Integrarea României în Uniunea Europeană

Previzualizare proiect:

Cuprins proiect:

I.Scurt istoric al Uniunii economice si monetare
II.Romania si U.E.
1. Necesitatea aderarii Romaniei la Uniunea Europeana
2. Criteriile si strategia Romaniei la Uniunea Europeana
3. Impactul Euro asupra economiei romanesti
III.Bibliografie

Extras din proiect:

Uniunea Europeana este rezultatul eforturilor depuse incepand din anii 1950 de catre promotorii Europei Comunitare. Ea reprezinta cea mai avansata organizatie de integrare multilaterala,avand posibilitatea de actiune atat in domeniu economic,social si politic,cat si in domeniul drepturilor omului si al relatiilor externe ale celor 27 state membre.

Tratatul de la Paris din 1951 a intemeiat Comunitaea Europeana a Carbunelui si Otelului(CECO),iar tratatul de la Roma din 1957 Comunitaea Economica Europeana(CEE) si Comunitatea Europeana a Energiei Atomice (CEEA),constituind impreuna Comunitatile Europene. Tratatul de la Roma a fost modificat modificat in 1986,prin semnarea Tratatului asupra Uniunii,adoptat la Maastricht.

Toate aceste acte din 1951,1957,1986 si 1991 constituie baza constitutionala a ceea ce numim,in prezent,Uniunea Europena(UE),stabilind intre statele membre legaturi juridice care merg dincolo de relatiile contractuale intre statele suverane.

Potrivit Tratatului de la Roma si a dispozitiilor adoptate ulterior de catre institutiile sale,Uniunea Europeana urma sa se realizeze trptat,pe etape,mai inai sub forma unei uniuni vamale si apoi a unei circulatii a marfurilor,iar in a doua etapa libera circulatie a capitalurilor,serviciilor,fortei de munca si adoptarea monedei unice in teritoriul comunitatii. Intr-o etapa viitoare se prevedea si realzarea uniunii politice a tarilor membre.

In conceptia Tratatului de la Roma,uniunea economica si monetara implica pe langa unificarea politicilor economice generale si sociale ale tarilor membre si o convertibilitate reciproca totala si ireversibila a monedelor tarilor membre si apoi punerea in circulatie a unei monede unice. Prevederile referitoare la uniunea economicasi monetarea aveau un caracter general,sarcina concretizarii lor revenind organelor comunitare create ulterior. Se aprecia ca Uniunea Vamala este o realizare prea fragila,singura nefiind in masura sa sustina edificarea pietei unice si a altor obiective cuprinse in tratat,fapt ce impunea ca uniunea economica sa treaca printr-o uniune monetara.

Daca pana in 1970 nu s-au intreprins masuri pe linia realzarii uniunii monetare,deteriorarea situatiei monetare pe plan international,precum si masurile luate de SUA pe linia intaririi dolarului american pe piata internationala,au relansat discutiile tarilor comunitare pentru integrarea monetara in cadrul comunitatii prin stabilirea unei identitati monetare proprii in raport cu dolarul. In acest sens,Acordul de la Washington-Smithsonian Agreement-din 1971,restabilea o oarecare ordine in relatiile monetare dintre dolar si monedele europene ,fixand noi raporturi privind ratele de schimb,sub forma de paritati. S-a convenit ca monedele tarilor din comunitatea europeana sa oscileze in jurul unei marje de 2,25% peste si sub paritatea dolarului,fata de 9%cat era in acel moment.

Deteriorarea continua a situatiei economice si sociale din tarile Uniunii Europene,tulburarile monetare produse pe pietele de schimb,au diminuat,pentru un timp,interesul realizarii Uniuniii Monetare. Deci,Planul Warner(1970) n-a putut fi aplicat,singurele realizari mai importante fiind crearea la 24 aprilie 1972 a dispozitivului ,,sarpelui monetar"(FECOM) care sa se ocupe de finantarea europeana.

Tarile participante la sarpele monetar si-au luat angajamentul la 24 aprilie 1972 de a nu permite fluctuatii ale cursurilor valutare reciproce mai mari de 2,25%. Fata de monedele celorlaltor tari ,membre sau nemembre ale CEE,cursurile valutare din sarpele monetar flotau liber. Acest sistem si-a inceiat activitatea in martie 1979,ca efect al crearii Sistemului Monetar European,al carui obiectiv declarat era creerea unei zone de stabilire monetara in Europa Occidentala,care sa protejeze economiile acestor tari de instabilitatea financiar-monetara internatinonala si,in mod deosebit,de fluctuatiile puternice ale dolarului american in acea perioada,precum si relansarea procesului de integrare europeana. Sistemul monetar european a insemnat nastera unei noi monede-ECU (European Currencz Unit)- ca unitate de cont. Cursul de schimb al ECU se calculeaza ca o medie ponderata a unui cos valutar alcatuit din monedele statelor comunitare.

ECU-ul constituie un instrument de reglare a relatiilor monetare dintre bancile centrale,valoare de rezerva si valoare

Bibliografie:

1. "Suveranitatea statelor membre ]n Uniunea Europeana", Dragomir Claudia Elena:

2. "Istoria integrarii Europene",Vasile Vese,Adrian Ivan

3. www.insee.ro

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Integrarea Romaniei in Uniunea Europeana.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
16 pagini
Imagini extrase:
16 imagini
Nr cuvinte:
4 614 cuvinte
Nr caractere:
25 086 caractere
Marime:
27.86KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Economie
Tag-uri:
state, europa, Economie
Predat:
la facultate
Materie:
Economie
Profesorului:
Felicia Dumitru
Sus!