Program de monitorizare - Cod de etică Electroalfa SA

Previzualizare proiect:

Cuprins proiect:

1. INTRODUCERE 3
2. PREZENTAREA ECHIPEI DE CONSULTANŢI 5
3. PREZENTAREA FIRMEI 14
4. ORGANIZAREA PROGRAMULUI DE MONITORIZARE 16
5. CODUL DE ETICĂ 22
6. BUGETUL PROGRAMULUI 28
7. INSTRUMENTE:

Extras din proiect:

Scopul eticii în cadrul firmei

Cunoaşterea cauzelor comportamentelor neetice în organizaţie poate ajuta la prevenirea acestora. Se pot anticipa consecinţele şi costurile pentru firmă (în termeni de timp consumat în rezolvare şi de bani) şi, în consecinţă, atenţia din partea membrilor organizaţiei va fi considerabil mărită pentru evitarea blamurilor.

Scopul Raportului intermediar este de a arata starea de sănătate a organizaţiei din punct de vedere etic.

Cauze generatoare de practici incorecte în cadrul firmei:

- Dorinţa de câştiguri imediate

- Conflictul de roluri

- Concurenţa pentru resurse deficitare

- Personalitatea indivizilor - oamenii orientaţi spre valori economice fiind mai expuşi la comportări neetice decât cei slab orientaţi în acest sens iar cei cu o mare nevoie de putere ("machiavelicii") sunt mai dispuşi la decizii neetice.

- Cultura organizaţiei şi a ramurii din care face parte firma este de asemenea un factor determinant în înclinaţia firmelor de a acţiona sau nu ilegal. Consideraţia acordată angajaţilor, respectul pentru lege şi respectarea regulamentelor interioare diferă de la organizaţie la organizaţie. Dacă "eroii" acestora au un comportament etic, vor fi urmaţi ca model de către toţi ceilalţi membri, cu atât mai mult cu cât acest comportament este răsplătit de către conducere. În cazul în care practicile incorecte rămân nepedepsite iar acţiunile în spiritul eticii şi legalităţii nu sunt nici măcar lăudate, salariaţii vor fi demotivaţi, ceea ce va afecta instaurarea unui climat etic.

S-a constatat că, datorită presiunii concurenţei, disponibilitate mare pentru încălcarea normelor se înregistrează în domeniul alimentar, forestier, al industriei extractive, de prelucrare a ţiţeiului, forestieră şi de automobile.

Importanta moralei şi a eticii pentru manageri

Top-managerii au puterea de a dicta politica unei organizaţii şi de a da tonul din punct de vedere moral. Ei au şi o mare responsabilitate de a folosi judicios aceasta putere, ei pot şi trebuie să servească drept modele de comportament etic pentru întreaga organizaţie.

Nu numai prin comportamentul lor de zi cu zi care trebuie să fie întruchiparea principiilor înalte de etica dar şi prin comunicarea în întreaga organizaţie a aşteptărilor similare de la angajaţi, şi prin încurajarea rezultatelor pozitive.

Din păcate de la conducerea de la vârf se sugerează uneori subtil ca, cei din conducere nu vor sa ştie de practicile ilegale sau neetice ale angajaţilor şi daca practica personalului, aflat în conducerea de vârf a organizaţiei, este cunoscută pentru folosirea resurselor organizaţiei pentru plăceri personale, angajaţii de la nivelurile mai joase sunt susceptibili de a proceda la fel.

Fiecare manager este intr-o poziţie de influenţă asupra subordonaţilor. Toţi managerii trebuie să acţioneze ca modele etice bune şi să dea tonul moralităţii în aria lor de responsabilitate. trebuie avut grijă ca aceasta să se facă de o manieră pozitivă şi informală.

Stabilirea de obiective şi comunicarea aşteptărilor de importanţă majoră este foarte importantă în aceasta privinţă.

Scopul unui cod de etică este :

- să identifice valorile morale fundamentale

- să stabilească un set de standarde de conduită profesională

- să clarifice responsabilităţile şi acţiunile profesioniştilor care vor rezolva posibile conflicte de natură etică

Este foarte important ca un cod de etică să fie stabilit prin implicarea angajaţilor, să li se explice acestora nevoia unui comportament etic şi participarea acestora la formarea de principii de conduită. În acest fel organizaţia depistează problemele cu care se confruntă angajaţii şi asigurarea resurselor necesare rezolvării eficiente a acestora.

Programul de monitorizare presupune parcurgerea a două runde la interval de minim 6 luni. Atât în prima cât şi în a doua rundă vor participa angajaţii firmei Electroalfa conform programului de desfăşurare prezentat în scrisoarea de invitaţie. La întâlnirea dintre echipa de consultanţi şi angajaţi, aceştia din urmă sunt invitatţi să raspundă la un chestionar ce cuprinde aproximativ 20 de întrebări, cu scopul depistării dilemelor (etică profesională, discrimnare, drepturile salariaţilor, principiile/valorile firmei, responsabilitate etc.) cu care se confruntă firma şi găsirea soluţiilor pentru combaterea acestora.

La finalul acestui program se va realiza un cod de etică al firmei în care se vor aborda atât probleme generale cât şi de natură situaţională relevante pentru instituţie, aspecte care să promoveze organizaţia.

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Program de monitorizare - Cod de etica Electroalfa SA.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
30 pagini
Imagini extrase:
30 imagini
Nr cuvinte:
6 073 cuvinte
Nr caractere:
35 473 caractere
Marime:
476.10KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 2 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Economie
Predat:
Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor , Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi
Materie:
Economie
Sus!