Evoluția investițiilor străine directe în România în perioada 2007-2009

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

Cadrul investitional din Romania a permis, cel putin in ultimii ani, clasarea tarii noastre pe locuri uneori de invidiat in statisticile in care se analizeaza fluxurile de investitii straine directe din Europa de Sud-Est. Alte statistici, care privesc Romania in perspectiva calitatii de stat membru al Uniunii Europene, ne pozitioneaza undeva spre media volumului de ISD atrase. Inainte de a prezenta situatia exacta a investitiilor in Romania voi incerca o abordare mai ampla a subiectului printr-o caracterizare succinta a tuturor factorilor care influenteaza aceste investitii.

Factorii care au influentat decizia investitorilor in ultimii doi ani sunt numerosi si in cea mai mare parte cei mai avantajosi din zona europeana.

Un prim motiv care starneste interesul investitorilor straini il constituie piata si pozitia geografica a tarii. Piata romaneasca se afla pe locul 7 in Europa Centrala si de Est, cu peste 21 milioane de locuitori.

Locatie atractiva - situata la intersectia dintre Uniunea Europeana, Balcani si CIS, Romania este traversata de trei importante coridoare pan-europene: coridorul nr. 4, care leaga Vestul de Estul Europei; coridorul nr. 9, care face legatura intre Nordul si Sudul continentului si coridorul nr. 7, care faciliteaza navigatia in interiorul Europei.

Un alt factor care ar putea atrage capital strain il constituie resursele umane cu care se poate mandri tara noastra - forta de munca inalt calificata, la preturi competitive.

Salariu mediu lunar / Industrie

Martie 2008

Euro - 3.7218 RON Salariu

Brut Salariu

Net

EUR EUR

Agricultura 302 225

Industria de prelucrare 355 266

Industria alimentara si bauturi 335 250

Industria textila 265 202

Industria chimica 540 395

Industria de masini si echipamente 412 306

Industria energetica 723 525

Constructii 364 268

Comert 363 267

Hoteluri si Restaurante 252 191

Transport auto si feroviar 420 308

Transport fluvial si maritim 523 381

Transport aerian 1062 753

Telecomunicatii si servicii postale 623 451

Servicii de intermediere financiara 1354 966

Invatamant 500 360

Nici resursele naturale nu sunt o problema in contextul in care zeci de mii de hectare sunt lasate la voia intamplarii in asteptarea investitorilor.

Un alt sector caruia din pacate nu i -sa acordat prea multa atentie si care constituie o atractie pentru investitori este turismul. Existenta nenumaratelor zone cu o valoare deosebita reprezinta un punct de interes.

Statul are si el o mare contributie la cresterea potentialului investitional prin creearea mediului politic propice. In primul rand prin acordurile bilaterale incheiate de Romania cu alte state privind promovarea si protejarea reciproca a investitiilor. Apoi prin stabilirea de relatii diplomatice bilaterale cu 177 de state din cele 191 state membre ale ONU, la care se adauga Sfantul Scaun, Ordinul Suveran Militar de Malta si Autoritatea Nationala Palestiniana; Romania este membru al Natiunilor Unite si al altor organizatii internationale: OSCE, Consiliul Europei, Organizatia Internationala a Francofoniei si al Organizatiei Mondiale a Comertului (WTO) din Ianuarie 1995; deasemnea a incheiat tratate de comert liber cu tarile UE, EFTA,CEFTA.

Avantajele economice sunt constituite de cresterea economica sustinuta, evolutia descendenta a nivelului inflatiei si prin politica fiscala (de exemplu taxa corporatista este de 16%).

De asemenea integrarea in Uniunea Erupoeana, la 1 ianuarie 2007 si aderarea la NATO constituie un avantaj al Romaniei.

Din punct de vedere social exista acorduri intre sindicatele reprezentative si Guvern, nu au existat pana in prezent miscari sindicale majore.

I.B. Facilitati oferite investitorilor.Cadrul legal

In Romania s-a creat un cadru legal propice investitorilor straini. Libertarea formelor si modalitatilor de investitii, accesul liber pe piata si in toate domeniile de activitate economica, tratamentul de egalitate aplicat investitorilor romani si straini, rezidenti sau nerezidenti, dreptul investitorilor straini se a-zi repatria beneficiile obtinute in urma unor investitii, dupa achitarea impozitelor si taxelor legale, protectia investitiilor prin garantii impotriva nationalizarii, expropierii sau a altor masuri cu efect echivalent.

