Fonduri și programe ale Uniunii Europene

Previzualizare proiect:

Cuprins proiect:

Capitolul 1.Rolul si necesitataea fondurilor si programelor Uniunii Europene 2
Capitolul 2.Structura de coeziune si obiectivele politicii de coeziune 3
Fondul European de Dezvoltare Regionala (FEDR) 4
Fondul Social European ( FSE) 5
Fondul de Coeziune 6
Capitolul 3.Programe ale Uniunii Europene 8
Concluzii: 10
Bibliografie 11

Extras din proiect:

Pentru a putea trece peste problemele structurale cu care se lupta pentru a-si largi competitivitatea si pentru a putea rivaliza cu o reusita atat pe plan intern cat si extern,toate tarile care sunt membre ale Uniunii Europene cer ajutor asistentei financiare.

Uniunea Europeana le daruieste statelor membre ajutor prin mijlocul fondurilor si programelor dezvoltate deoarece acestea indeplinesc un rol principal de a insenina tara si economia spre circuitul pietei unice europene.Acest obiect fiind principala semnificatie a aderarii statelor europene la Unite.

Fondurile si programele Uniunii Europene ofera o rezolvare certa in imbunatatirea infrastructurii de mediu si in cea de transport, realizand o apropiere de cultura occidentala combinata cu efecte favorabile asupra aranjarii practice,a mamagementului lucrarilor si pentru mobilizarea diverselor categorii sociale, de preferat a tinerilor.

Exista o politica de dezvoltare economica si sociala a Uniunii Europene care se construieste cu ajutorul Fondului de coeziune si a Fondurilor structurale.Criteriul care sta la baza unei introduceri cu succes a acestei politici este colaborarea dintre toate asociatiile implicate; societatea civila,administratiile nationale, unitatile de cercetare precum si parteneriatul.

Rolul principal al instrumentelor structurale ale Uniunii Europene este de a motiva dezvoltarea economica a tarilor membre ale Uniunii Europene si de a dirija scaderea disparitatilor dintre zone.

Ele nu lucreaza singure, avand ajutor din partea tarilor care sunt implicate.In general sunt co-finantate din resursele pe care le are statul membru dar nu este suficient deoarece in anumite domenii este necesar si aportul financiar privat.

Politica de coeziune a Uniunii Europene are drept menire diminuarea diferentelor de dezvoltare dintre zone, incurajarea unei dezvoltari stabile a teritoriului Uniunii Europene si promovarea sanselor egale pentru toti.

Aceste fonduri structurale si de coeziune (FSC) sunt definite ca instrumente financiare de care Uniunii Europene se foloseste pentru a putea inlatura disparitatile sociale si economice dintre unele regiuni, scopul important fiind crearea coeziunii economice si sociale.

Capitolul 2.Structura de coeziune si obiectivele politicii de coeziune

Politica de coeziune este finantata din bugetul pe care il detine Uniunea Europeana prin prisma a trei instrumente structurale:Fondul European de Dezvoltare Regionala (FEDR), Fondul Social European (FSE), Fondul de Coeziune.Instrumentele financiare finanteaza urmatoarele obiective:

1.Obiectivul de convergenta.

Acest obiectiv urmareste sa ajute regiunile care au ramas in urma din punct de vedere al dezvoltarii economice prin capital uman,protejarea mediului inconjurator,interventii in infrastructura.

2.Conectivitate regionala si ocuparea fortei de munca.

Unele zone care se pot bucura de finantari din acest obiectiv sunt acele zone care nu sunt eligibile de a beneficia de fonduri structurale( FEDR si FSE). Se aloca un procent de 15,95% din bugetul politicii de coeziune.Exista unele actiuni care au privilegiul de a fi finantate sub acest obiectiv dintre care enumeram: regiunile competitive, ocuparea fortei de munca.Acest obiectiv sprijina alte regiuni in afara de cele ramase in urma pentru a indeplini scopul strategiei de la Lisabona ( pentru a creste economia si numarul locurilor de munca).

3.Cooperare teritoriala europeana.

Acesta din urma obiectiv priveste dezvoltarea cooperarii

Bibliografie:

1.Gillbert Gorning, Rusu Ioana Eleonora - Dreptul Uniunii Europene - Editia a -II A,Editura C.H.Beck,Bucuresti,2007

2.Revista Euroconsultanta - Ghidul Firmei - Nunarul 10

3.http://europa.eu/generalreport/ro/rg.html

4.http://ec.europa.eu/dgs/education_culture/allprogrames/index_en.html

5.http://ec.europa.eu/regional_policy/funds/prord/sf_en.html

6.htpp:/www.finantare.ro

7.www. HouseofEurope.ro

8.www.StructuralFunds.ro

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Fonduri si programe ale Uniunii Europene.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Anul redactarii:
2015
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
12 pagini
Imagini extrase:
12 imagini
Nr cuvinte:
1 980 cuvinte
Nr caractere:
11 593 caractere
Marime:
38.20KB (arhivat)
Publicat de:
Angelica A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Economie
Tag-uri:
fonduri, europa, finante
Predat:
Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor , Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi
Specializare:
Finante Banci
Materie:
Economie
An de studiu:
III
Profesorului:
Lect. Dr. Irina Bilan
Nota primită:
Nota 9
Sus!