Înnoirea produselor întreprinderii

Previzualizare proiect:

Cuprins proiect:

Capitolul I Semnificaţii ale produsului
1.1 Definirea conceptuală a produsului
1.2 Conceptul de noutate şi gradualitatea acestuia
1.3 Ciclul de viaţă al produsului
Capitolul II Gama de produse
2.1 Dimensiunile gamei de produse
2.2 Poziţionarea produselor în cadrul firmei
2.3 Procesul de creaţie a noilor produse
2.4 Crearea de noi produse
2.5 Selecţia de noi produse
Capitolul III Lansarea produselor noi pe piaţă
3.1 Elementele procesului de lansare
3.2 Controlul lansării noilor produse
3.3 Urmărirea comportării produselor
3.4 Gradul de înnoire a produselor
Aplicaţie - Tuning-ul la automobile
Anexe

Extras din proiect:

Procesul de înnoire al produselor debutează cu anumite strategii sprijinindu-se pe sistemul de obiecte generale ale aceteia. Am ales această temă deoarece sunt adepta noutăţii şi sunt de parere că nouatea întotdeauna aduce numai castig unei întreprinderi. Intreprinderea îşi propune multe obiective, iar cel mai important obiectiv îl reprezintă vanzarea produselor , serviciilor acesteia. Pentru ca o întreprindere să îşi desfăşoare în bune condiţii activitatea cu succes , în primul rand produsele acesteia trebuie să satisfacă cerinţele şi să depasească aşteptările acestora. O intreprindere are succes deplin pe piata , atata timp cat produsele acesteia sunt înnoite şi relansate pe piaţă încât să surprindă în mod placut clientul asfel încât să îşi păstreze clienţii fideli, dar să şi cucerească pe piaţă. Activitatea cercetare-dezvoltare pusă în slijba generării de idei de produse noi se sprijină pe analiza ciclului de viaţă a componentelor gamei de fabricaţie a întreprinderii. Pentru reusita întreprinderii noilor produse pe piaţă, optica de marketing trebuie să se regasească pe toata durata lansării lor. Ceea ce este important în lansarea, înnoirea unor anumite produse, în primul rând piatţa trebuie pregatită, ceea ce crează un climat de interes, curiozitate şi nerăbdare faţă de noul produs în rândul consumatorilor potenţiali. Un rol important îl deţine publicitatea, prin intermediul publicităţii intreprinderea îşi promovează şi în acelaşi timp îşi informează clientul asupra noului produs. Gradul de înnoire al produselor poate fi îmbunătăţit în mod relativ sau poate creşte pe calea asimilării de noi produse, iar în acest caz rezultatul cercetarii dezvoltarii este în concepţie proprie. Produsul îmbunătăţit pe piată trebuie să surprindă clientul în mod placut pentru ca intreprinderea să se bucure de înnoirea acesteia şi să depasească aşteptările clientului. Majoritatea clienţilor sunt 'adepţi ai noului' pe piaţă şi de aceea intreprinderea în mod frecvent trebuie s îşi îmbunătăţească produsele. Pentru perfecţionarea produselor firma trebuie să suporte mari cheltuieli , dar să şi reziste marii presiuni pe piaţă. În concluzie, produsele unei întreprinderi trebuie îmbunătăţite în mod frecvent pentru a rezista pe piaţă si pentru o mai buna funcţionare a întreprinderii pe piaţă.

Capitolul I Semnificaţii ale produsului

1.1 Definirea conceptuală a produsuluiNoţiunea de produs a făcut de-a lungul timpului obiectul unor multiple abordări , care , cu toate că s-au sprijinit, în buna măsura , pe o înţelegere subiectivă a termenului de valoare , au reprezentat paşi notabili în evoluţia conceptului analizat.

Componentele ce definesc un produs în accepţiunea marketingului, pot fi grupate în felul următor :

- Componente corporale ~ cuprinzând caracteristicile merceologice ale produsului şi ambalajului sau, determinată de substanţa materială a acestora, precum şi de utilitatea lor funcţională. Se încadreaza aici dimensiuile calitative ale produsului ce ţine de formă, gabarit şi capacitate, structură şi conţinut, greutate şi densitate, putere instalata şi rezistentă la acţiunea factorilor de mediu.

- Componente acorporale ~ include componentele ce nu au corp material nemijlocit, cum sunt : numele şi marca, instrucţiunile de folosinţa, protecţia legală prin brevet, licenţă de fabricat , preţul , sau orice alt serviciu acordat pentru produs.