Printre legile emise de statul roman in acest sens se numara:

->Ordonanta de urgenta nr. 92 din 30 decembrie 1997 privind stimularea investitiilor directe care stabileste regimul juridic general privind garantiile si facilitatile de care beneficiaza investitorii si investitiile directe in Romania.

Art 4.(2) Investitorii beneficiaza in Romania, in principal, de:

- posibilitatea efectuarii de investitii in orice domeniu si in orice forme juridice prevazute de lege;

- egalitatea de tratament - just si echitabil - pentru investitorii romani sau straini, rezidenti sau nerezidenti in Romania;

- garantii impotriva nationalizarii, exproprierii sau altor masuri cu efect echivalent;

- facilitati vamale si fiscale;

- asistenta privind parcurgerea formalitatilor administrative;

- dreptul la conversia in valuta investitiei a sumelor in lei ce le revin din investitie, precum si la transferul valutei in tara de origine, potrivit reglementarilor privind regimul valutar;

- dreptul investitorilor de a alege instantele judecatoresti sau arbitrale competente pentru solutionarea eventualelor litigii;

- posibilitatea reportarii pierderilor inregistrate in cursul unui exercitiu financiar pe seama profitului impozabil al exercitiilor financiare urmatoare;

- posibilitatea utilizarii amortizarii accelerate;

- posibilitatea deducerii cheltuielilor pentru reclama si publicitate din profitul impozabil;

- posibilitatea angajarii de cetateni straini, in conformitate cu prevederile legale in vigoare.

Art. 9. - (1) Investitorii nerezidenti vor avea aceleasi drepturi si obligatii ca si investitorii romani, sub rezerva dispozitiilor din prezentul capitol.

Art. 10. - Investitorii nerezidenti in Romania au dreptul de a transfera in strainatate, fara nici un fel de restrictii, dupa plata impozitelor si a taxelor legale, urmatoarele venituri, in valuta liber convertibila:

a) dividendul sau beneficiul obtinut de la o societate comerciala, in cazul in care sunt actionari sau asociati, ori profitul de la o sucursala a acesteia;

b) venitul obtinut in cazul unei asociatii in participatiune, precum si veniturile obtinute din vanzarea actiunilor sau a partilor sociale;

c) sumele obtinute din lichidarea unei societati comerciale, potrivit Legii nr. 31/1990 privind societatile comerciale, cu modificarile si completarile ulterioare, ori din lichidarea unei societati comerciale potrivit procedurii falimentului, reglementata prin Legea nr. 64/1995 privind procedura reorganizarii judiciare si a falimentului, cu modificarile ulterioare;

d) sumele obtinute cu titlu de despagubiri, ca urmare a unei exproprieri sau aplicarii unei alte masuri cu efect echivalent;

e) alte venituri, conform formei de realizare a investitiei.

->Hotarare nr. 1165 din 26/09/2007 pentru stimularea cresterii economice prin sprijinirea realizarii de investitii

Scopul prezentei hotarari il reprezinta instituirea unei scheme de ajutor de stat avand ca obiectiv dezvoltarea regionala prin stimularea realizarii de investitii si a crearii de noi locuri de munca.

Art. 2. - Prevederile prezentei hotarari se aplica intreprinderilor care sunt inregistrate conform Legii nr. 31/1990 privind societatile comerciale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, au sediul si isi desfasoara activitatea in Romania si indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:

a) realizeaza investitii cu o valoare care depaseste echivalentul in lei a 30 milioane euro;

b) creeaza cel putin 300 de noi locuri de munca, ca urmare a realizarii investitiei initiale.

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Evolutia investitiilor straine directe in Romania in perioada 2007-2009.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
20 pagini
Imagini extrase:
20 imagini
Nr cuvinte:
6 083 cuvinte
Nr caractere:
38 383 caractere
Marime:
309.90KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Economie
Tag-uri:
investitii, romania, Economie, finante
Predat:
la facultate
Materie:
Economie
Sus!