Previziune economică

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

Elaborarea prognozelor in profil teritorial - la nivel regional sau judetean - reprezinta un demers necesar si util din perspectiva integrarii Romaniei in Uniunea Europeana. Din acest punct de vedere evaluarea disparitatilor economice dintre regiuni si a potentialului de dezvoltare a fiecarei zone ofera un suport gnoseologic important in orientarea si utilizarea cu eficienta maxima a fondurilor structurale si de coeziune de care Romania va beneficia dupa integrare. Prognozele regionale ofera informatii asupra posibilitatilor viitoare de dezvoltare, cu incadrarea in limitele globale date de economia nationala in ansamblul sau.

Prognozele regionale elaborate de Comisia Nationala de Prognoza ofera o estimare pe termen scurt si mediu asupra cadrului macroeconomic al unei regiuni, in contextul unei previziuni nationale anterior stabilita. Paleta indicatorilor este insa mai restransa, dat fiind inexistenta, in unele cazuri, a seriilor statistice suficient de expresive pentru evidentierea trendurilor evolutive.

Practic, prognozele regionale si implicit evaluarea discrepantelor macroeconomice se axeaza cu preponderenta pe evaluarea modificarii - in termeni reali - a formarii produsului intern brut regional, pe previziunea valorificarii resurselor umane (ocupare si venituri salariale) si pe estimarea contributiei regionale la realizarea exportului si importului national de bunuri.

Aceasta lucrare corespunde prognozei nationale de primavara si are ca scop evidentierea evolutiei disparitatilor regionale la orizontul anului 2008. Oferim astfel o imagine a pozitiei regiunilor la momentul in care fondurile structurale si de coeziune vor deveni o sursa extrem de importanta pentru reducerea disparitatilor regionale.

In conformitate cu procedurile comunitare, alocarilor anuale din Fondurile Structurale si de Coeziune vor spori substantial dupa 2008, in principal datorita perioadei de timp, de 1-2 ani, intre proiectare, contractare (angajamente) si platile efective.

Conform ultimelor estimari ale Ministerului Finantelor Publice platile din Fondurile Structurale si de Coeziune vor fi de circa 300 milioane euro in 2008, si de aproape 1 miliard de euro in 2009, urmand ca din 2010 sa se apropie de 2 miliarde euro.

Specificul seriilor statistice regionale (serii in valori nominale in cazul produsului intern brut, serii scurte de 1-2 ani precum in cazul comertului exterior), dar si caracterul de noutate al prognozelor regionale, fac dificila proiectarea in profil teritorial, pe termen mediu si lung. De aceea, in aceasta etapa, orizontul de prognoza regionala a fost stabilit la 2 ani.

1

1. Particularitati metodologice in realizarea de prognoze regionale

Pentru ca fiecare zona este tratata separat, in contextul dezvoltarii pe ansamblul tarii, prognoza regionala reprezinta mai mult decat o defalcare pe regiuni a unor indicatori macroeconomici.

Analizandu-se prognoza la nivelul fiecarei regiuni, se poate evidentia contributia acestora la dezvoltarea de ansamblu a economiei romanesti, precum si modul in care programele de dezvoltare regionala se reflecta in evolutia viitoare a economiei pe regiuni, asigurandu-se astfel o mai buna fundamentare a prognozei macroeconomice la nivel national.

Metodele importante dupa care se face prognoza regionala sunt: metoda ascendenta (in cadrul careia se porneste de la informatiile relative ale unitatilor dintr-o regiune si se insumeaza pentru obtinerea totalului regional); metoda descendenta (prin care se repartizeaza o cifra nationala intre diferite regiuni, cu ajutorul cheilor de repartitie) si metoda mixta (combinarea metodelor ascendente si descendente, in functie de datele disponibile si fiabile la nivelul regiunii respective).

Fiecare dintre metodele prezentate succint mai sus are avantajele, precum si dezavantajele sale. Avantajele ar putea fi: o apelare directa la sursele de date pertinente la nivel regional pentru metoda ascendenta, sau garantia coerentei numerice intre conturile nationale si cele regionale pentru cea de-a doua, caz in care dezavantajul ar fi furnizarea estimarilor care nu sunt calculate plecand de la date directe, ci prin intermediul unei chei de repartitie care trebuie corelata cu fenomenul analizat.

Practic, in elaborarea prognozei regionale s-au combinat metodele mentionate, mai ales ca din punct de vedere al bazei de date statistice exista doua impedimente majore, respectiv: inexistenta de date privind evolutia teritoriala a preturilor, ceea ce face ca evaluarea si prognoza cresterii economice pe regiuni sa aiba un grad mai mare de relativitate, precum si faptul ca statistica regionala are o intarziere de 1-2 ani fata de cea nationala, ceea ce presupune estimari si pentru perioadele trecute.

In concluzie, prognozele la nivel regional releva diferentele dintre regiuni in contextul dezvoltarii pe ansamblul tarii, diferente care tind, incepand cu anul 2005, sa se diminueze, realizandu-se un anumit echilibru in tendintele de evolutie ale indicatorilor analizati la nivelul regiunilor.

Se poate sublinia, in primul rand, necesitatea unei reduceri a diferentelor in evolutia sectorului industrial, prin largirea capitalului mixt sau privat in zonele cu capital de stat preponderent, evitandu-se astfel restructurarile sau lichidarile unor intreprinderi, care ar duce la scaderea activitatii economice in acele zone. De asemenea, trebuie valorificat potentialul turistic al fiecarei regiuni pentru a putea echilibra alte lipsuri economice ale zonei respective. Atragerea investitiilor straine

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Previziune economica.pdf
Alte informații:
Tipuri fișiere:
pdf
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
28 pagini
Imagini extrase:
28 imagini
Nr cuvinte:
6 461 cuvinte
Nr caractere:
39 490 caractere
Marime:
569.35KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Economie
Tag-uri:
Economie, comert, statistici
Predat:
la facultate
Materie:
Economie
Sus!