Finanțe Publice

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

1. Conceptul de finante. Esenta si structura.

2. Obiectul de studiu si continutul disciplinei: Finante publice.

3. Legatura finantelor publice cu alte stiinte economice si sociale.

4. Functiile finantelor publice si rolul lor in economia moderna.

1 Conceptul de finante: esenta si structura.

Din punct de vedere etimologic cuvintul "finante" isi are originea din limba latina si insemna "plata in bani". In secolele XIV-XV in Franta circulau asa expresii ca "financ" - o suma de bani sau venit al statului, "finaces" - patrimoniul statului. In secolul XVI, in limba germana se folosea expresia "finaz" - plata in bani.

Deci notiunea ,,finante" reprezinta sume de bani sau conturi banesti ce se administreaza de catre stat, persoane juridice sau persoane fizice ca si forma sub care se realizeaza procesele de adunare si distribuire a resurselor banesti in cadrul activitatilor economico-sociale (impozitele, subventiile, alocatiile).

Conceptul de finante poate fi privit sub doua aspecte:

- in sens restrins si in sens larg

Toate relatiile economice dintre persoanele fizice si juridice, in masura in care se exprima in forma baneasca, reprezinta finantele. Relatia ,,bani - marfa, marfa - bani", banul reprezinta un instrument de utilitate sociala, devenit in prezent un drept de creanta.

Finantele - reprezinta procesele economice si relatiile sociale, tehnici specifice de procurare si utilizare a resurselor banesti pentru satisfacerea nevoilor privind activitatea persoanelor fizice, juridice inclusiv a statului.

La categoria generala de finante se include mai multe componente:

1. Finantele private - aceasta relatie si procese sunt persoane fizice sau juridice a caror activitate se bazeaza pe proprietatea privata. Fondurile de resurse banesti ce se administreaza la nivelul acestor participanti sunt destinate satisfacerii

2. Finantele publice - se caracterizeaza prin participarea directa la procesele generale financiare ale statului ca beneficiar al resurselor banesti acumulate si in calitate de utilizator al resurselor respective.

Finantele publice cuprind mai multe categorii financiare:

- bugetul de stat, asigurarile sociale, creditul.

2. Obiectul de studiu si continutul disciplinei ,,Finante publice"

Obiectul de studiu al ,,Finantelor publice" trebuie sa ia in considerare omul, trebuintele si preferintele acestuia, determinarile sociale la care el este supus. Din acest considerent ,,Finantele publice" este o stiinta sociala.

Trebuie deci sa subliniem ca obiectul de studiu al ,,Finantelor publice" in linii generale il constituie:

1. Cheltuielile publice pentru furnizarea de bunuri si servicii si realizarea transferurilor cu scop social.

2. Veniturile publice, ce au ca sursa principala impozitarea.

3. Imprumuturile publice si datoriile publice.

Studiind ,,Finantele publice", trebuie sa tinem cont si de faptul ca acestea formeaza expresia fenomenelor politice si sunt determinate de acestea.

In felul acesta, continutul ,,Finantelor publice" depaseste sfera raporturilor legate de asigurarea echilibrului dintre veniturile si cheltuielile statului.

Finantele statului nu mai sunt legate numai de indeplinirea functiilor de aparare a statului si mentinerea administratiei publice, ci tot mai mult functiile capata caracter social si economic.

,,Finantele publice" reprezinta o stiinta independenta cu obiect propriu de studiu; o stiinta de hotar ce studiaza economicul, politicul, juridicul, socialul relatiilor si raporturilor umane.

Astfel, conceptul contemporan ,,Finante publice" include:

1. Relatiile care exprima un transfer de resurse banesti fara contraprestatie si cu titlu nerambursabil.

2. Relatiile care exprima un imprumut de resurse banesti pe o perioada de timp determinata, pentru o anumita dobinda (creditul).

3. Relatii care exprima un transfer de resurse banesti obligatoriu sau facultativ in schimbul unei contraprestatii care depinde de producerea unui eveniment aleatoriu (asigurari) etc.

3. Legatura Finantelor publice cu alte stiinte economice si sociale.

Finantele publice reprezinta o disciplina ce are tangente atit cu stiintele economice cit si cu cele sociale. Finantele publice au legatura strinsa cu dreptul administrativ si cu cel constitutional. Din aceasta cauza aceste relatii trebuiesc reglementate juridic sau sa imbrace o forma juridica: lege, act, decret etc.

Intocmirea, aprobarea, executarea, incheierea si controlul bugetului administratiei centrale se face intr-o ordine clar stabilita, implicind un numar mare de functionari publici. Exista o legatura strinsa intre finantele publice si stiintele politice. Instrumentele financiare servesc deseori nu numai pentru interventia in domeniul economic, dar si cel social si politic. Legatura dintre finantele publice si stiintele economice este si mai strinsa, in deosebi aceasta se refera la finantele intreprinderii, management, stiintele de profil monetar si bancar, economia politica.

Deci, finantele publice este o disciplina ce se intercaleaza cu stiintele economice, juridice, sociale si politice. Datorita acestui fapt finantele publice reprezinta o disciplina ce e studiata atit de studentii facultatilor economice, cit si cele de drept.

4. Functiile finantelor publice si rolul lor in economia moderna.

Finantele publice au aparut si exista pentru realizarea unor obiective concrete, care nu pot fi realizate pe alta cale sau cu alte mijloace. Finantele publice isi indeplinesc destinatia sociala prin functiile care le exercita:

1. functia de repartitie;

2. functia de control.

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Finante Publice.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
5/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
45 pagini
Imagini extrase:
45 imagini
Nr cuvinte:
28 188 cuvinte
Nr caractere:
159 036 caractere
Marime:
120.43KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Economie
Tag-uri:
finante, componente
Predat:
la facultate
Materie:
Economie
Sus!