Fundamentarea cheltuielilor la Primărie

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

Cuantificarea previzionala a cheltuielilor de tip bugetar presupune luarea in considerare a unui cadru de actiune unitar elaborat, de regula de catre Guvern prin Ministerul Finantelor Publice. In acest sens, in perioada premergatoare elaborarii proiectelor de bugete publice, Ministerul Finantelor Publice prezinta norme metodologice pe baza carora se desfasoara acesta activitate. intrucat in activitatea de elaborare a proiectelor de bugete publice sunt implicati agentii economici, persoanele fizice, institutiile publice, fiecare dintre acestia se gasesc in situatia de a face calcule cu privire la indicatorii financiari, ce se regasesc total sau partial intr-un buget sau in altul. Diversitatea situatiilor potrivit cu domeniile de activitate si cu specificul unitatilor si institutiilor, la care se adauga o multitudine de ipostaze, in care se regasesc contribuabilii in raproturile bugetare, impune, pe de o parte, un cadru comun de actiune, de procedura, iar pe de alta parte, un cadru specific conceput pe domenii de activitate, pe sectoare, pe institutii de acelasi fel.

Ca prima atitudine cu caracter profesional in dimensionarea cheltuielilor bugetare se impune luarea in considerare a ceea ce inseamna fundamentarea proiectelor bugetelor publice. Etapele acestui proces cuprind:

1. identificarea si individualizarea indicatorilor fizici specifici, ai fiecarei institutii publice;

2. situatia anului de baza;

3. norme si normative financiare;

4. cadrul juridic de actiune.

Fiecare ramura de activitate identifica indicatori fizici specifici de cheltuieli ce urmeaza a se cuantifica. De aceea se impune ca fiecare OPC sa elaboreze norme metodologice specifice de fundamentare a cheltuielilor.

Comun tuturor domeniilor de activitate sunt normele de fundamentare a cheltuielilor bugetare emise de Ministerul Finantelor Publice. Cuantificarea cheltuielilor institutiilor publice are Ia baza urmatoarele relatii:

Ch i = Nr .indicatori fizici i x Ch .global i ,

Ch i - cheltuiala ca activitatea ,,i"

Nr. - indicatori fizici i - indicatori fizici ai activitatii ,,i"

Ch global i - cheltuiala globala raportata la indicatori specifici ai activitatii ,,i".

Fiecare calcul de fundamentare a cheltuielilor bugetare poate utiliza in previzionarea si altele elemente care influenteaza activitatea, cum ar fi numarul zilelor sau a lunilor pe care se face cheltuiala sau se acorda anumite drepturi banesti.

Dintre etapele procesului de fundamentare a cheltuielilor bugetare, cea de a treia se aplica tuturor institutiilor cand sunt obligatorii. In cazul normelor indicative este permis institutiilor publice sa aleaga dintr-un interval valoric dimensiunea care i se potriveste, ceea ce poate sa difere de la o institutie la alta, chiar daca sunt din acelasi domeniu de activitate si din acelasi rang.

o Fundamentarea cheltuielilor

Cheltuielile se fundamenteaza conform destinatiei estimate si aprobate in cadrul bugetului previzional, regasindu-se in executia anuala, pe capitole in cadrul contului de executie si in darea de seama sau mai nou situatiile financiare la fiecare sfarsit de trimestru sau sau la incheierea executiei bugetare.Ele vizeza platile care se fac cu salariile, materiale consumate, serviciile efectuate precum si diverse actiuni economice aprobate in cadrul Consiliului local cu ocazia studierii si analizei necesitatilor.

Asadar la autoritatile publice cheltuielile de personal se rezuma la urmatoarele:

Fundamentarea cheltuielilor Primariei

Salariati Nr Salariu/luna Total luna Total an

Cadre conducere 2 11.000.000 22.000.000 264.000.000

Functonari publici 12 3.800.000 45.000.000 547.200.000

Personal contractual 3 2.200.000 6.600.000 79.200.000

Indemnizatii demnitare 17 800.000 13.600.000 163.200.000

Total fond salarii - - 87.804.445 1.059.000.000

Fond constituit pentru premii, cocedii odihna, indexari si infiati 1.090.500.000

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Fundamentarea cheltuielilor la Primarie.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (6 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
12 pagini
Imagini extrase:
12 imagini
Nr cuvinte:
2 439 cuvinte
Nr caractere:
18 930 caractere
Marime:
39.71KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Economie
Tag-uri:
buget, primarie, cheltuieli, Economie
Predat:
la facultate
Materie:
Economie
Sus!