- Comunicaţiile privitoare la produs ~ cuprind ansamblul informaţiilor transmise de producător sau distribuitor cumpăratorului potenţial cu scopul de a facilita prezentarea produsului şi a întări argumentaţia emotiva ce stă la baza deciziei de cumpărare.

- Imaginea produsului ~ semnifică sinteza reprezentărilor mentale d natura cognitivă, afectivă, socială şi personală a produsului in rândul consumatorului.Fiind o componenta motivaţională de natură subiectivă, ea este rezultatul modului de percepere a unui produs sau a unei mărci de către utilizatori. O imagine clară şi diferenţiata " scoate " produsul respectiv în evidenţă conferindu-i o poziţie de sine stătătoare în oferta globală, la fel cum o imagine difuză, negativă poate compromite succesul pe piaţă a unei mărfi corespunzatoare calitativ.

1.2 Conceptul de noutate şi gradualitatea acestuia

Multiplicare şi înnoirea continuă a sortimentului de produse în cadrul pieţei, reprezintă o reflectare a modificărilor profunde care intervin în nevoile de consum, în mecanismul formării şi satisfacerii lor. La acestea se adaugă faptul că deprecierea fizică, scăderea utilităţii unui produs este amplificată continuu de deprecierea funcţională, în special prin apariţia de noi produse.

Intensitatea noutăţii este maximă atunci când înnoirea antrenează modificarea tututor componentelor produsului ( de natura materiilor prime , de ordin tehnologic , funcţional , economic sau estetic ) , conferindu-i o multitudine de noi insuşi.Ea scade pe măsura diminuării şi intensitaţii modificărilor suferite de produs , ajungând până la schimbarea unui singur element al acestuia (de exemplu , un nou mod de condiţionare).

In toate cazurile , se cere ca modificarea operată fie sesizată consumator , pentru a-i antrena o schimbare de atitudine fata de produsul respectiv.

Complexitatea modificăilor pe care le reprezintă un produs nou in raport cu oferta existenta dă măsura gradului său de noutate.În literatura de specialitate exista păreri potrivit cărora cele mai novatoare produse sunt cele creatoare de noi nevoi.

Se invocă drept argument faptul, că apariţia unui produs nou , considerat "de bază" , genereaza la consumator "nevoia" pentru un altul , considerat accesoriu sau piesă de schimb.În realitate , însă , nevoia pentru acesta din urmă este componantă a nevoii pentru produsul de baza ; accesoriul sau piesa de schimb nu are utilitate proprie decât în măsura în care se integrează în sistemul produsului de bază.Apare deci necesitatea , atunci când analizăm gradul de noutate al unui produs.

Noutatea trebuie judecată în raport cu sistemul de evaluare folosit.Astfel conceptul de "produs nou" , în sens tehnic , nu este identic cu sensul acestuia în accepţiunea marketingului.Sistemul de referinţă în cea de-a doua situaţie este mult mai larg , datorită tocmai opticii de abordare a produsului , ca un sistem de elemente corporale şi acorporale aflate in intercondiţionare.Producătorul este preocupat , în majoritatea situaţiilor doar de componentele materiale ale unei mărfi , neglijind total sau parţial pe cele acorporale.

După locul în care este consemnată noutatea :

- produse noi pentru intreprinderea care le fabrică

- produse noi pentru piaţa pe care urmează să fie lansate

- produse absolut noi, prin faptul că nu au apărut până acum pe nici o piaţa.Se poate deci concluziona, ca un produs nou este bunul sau ansamblul de bunuri care prezinta fie, una sau mai multe insuşiri noi, un număr mai restrâns de insuşiri sau pune în valoare o insuşire ce nu a fost cunoscută faţa de produsele existente pe piaţă şi consum.

Bibliografie:

Virgil Balaure, Marketing, Editura Uranus, Bucuresti, 2002

www.grup.com

Victoria Manole, Marketing, Editura Ase, Bucuresti, 2003

www.csribd.com

www.preferate.com

Valentina Capota, Marketing-ul afacerii, Editura Akademos Art, B ucuresti, 2006

www.biblioteca-digitala.ase.com

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Innoirea produselor intreprinderii.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2011
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
22 pagini
Imagini extrase:
22 imagini
Nr cuvinte:
8 759 cuvinte
Nr caractere:
47 606 caractere
Marime:
754.58KB (arhivat)
Publicat de:
Constantina Chirila
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Proiect
Materie:
Economie
Predat:
Colegiul Economic Delta Dunării
Profesorului:
Coleasa Liliana
Sus!