Finanțarea și Creditarea Întreprinderilor Mici și Mijlocii

Previzualizare proiect:

Cuprins proiect:

1. ASPECTE TEORETICE PRIVIND IMM-URILE SI CREDITAREA BANCARA A ACTIVITATII DE INVESTITII 2
1.1. NOTIUNI GENERALE PRIVIND IMM-URILE SI FINANTAREA LOR PRIN CREDITARE BANCARA 2
1.2. DATE GENERALE PRIVIND S.C.QUARTZ MATRIX S.R.L. 6
2. CREDITAREA BANCARA A ACTIVITATII DE INVESTITII A IMM-URILOR 9
2.1. PRINCIPIILE ACTIVITATII DE CREDITARE 9
2.2. ANALIZA PLANULUI DE INVESTITII 11
2.3. ANALIZA FINANCIARA SI NEFINANCIARA 15
3. ACORDAREA CREDITELOR BANCARE PENTRU INVESTITII IN CONTEXTUL ECONOMIC PREZENT 22
3.1. TEHNOLOGII BANCARE UTILIZATE IN ACORDAREA CREDITELOR DE INVESTITII IN CAZUL IMM-URILOR 22
3.2. IMPACTUL CRIZEI FINANCIARE ASUPRA ACTIVITATII DE CREDITARE A IMM-URILOR 24
3.3. RISCUL CREDITARII ACTIVITATII DE INVESTITII A IMM-URILOR 26
CONCLUZII 28
BIBLIOGRAFIE 30
ANEXE 31

Extras din proiect:

1.1. NOTIUNI GENERALE PRIVIND IMM-URILE SI FINANTAREA LOR PRIN CREDITARE BANCARA

Categoria Intreprinderilor Micro, Mici si Mijlocii (IMM) este formata din intreprinderi care angajeaza mai putin de 250 de persoane si care au o cifra de afaceri anuala neta de pana la 50 de milioane de euro si/ sau detin active totale de pana la 43 de milioane de euro

Conceptul de intreprindere privata mica si mijlocie (IMM) este foarte complex, cu multe determinari si numeroase implicatii pe planul organizarii si functionarii intreprinderilor de acest fel. Complexitatea conceptului este evidenta si de numarul apreciabil si diversificat de opinii cu privire la criteriile de delimitare a acestor intreprinderi fata de firmele mari. Intrucat nu exista un criteriu unic de definire si de clasificare a IMM, prezentarea mai multor modalitati de abordare a dimensiunilor lor ne ofera o baza analitica suficient de riguroasa pentru identificarea corecta a intreprinderilor care fac parte din categoria IMM.

Desi nu exista o definitie unanim acceptata a IMM, marimea acestora este interpretata in functie de o serie de elemente comune, specifice unor tari sau grupe de tari.

Legea nr. 346 din 14 iulie 2004 privind stimularea infiintarii si dezvoltarea IMM-urilor , se face urmatoarea clasificare, dupa numarul mediu de personal:

- pana la 9 salariati - microintreprindere;

- intre 20 si 49 salariati - intreprinderi mici;

- intre 50 si 249 salariati - intreprinderi mijlocii.

Figura nr. 1. Clasificarea IMM-urilor.

SURSA: http://www.inimm.ro/index.php?page=34#p3.

La alegerea dimensiunii intreprinderilor (mici, mijlocii, mare), cu ocazia infiintarii sau modificarii acesteia, se au in vedere, in primul rand, reglementarile legale existente cu privire la: forma juridica de organizare; nivelul minim al capitalului; nivelul impozitului perceput; nivelul dobanzilor pentru imprumuturi acordate; salarizarea personalului; protectia sociala etc.

In Romania o mare dezvoltare cunosc microintreprinderile, de regula familiale, cu numar redus de salariati. Distributia pe marime a IMM-urilor in 2007 este relevata mai jos.

Figura nr. 2. Distributia IMM-urilor pe marime in 2007

SURSA: www.bnr.ro.

Importanta deosebita acordata IMM-urilor in majoritatea tarilor dezvoltate se datoreaza unor solide fundamente economice si sociale. Intreprinderile mici si mijlocii sunt mult mai receptive la nevoile pietei, mai adaptabile la modificari si inovatii, raspund mai bine exigentelor consumatorilor, aducand o imbunatatire semnificativa mediului concurential.

Fiind un segment economic creator de noi locuri de munca in sectoare de activitate supuse unor mutatii structurale importante, IMM-urile contribuie la stabilitatea sociala a zonei respective. IMM-urile au un important rol in asigurarea flexibilitatii marilor intreprinderi, in sporirea caracterului concurential al unor piete. In perioade de recesiune economica, IMM-urile creeaza mai multe locuri de munca decat intreprinderile mari si gestioneaza mai bine forta de munca.

Pe de alta parte, creditul reprezinta relatia baneasca intre o persoana fizica sau juridica, numita creditor, care acorda unei alte persoane, numita debitor, un imprumut in bani in general cu o dobanda stabilita in functie de riscul pe care si-l asuma creditorul sau de reputatia debitorului

Creditul bancar este acordat de catre banci persoanelor fizice si juridice pe termen scurt, mijlociu sau lung. Aceste credite se pot acorda cu sau fara inscrisuri, cu garantii reale sau fara pe obiecte ale creditarii sau global.

Bibliografie:

www.bnr.ro;

www.brd.ro;

www.cnipmmr.ro;

www.dictionare.edu.ro;

www.fngcimm.ro;

www.inimm.ro;

www.mimmc.ro;

www.quartzmatrix.ro;

www.zf.ro.

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Finantarea si Creditarea Intreprinderilor Mici si Mijlocii.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
31 pagini
Imagini extrase:
31 imagini
Nr cuvinte:
11 167 cuvinte
Nr caractere:
66 708 caractere
Marime:
935.80KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Economie
Tag-uri:
creditare, vedere
Predat:
la facultate
Materie:
Economie
Sus!