Protecția consumatorului

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

Este forma de comunicare care are ca scop, direct sau indirect, promovarea bunurilor si serviciilor pentru vanzarea lor consumatorilor indiferent de mijlocul de comunicare utilizat.

Publicitatea imbraca multe forme si foloseste toate suporturile media, tiparite (ex. Reviste si ziare), radio, T.V., cinematografe, panouri, telefon si text.

Publicitatea reprezinta un concept foarte larg: este vorba atat de publicitatea la scara mare adresata tuturor, cat si de comunicarile persoanale facute unui individ.

2. Cum este publicitatea reglementata?

De ce trebuie reglementata publicitatea?

Scopul publicitatii este de a se asigura ca oamenii stiu despre bunurile si serviciile disponibile. Este in interesul vanzatorului sa-si faca produsele si serviciile cunoscute de cat mai multi consumatori posibil.

Acest lucru permit o dezvoltare economica. Publicitatea joaca astfel un rol important in stimularea economica.

Totusi, daca nu respecta anumite cerinte, in special legale si etice, publicitatea poate, la mai multe niveluri, sa se reveleze nefasta pentru interesele consumatorilor. Este motivul pentru care este nevoie de o reglementare.

1. Publicitatea prezinta un risc pentru consumatori:

Coplesiti de mesaje publicitare, consumatorii nu dispun intotdeauna de cunostinte suficiente pentru descifrarea acestor mesaje, pentru a descoperi exagerarile sau chiar posibile inselaciuni. Prin urmare, ei trebuie sa fie protejati de vanzatorii care nu au intentii bune si sunt gata sa vanda totul cu orice pret.

2. Publicitatea poate impiedica buna functionare a jocului concurentei:

Publicitatea inselatoare sau mincinoasa poate induce consumatorii in eroare cu privire la calitatile produselor sau serviciilor oferite de diferiti vanzatori sau prestatori de servicii. Concurenta intre acesti operatori economici nu mai este in aceste cazuri una loiala, facand obiectul unei reglementari stricte.

3. Publicitatea poate influenta negativ tipul nostru de consum:

Publicitatea ne poate provoca sa consumam mai mult decat avem nevoie (supraconsum) cu repercusiuni asupra bugetelor familiilor mai putin favorizate (supraindatorare). De asemenea, poate incuraja adoptarea unor comportamente care nu sunt compatibile cu dezvoltarea sustenabila, in special prin promovarea produselor producatoare de deseuri (crestere importanta a cantitatii de deseuri) sau prin promovarea produselor ori serviciilor daunatoare pentru mediul inconjurator.

3. Care sunt regulile?

Au fost stabilite anumite limite.

Anumite practici sunt interzise, altele sunt incadrate si trebuie sa ofere unele mentiuni obligatorii pentru a oferi consumatorilor un mesaj clar.

In plus, au fost stabilite sisteme de control juridice, administrative si etice. Dispozittii, de multe ori obligatorii, au fost stabilite in anumite domenii sensibile, precum publicitatea comparativa, publicitatea ecologica sau publicitatea pentru copii.

Publicitatea si promovarea pe Internet

In lumea virtuala, ca si in cea reala, publicitatea este peste tot: banere in diferite parti ale ecranului, ferestre pop-up, e-mail personalizat...multe alte forme noi de publicitate apar in fiecare zi.

1. Care sunt diversele forme de publicitate on-line?

1. Publicitatea si promovarea

Cand navighezi pe Internet, poti intalni publicitatea intr-o multitudine de forme:

- Banner-ele: sunt imagini publicitare care sunt afisate in cadrul paginilor pe care le consulti, pe care poti face click pentru a accesa site-ul vanzatorului.

- Sponsorizare: acest fel de anunt este dat de o companie sau organizatie care finanteaza total sau partial site-ul vizitat. Emblema companiei sau organizatiei, fraza publicitara si posibil o legatura catre pagina web vor aparea proeminent pe site-ul pe care-l accesezi.

