Nivelul corupției în România

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

Romania. 2007. Titlurile din presa spun povestea: Epitaful lui Tulus. Seful dosarelor grele, pedepsit pentru rezultate. Atac la procurori. Da, e o manevra politica. Revolta procurorilor. Razboi total in justitie. Justitia ii tranteste ministrului usa in nas. Nu intoarceti Romania la justitia Chiuara! Corup, deci exist. Mama mea ma va intreba de ce sunt mafiot. Capul lui Chiuariu, pe masa lui Basescu. Chiuariu, vedeta antieuropeana a Guvernului. Presedintele nu il demite pe Doru Tulus.

Decebal si Traian. Dacia. 2007. Povestea continua: Parchetul General a cerut aviz pentru urmarirea penala a lui Decebal Traian Remes. Remes: Nu am nicio culpa. Tariceanu il sprijina pe Remes. Tariceanu: DNA doreste un singur lucru, sa-l transforme pe Remes in vinovat de-a gata. Decebal-Traian Remes a luat mita 15.000 de euro. O demonstreaza o inregistrare video difuzata de postul national. DNA i-a predat pe Muresan si pe Remes in plic la TVR. Remes, proprietarul a 2.000 de porci, a infulecat si spaga caltabos. Imparatul Caltabos, un film de Oscar. Tariceanu ii zice linsaj mediatic. In Italia i s-a spus ,,mani pulite". Remes a demisionat.

Tot 2007. Tot Romania. Tulus: ,,Furatul nu e o chestie de soarta, ci de premeditare."

1. Corupti, de la cel mai mare pana la cel mai mic

Coruptia ramane o mare problema in Romania atat la nivel inalt, cat si in viata de zi cu zi, inclusiv in universitati. Eforturile anticoruptie par, pe de alta parte, mai eficiente decat oricand. Printre acuzatii DNA se numara un fost prim-ministru, un viceprim-ministru al actualului Guvern si numerosi membri ai Parlamentului si alte oficialitati guvernamentale, printre altele un intreg consiliu local. Acelasi DNA a obtinut deja sute de condamnari. Datorita cresterii eficientei reformelor anticoruptie, rating-ul de coruptie al Romaniei s-a imbunatatit de la 4.25 la 4.00.

In acelasi timp, pe masura ce judecatorii par sa fi castigat mai multa independenta fata de Guvern, rating-ul pentru cadrul juridic si independenta justitiei s-a imbunatati de la 4 la 3.75.

Freedom House - Nations in Transit 2007

1999 2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007

Cadrul juridic si independenta justitiei 4,25 4,25 4,25 4,25 4,25 4,00 4,00 3,75

Coruptia 4,25 4,50 5,75 4,50 4,50 4,25 4,25 4,00

Rating-urile se bazeaza pe o scala de la 1 la 7, 1 reprezentand cel mai mare nivel de progres democratic si 7 cel mai mic.

2. Creste piata asigurarilor, cresc si fraudele

Valoarea pierderilor suferite de asiguratorii romani in 2006, in urma cererilor frauduloase de despagubiri, s-a ridicat la circa 70 milioane euro, adica in jur de 10% din totalul indemnizatiilor platite pe contracte de asigurari generale. Piata romaneasca de asigurari a terminat anul 2006 cu pierderi. Vinovate de acest rezultat negativ au fost, in principal, politele de asigurare auto, RCA si Casco.

Saptamana Financiara, 30.04.2007

3. Un roman nu poate avea succes decat daca este corupt

Potrivit unui sondaj realizat de INSOMAR, 66% dintre cei intervievati cred ca reusita sociala este imposibila in Romania in absenta coruptiei. In plus, majoritatea respondentilor cred ca nivelul coruptiei romanesti a ramas acelasi (53%) sau chiar a crescut dupa aderarea Romaniei la UE (30%), in timp ce doar 17% considera ca, dupa 1 ianuarie 2007, coruptia s-a diminuat. Pe grupe de varsta, cei mai optimisti in ce priveste coruptia sunt tinerii cu varste cuprinse intre 18 si 34 de ani, iar cei mai pesimisti sunt cei cu varste cuprinse intre 50 si 64 de ani. Pe zone geografice, Moldova conduce in topul optimistilor, in timp ce bucurestenii si ardelenii se dovedesc cei mai sceptici fata de nivelul coruptiei.

Cotidianul, 12.10.2007

4. Cei mai tari din Europa la spaga

Romanii s-au pozitionat pe primul loc la dat mita intre 21 de tari europene si considera coruptia ca parte din viata lor, releva un sondaj realizat de GfK la sfarsitul lui 2006. Peste jumatate dintre cei chestionati din Romania, Bosnia si Hertegovina si din Republica Ceha considera coruptia atat de uzuala, incat o percep ca pe o componenta permanenta a vietii lor. La acest capitol, Romania se situeaza pe primul loc, 61% dintre romani considerand mita absolut fireasca. Intrebati daca au dat vreodata mita, 59% dintre romani au raspuns ca da, plasandu-se din nou pe primul loc. Potrivit romanilor intervievati, coruptia este prezenta mai ales in justitie (22%), sanatate (20%) si Guvern (13%). De asemenea, 76% dintre romani cred ca statul nostru este corupt, comparativ cu austriecii, suedezii, olandezii, grecii si britanicii, care resping o astfel de perceptie in proportie de peste 50%. Cu toate acestea, 57% dintre romani sunt de parere ca fenomenul coruptiei poate fi eradicat, spre deosebire de bulgari (21%) si maghiari (45%).

http://www.gfk-ro.com, 9.01.2007

5. Romania, perceputa drept cea mai corupta tara din UE

Romania este perceputa drept cea mai corupta tara din UE, arata Barometrul Global al Coruptiei, facut public in noiembrie de Transparency International Romania. Potrivit documentului, institutiile

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Nivelul coruptiei in Romania.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
6/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
883 cuvinte
Nr caractere:
4 396 caractere
Marime:
42.24KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Economie
Tag-uri:
coruptie, legi, consecinte
Predat:
la facultate
Materie:
Economie
Sus!