de lunga durata. Riscul pierderii unor clienti datorita unor cresteri de pret din partea unui furnizor este redus.

o bunuri complexe si nonfungibile : daca bunul este divizibil si omogen, politica de coordonareeste usor de realizat.

o concentrarea pietei : cu cat piata este mai putin concentrata, cu atat mai mult vor fi tentatefirmele sa adopte strategii de pret mai competitive.

o legislatia antitrust : sanctioneaza practicile de coordonare in cadrul oligopolului. Coordonarea oligopolului nu este o situatie stabila; ineficienta Pareto a oligopolului face posibila si necesarafunctia de reglementare a statului.

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Reglementarea Concurentei.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
5/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
24 pagini
Imagini extrase:
24 imagini
Nr cuvinte:
10 736 cuvinte
Nr caractere:
61 750 caractere
Marime:
579.82KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Economie
Tag-uri:
concurenta, norma, piata
Predat:
la facultate
Materie:
Economie
Sus!