Piața valutară

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

Piata valutara reprezinta sistemul de relatii financiar valutare prin intermediul careia se desfasoara vanzarea si cumpararea de valuta efectiva sau in cont, precum si vanzarea - cumpararea de devize (trate si bilete la ordin) exprimate in moneda straina.

Aceasta activitate de vanzare - cumparare de valute/devize reprezinta un gen specific de comert, iar in cazul acestui gen moneda este tratata ca o marfa.

Piata valutara este reprezentata de banci, case de schimb autorizate, institutii financiar valutare.

In urma acestui comert se formeaza un pret sau curs valutar format in functie de cererea si oferta de pe piata, acest pret putand fi limitat din punct de vedere legal.

Fiecare piata valutara este supusa unor reglementari nationale, de exemplu piata valutara din Romania este diferita de celelalte piete. Pe langa pietele valutare nationale sunt anumite piete valutare de interes international deservind interesele economice ale unor zone de mare interes (Frankfurt, Tokyo, Londra, New York.) Acest gen de piete reprezinta exceptiile de la reglementarile nationale.

Piata valutara se diferentiaza de activitatea economica propriu zisa iar in acest sens avem:

- speculatia valutara operatiunea de vanzare-cumparare care nu are baza economica propriu-zisa realizandu-se doar in scopul obtinerii unor castiguri (nemeritate) prin specularea diferentelor de curs valutar

- arbitrajul valutar operatiune asemanatoare speculatiei valutare cu exceptia faptului ca poate fi realizat doar de banci iar valorile manipulate sunt mult mai mari.

- interventia statului operatiunea de cumparare sau vanzare masiva de moneda in scopul mentinerii cursului valutar al monedei nationale. Interventia statului trebuie facuta in conformitate cu politica financiar - valutara si dezvoltarea social-economica a statului respectiv

2. ROLUL PIETEI VALUTARE

Rolul pietei valutare este determinat in primul rand de posibilitatile pe care le ofera participantilor la schimburile economice pentru alegerea si obtinerea de creditare si de plati dintre cele mai convenabile.

Factorii care conditioneaza dezvoltarea pietei valutare:

- tendinta de liberalizare a comertului mondial - duce la cresterea schimburilor economice dintre state, care determina cresterea rolului pietelor valutare

Bibliografie:

Bran, Paul; Costica, Ionela

Relatii financiare si monetare internationale

Iacob, Doina

Relatii financiar - monetare internationale

Vacarel, Iulian

Relatii financiare internationale

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Piata valutara.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
15 pagini
Imagini extrase:
15 imagini
Nr cuvinte:
5 651 cuvinte
Nr caractere:
29 244 caractere
Marime:
34.83KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Economie
Tag-uri:
piata valutara, valuta
Predat:
la facultate
Materie:
Economie
Profesorului:
Silviu Niculcea
Sus!