Practici Anticoncurențiale

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

Concurenta si scopurile ei

"Competitia conduce la continua perfectionare si eficientizare a productiei. Ea determina producatoru1 sa elimine risipa si sa scada costurile, astfel incat sa vanda la un pret mai mic decat altii. Ii elimina pe cei ale caror costuri raman ridicate si face astfel incat sa concentreze productia in mainile acelora ale caror costuri sunt mai mici." (Clair Wilcox)

Concurenta poate fi definita ca fiind ansamblul relatiilor dintre agentii economici generate de dorinta acestora de a obtine un loc cat mai bun pe piata si un pret cat mai avantajos.

Libera concurenta este un element-cheie al unei economii de piata deschise, aceasta stimuland performantele economice europene si oferind consumatorilor o paleta mai larga de produse si servicii de mai buna calitate la preturi mai competitive.

Se poate spune ca exista concurenta, atunci cand cineva poate alege intre mai multe posibilitati si poate astfel sa aleaga posibilitatea cea mai convenabila preferintelor sale, concurenta fiind strans legata de libertatea de a alege.

Se materializeaza prin comportamentul agentilor economici din aceeasi ramura, care urmaresc maximizarea profitului pe seama utilizarii capitalului investit. Fiecare agent economic, care actioneaza pe piata libera, este preocupat de activitatea firmei sale, astfel incat aceasta sa fie cea mai competitiva dintre toate, iar castigul net sa fie cel mai bun. Concurenta poate avea loc intre firme mari sau firme mici, firmele rivale putand intra in competitie pe piete locale, regionale, nationale sau chiar pe piete mondiale.

Cele mai importante scopuri ale concurentei sunt:

- Satisfacerea cererii consumatorilor;

- Promovarea inovatiei;

- Alocarea eficienta a resurselor;

- Limitarea puterii economice si a celei politice;

- Justa distributie a veniturilor.

Principala cerinta careia orice economie trebuie sa-i faca fata este alocarea resurselor sale intr-un mod in care sa ii satisfaca cel mai bine pe membrii societatii respective, atat producatori, cat si consumatori.

Politica Uniunii Europene in domeniul concurentei este menita sa asigure ca nu exista distorsiuni ale concurentei pe piata interna, prin aplicarea unor norme similare tuturor societatilor care isi desfasoara activitatea pe aceasta piata.

Problematica concurentei si a protectiei ei in economia concurentiala, reprezinta un subiect complex si de actualitate. In abordarea acestui subiect, prioritare sunt masurile si politicile in domeniul protectiei concurentei, pentru crearea si mentinerea unui mediu concurential sanatos si funcional. Data fiind vastitatea problemelor care trebuie avute in vedere in acest domeniu, precum si faptul ca investigarea, constatarea si sanctionarea practicilor anticoncurentiale sunt procese care ocupa timp si resurse financiare considerabile, subiectul s-a dovedit a fi unul deosebit de controversat.

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Practici Anticoncurentiale.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
14 pagini
Imagini extrase:
14 imagini
Nr cuvinte:
5 327 cuvinte
Nr caractere:
27 897 caractere
Marime:
339.81KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Economie
Tag-uri:
practici, cheie
Predat:
la facultate
Materie:
Economie
Sus!