Leasing VS Credit Bancar

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

Literatura de specialitate in domeniu si practica din ultimii 20 de ani au evidentiat ca sistemul bancar se gaseste intr-o schimbare continua in incercarea de a se adapta transformarilor majore care au loc pe plan mondial.

Schimbarile din sistemul bancar au loc sub influenta anumitor factori, cei mai importanti fiind:

- aplicarea extrem de rapida a noilor tehnologii in cele mai multe zone ale finantelor;

- concurenta din ce in ce mai acuta;

-descentralizarea, ce determina dereglementari in cadrul organismelor financiar-bancare, dar si concertarea unor actiuni ale institutiilor financiar-bancare nationale si intemationale in vederea instituirii unor norme si proceduri universale.

-adaptarea umana la schimbarile tehnice, comerciale, la noile

reglementari.

Ansamblul mutatiilor economice si politice aparute in ultimile decenii au determinat cresterea fara precedent a rolului creditului international in desfasurarea schimburilor economice intemationale, precum si diversificarea permanenta a tehnicilor financiar-bancare destinate sa asigure utilizarea cat mai supla a creditului corespunzator cerintelor participantilor la aceste schimburi.

Treptat, termenul de "creditare", utilizat in operatiunile de comert exterior, este inlocuit cu notiunea de "finantare", destinata sa surprinda multiple activitati adiacente creditarii, dar fara de care utilizarea creditului ca suport al derularii schimburilor economice nu mai este posibila.

Uneori, din anumite motive, un client nu poate sa obtina un imprumut traditional. Afacerile mai mici, in mod deosebit, au dificultati in procurarea finantelor pentru perioade indelungate, iar numarul persoanelor care doresc sa furnizeze fonduri intr-un astfel de orizont de timp este limitat in perioadele de restrangere a creditelor bancare. Acestea sunt situatii in care unitatile bancare manifesta prudenta in a asigura fondurile necesare, altele decat cele pe termen scurt.

Daca un produs oferit de banca nu poate satisface in intregime necesitatile clientului, isi fac aparitia forme si instrumente complementare care pot asigura acestuia un nou serviciu, indreptandu-l spre alte metode de finantare pe termen mediu si lung. Astfel, iau nastere surse alternative de finantare care, in general urmeaza principiile de creditare si faciliteaza relatiile comerciale internationale. In cadrul acestor surse alternative de finantare, in fapt modalitati neconventionale de finantare, precum factoring-ul, forfetarea, franchising-ul, achizitionarea pe baza de inchiriere (hire-purchase), se inscrie si leasing-ul, care face obiectul prezentului proiect.

Insuficienta suplete a procedeelor traditionale de finantare in comertul international, conditiile complicate de acordare a creditelor, cat mai ales viteza schimbarilor tehnologice - progresul acestora datorat revolutiei tehnico-stiintifice - au contribuit la gasirea unor noi metode si procedee de legaturi economice externe, printre care o pozitie aparte ocupa leasing-ul.

Tehnica originala de finantare, leasing-ul reprezinta, intr-o acceptiune larga, o operatiune de finantare cu termen practicata de o societate financiara si ea are ca suport juridic un contract de inchiriere de bunuri.

Originile leasing-ului se regasesc la mijlocul secolului trecut cand s-a realizat prima operatiune de acest fel din lume.

Forme apropiate operatiunilor de leasing sunt semnalate inca din antichitate. Astfel, prin anii 210 i.e.n., in orasul samaritean Ur, proprietarii de unelte agricole le inchiriau fermierilor, consemnand aceste operatiuni pe placi de argila.

Reglementari referitoare la proprietatea personala arendata apar evidentiate in codul de legi al regelui babilonian Hammurabi in anul 1750 i.e.n., iar operatiunea de arenda a bunurilor aflate in proprietatea personala a cunoscut o larga raspandire la greci si la romani.

Leasing-ul, ca tehnica de afaceri economice, a aparut dintr-o nevoie stringenta de a solutiona problema finantarii, productiei si consumului.

Astfel, in anul 1950, americanul D.P. Bootle, care era managerul unei fabrici de produse alimentare, s-a confruntat cu o problema neintalnita de el pana atunci si anume: a primit o comanda foarte profitabila de produse alimentare pentru care nu dispunea de utilajele necesare si nici de banii necesari pentru a le achizitiona. Dorind sa nu piarda comanda, s-a decis sa imprumute utilajele necesare.

Aceasta solutie de o simplitate dezarmanta a fost "scanteia" care a declansat o intreaga industrie in lume: industria operatiunilor de leasing.

Ideea aceasta, experimentata pe firma lui, l-a determinat pe Bootle sa-si infiinteze in anul 1952 o firma specializata de inchirieri numita United States Leasing Corporation, reusind in 2 ani de la infiintare, cu numai 20.000 de dolari americani, cat reprezenta capitalul social, sa finanteze diferite echipamente in valoare de 3 milioane de dolari.

In acelasi timp, apar tot mai multe societati de leasing, iar guvemul S.U.A. le sprijina in vederea promovarii exportului de produse americane.

In Europa, leasing-ul a patruns mai tarziu - prin Anglia - raspandindu-se cu deosebire in tarile occidentale (Germania, Franta

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Leasing VS Credit Bancar.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
23 pagini
Imagini extrase:
23 imagini
Nr cuvinte:
6 672 cuvinte
Nr caractere:
41 018 caractere
Marime:
41.91KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Economie
Tag-uri:
leasing, promovare, industrie
Predat:
la facultate
Materie:
Economie
Profesorului:
Vasile Baghiu
Sus!