Recenzie - atractivitate la locul de munca

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

Recenzie

Acest studiu este unul despre oameni , pentru oameni ce a avut ca punct de plecare maxima lui Ben Jonson : "Omul poate fi cunoscut dupa fata lui, iar Dumnezeu, dupa creaturile sale."

Printr-o observare indelungata a semenilor si a noastra, experienta empirica ne-a dezvaluit existenta anumitorregularitati a chipurilor umane. Din dorinta de a aprofunda cunostintele dobandite prin observatie, am apelat lametode stiintifice de documentare si cercetare.

Atractivitatea fizica este un domeniu foarte popular de studiu al psihologiei sociale. Exista o dorinta de a defini ceea ce considera oamenii atractiv. Acest fapt a condus la numeroase teorii despre atractia fizica, dar majoritatea ideilor apar din perspectiva observatorului, accentul cazand pe puctul de vedere al propriei culturi. Este mare diferenta intre culturi din punct de vedere sociologic, neconcordanta care ar putea fi caracterizata utilizand abordarea normelor sociale, cercetata de Mills si Clark pentru a defini regulile daruirii si receptarii indiferite relatii. Acest fapt este foarte important cand luam in considerare accentul pus de culturile colectiviste pe sentimentele de responsabilitate fara a se astepta la o rasplata in schimb.

Studiile demonstreaza ca aspectul fizic conteaza si oamenii echivaleaza intuitiv frumusetea cu unele concepte cum ar fi: important-valoros, destept- de succes.

Tinand cont de modul foarte subiectiv de apreciere al atractivitatii de catre un observator si de diferentele culturale care influenteaza mult, este greu sa definim atractivitatea fizica fara sa se ridice o serie de obiectii si critici.

Astfel putem enumera cateva exemple concrete in ceea ce priveste frumusetea, dintre acestea vom mentiona doar cateva care pot fi considerate relevante pentru domeniul hotelier si anume: persoanele frumoase sunt percepute ca fiind mai destepte, mai de succes, mai sociabile si mai relaxate. Preferam sa interactionam cu persoane mai frumoase, exista o probabilitate mai ridicata sa divulgam informatii personale unor astfel de persoane. O figura atragatoare declanseaza aceleasi conexiuni cerebrale ca cele ale unei persoane dependente de anumite vicii cum ar fi drogurile sau jocurile de noroc. In sfarsit ca o caracteristica universala si interculturala o figura neechilibrata este considerata indizerabila, chiar si copiii mici prefera o figura placuta, echilibrata in dauna uneia neatragatoare.

In domeniul resurselor umane, intre doua formulare de aplicatie de nivel mediu castig de cauza il are persoana mai atractiva din punct de vedere fizic. Daca formularul este exceptional caracteristicile fizice au un rol mai putin important in procesul de selectie.

Desi din cele prezentate mai sus reies numai lucruri pozitive despre persoanele atractive fizic trebuie mentionate si dezavantajele acestei calitati. Astfel indivizii foarte atractivi sunt de cele mai multe ori in dezavantaj deoarece oamenii le atribuie trasaturi negative, mai mult acestia au parte de avantaje sexuale nedorite fapt ce ii face pe membrii aceluiasi sex sa ii respinga. Persoanele atractive sunt predispuse sa se bazeze pe frumusetea lor decat pe celelalte calitati astfel putem evidentia o corelatie negativa intre calitatile fizice ale unei persoane si onestitatea si grija pentru altii ale acesteia.

In continuare vom dezbate natura atractivitatii fizice dupa trei criterii, trasaturi fizice, factori situationali si factori individuali. Primul criteriu nu il vom dezvolta foarte mult pentru ca putini dintre noi vom considera calitatile din aceasta lista ca fiind neatragatoare.

In ceea ce priveste factorii situationali acestia determina ce considera o persoana ca fiind calitati ale atractivitatii fizice, de cele mai multe multe ori frumusetea depinde de mai multe lucruri decat ce vedem in fata ochilor. Astfel consideram ca atragatoare fizic persoanele familiare pe care le cunoastem mai bine, persoanele aflate in proximitate, persoanele care sunt in atentia noastra, persoanele care ni se aseamana(prietenii nostri pot deveni mai atragatori odata cu trecerea timpului), persoanele cu calitati deosebite. In ceea ce priveste factorii individuali acestia tin de fiecare persoana si cultura in parte. Spre exemplu barbatii tind sa prefere femeile care par sanatoase si capabile sa sustina procesul de reproducere

Ca si in cazul dezavantajelor persoanelor atractive fizic, va vom prezenta cateva comportamente care duc la diminuarea acestor caracteristici. In primul rand preocuparea excesiva despre aspectul fizic, lipsa increderii in propria persoana, exprimarea nesigurantei sociale si anumite calitati personale (o persoana care nu poate tine un secret poate fi considerata mai putin atractiv fizic).

Companiile trebuie sa tina cont de mai multe aspecte pentru a putea exploata atractivitatea fizica a unor persoane intr-o forma etica. Astfel, persoanele atractive din punct de federe fizic vor fi mai apreciate daca sunt asezate in locuri potrivite. Ca exemple, in cadrul unui hotel personalul de linie si alti angajati cu contacte dese cu oaspetii, oratori calificati si cu experienta, materiale promotionale ce contin fotografii cu persoane atragatoare, diferite branduri care isi asociaza imaginea cu persoane celebre. Alte modalitati de a folosi atractivitatea, nu neaparat cea fizica sunt stabilirea si mentinerea unor standarde verbale si nonverbale (in special la persoanele care au contact cu oaspetii), promovarea prezentarilor, ale site-urilor web prin afisarea de ,,figuri simpatice", promovarea micilor discutii intre persoanele care servesc si clienti. Peste toate acestea, trebuie sa mentionam, mai ales pentru angajatii unui hotel, importanta ca acestia sa retina numele oaspetilor si sa il foloseasca pentru a-i saluta cu orice ocazie.

Din punct de vedere etic industria ospitalitatii poate lupta impotriva acestor prejudecati ale atractivitatii fizice sau poate invata din ele, le poate manageria in asa fel incat sa devina benefice. Este surprinzator cum cateva lucruri mondene si arbitrare din viata noastra pot avea o importanta asa mare asupra starii noastre de spirit, performantei la locul de munca si chiar a telulilor noastre in viata. Ca si profesionisti, avem responsabilitatea de a mentine un echilibru in folosirea frumusetii in afaceri. Folosirea responsabila a atractivitatii fizice este un plan simplu de actiune, dar el poate ajuta in mod substantial la indeplinirea acelui obiectiv foarte valoros.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Recenzie - atractivitate la locul de munca.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (7 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
1 066 cuvinte
Nr caractere:
5 520 caractere
Marime:
15.12KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Economie
Tag-uri:
Recenzie - atractivitate la locul de munca, recenzie
Predat:
la facultate
Materie:
Economie
Sus!