Principiile Impunerii

Previzualizare proiect:

Cuprins proiect:

1. Introducere. 2
2. Notiuni fundamentale. 3
2.1 Definirea impunerii. 3
2.2 Din istoria impunerii impozitului in viata sociala. 5
2.3 Teoriile privind impozitul. 8
3. Impozit : structura, esenta, clasificari. 14
3.1 Elementele impozitului. 14
3.2 Asezarea si perceperea impozitului. 16
3.3 Clasificarea impozitelor 20
4. Principiile impunerii. 24
4.1 Principii de echitate fiscala. 26
4.2 Principii de politica financiara. 30
4.3 Principii de politica economica. 32
4.4 Principii social-politice. 34

Extras din proiect:

Impunerea este obligatia de a plati taxe sau contributii mandate guvernului, in primul rind pentru a obtine resurse reale pentru activitatile guvernamentale. In tarile unde predomina intreprinderile private, guvernele nu poseda resurse extinse. In acelasi timp, in lumea moderna, cheltuielile lor se bucura de o parte relativ mare din venitul sau output-ul national. Pentru a finanta aceste cheltuieli, guvernul trebuie sa obtina venitul necesar din sectorul privat al economiei, de la indivizi, firme si corporatii. Un impozit are menirea de a indeparta resursele de folosirea lor privata ; politica de impozite cauta sa obtina aceasta indepartare prin costuri economice si sociale cit mai mici.

Venitul poate fi obtinut prin impozitare, prin imprumut, prin impunerea de tarife pentru serviciile prestate sau din activitati economice. Exceptind situatiile neobisnuite cum ar fi razboaiele, impozitarea reprezinta 90% sau mai mult din totalul veniturilor guvernamentale. Fiind parte din bugetul guvernamental, impunerea joaca un rol important in politicile guvernamentale. Sistemul de impozitare, in sine, poate promova politicile de stabilizare si redistribuire.Desi nu aloca bunuri publice in mod direct (aceasta este o functie a cheltuielilor) sistemul furnizeaza resurse, avind totodata un anumit impact si asupra alocarilor, de exemplu, prin cheltuielile de impozitare.

2. Notiuni fundametale

2.1 Definirea impozitului

Modul in care a fost si este definit impozitul difera in functie de cum s-a impus si a fost perceput acesta intr-o etapa sau alta, in cursul istoriei sale milenare. De altfel definitiile, mai vechi sau mai noi, date impozitului, se circumscriu teoriilor despre impozit care au fost emise in decursul vremii. Din aceasta cauza, despre definitiile care nu mai sunt considerate ,,valide" astazi vom vorbi cind vom analiza teoriile privitoare la impozit.

Din definitiile contemporane date impozitului, vom enumera urmatoarele:

1. Gaston Jeze considera ca ,,impozitul este o prestatie pecuniara, pretinsa pe cale de autoritate, cu titlu definitiv si fara contraprestatie, in vederea acoperirii cheltuielilor publice".

2. Intr-o lucrare mai recenta, Lucien Mehl si Pierre Beltrame definesc impozitul ca ,,o prestatie pecuniara pretinsa de autoritatea publica de la persoanele fizice si juridice, dupa capacitatile lor contributive si fara contraprestatie determinata, in pricipal pentru acoperirea cheltuielilor publice, si, in mod accesoriu, cu scopuri interventioniste ale puterii publice".

3. Webster's Encyclopedic Unabridged Dictionary of the English Language intretinerea sa sau pentru anumite facilitati sau servicii perceputa asupra venitului, proprietatii, vinzarii etc." Aceeasi conceptie este impartasita

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Principiile Impunerii.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
34 pagini
Imagini extrase:
34 imagini
Nr cuvinte:
9 114 cuvinte
Nr caractere:
51 536 caractere
Marime:
44.97KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Economie
Tag-uri:
persoane juridice, impozite, servicii
Predat:
la facultate
Materie:
Economie
Profesorului:
Rotaru Lilia
Sus!