- Ferestre pop-up: sunt ferestre care se afiseaza automat, in marime redusa si fara bara de navigare.

- Interstitiale: sunt anunturi publicitare, in general sonore si animate, care apar in cursul navigarii, de exemplu atunci cand schimbi pagina. Ocupa totalitatea ecranului, fara a lasa posibilitatea de a le evita.

2. Publicitatea prin posta electronica

Publicitatea prin posta electronica include e-mail, SMS (mesaje text), MMS (mesaje multi media) etc. Acest tip de publicitate poate fi sau nu personalizata.

Publicitatea care nu este personalizata reprezinta o trimitere in masa catre cat mai multe persoane posibil.

Publicitatea personalizata consta intr-un mesaj personalizat trimis pe o adresa de e-mail a unei persoane sau direct pe telefonul mobil. Acest tip de publicitate este din ce in ce mai folosit de comercianti. Trimiterile publicitare nesolicitate sunt cunoscute sub denumirea de spam.

2. Care sunt restrictiile impuse acestui tip de publicitate?

1. In general, publicitatea pe Internet este permisa, cu respectarea anumitor conditii:

Publicitatea trebuie sa fie clar identificabila ca atare.

Datele persoanei pentru care se face publicitate trebuie sa fie clare. Ofertele promotionale trebuie si ele sa fie clar indentificabile ca atare si orice conditii ale ofertei trebuie sa fie clare, precise si concrete. Concursurile si jocurile promotionale trebuie, de asemenea, sa indeplineasca aceste conditii.

Daca este cazul, trebuie respectate regulile impuse de corpurile profesionale - coduri de conduita.

Aceste conditii sunt aplicabile doar pe site-urile supuse legislatiei europene.

2. Particularitatile publicitatii prin posta electronica:

Trimiterile publicitare prin posta electronica sunt interzise cu exceptia cazului cand exista consimtamantul prealabil, liber, specific si informat.

Vanzatorul va trebui sa faca dovada ca ti-ai dat acordul pentru primirea mesajului.

Daca nu mai doresti sa primesti astfel de mesaje si iti exprimi vointa in acest sens, vanzatorul va trebui sa respecte acest lucru. Mai mult, vanzatorul trebuie sa respecte ansamblul regulilor referitoare la protejarea vietii private si utilizarea datelor personale.

1. Ce este publicitatea inselatoare?

Reprezinta orice publicitate susceptibila sa induca in eroare consumatorul si sa-i influenteze comportamentul economic, fie prin prezentare, fie prin continutul eronat sau ambiguu, fie prin omiterea unor informatii esentiale.

Toate formele de publicitate sunt vizate: posta, ziare, radio, TV, Internet, etc.

2. Care sunt elementele la care se poate referi?

Publicitatea inselatoare se poate referi la orice element susceptibil de a modifica comportamentul consumatorilor.

Informatiile incorecte sau omise se pot referi la:

Operatorul economic: identitatea, calificarea etc. De exemplu - comerciantii nu pot spune ca sunt membri ai unei asociatii de comercianti, daca nu sunt.

Caracteristicile produselor sau serviciilor: disponibilitatea lor, natura lor, originea lor geografica sau comerciala, metoda prin care au fost fabricate, caracteristicile, efectele, etc. Exemplu - un comerciant nu poate afirma ca un produs este organic daca acesta nu respecta metoda productiei organice.

Pretul: metoda determinarii pretului, produsul sau serviciul la care se refera pretul, posibilele conditii de respectat etc. Exemplu - comerciantul nu poate pune un pret cu reducere fara ca acest lucru sa fie mentionat.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Protectia consumatorului.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
16 pagini
Imagini extrase:
16 imagini
Nr cuvinte:
5 346 cuvinte
Nr caractere:
29 637 caractere
Marime:
90.03KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Economie
Tag-uri:
legi, drepturi, consumatori
Predat:
la facultate
Materie:
Economie
Profesorului:
Popa Ana Ileana
Sus!