Evoluția bunăstării în România

Extras din proiect:

Progres sau regres?

Pe parcursul a aproape trei decenii, de la schimbarea de regim din 1989, România a parcurs transformări economice, sociale și politice majore. Această perioadă a fost martorul unor momente remarcabile care au influențat mediul nostru economic și au stabilit, în egală măsură, noi traiectorii de dezvoltare, cum ar fi aderarea la NATO în martie 2004 și aderarea la UE în ianuarie 2007. Am trecut, de asemenea, prin unele evenimente dramatice, cum ar fi ample mișcări sociale, crize economice dar și instabilitate politică.

“Bunăstarea este produsul capacității omului de a gândi.”

Bunăstarea este un concept complex, frecvent utilizat în mai multe discipline variind de la filosofie și psihologie, la sociologie și economie.

Nu există o definiție general acceptată. Deși nu există o definiție general acceptată, deoarece este încă destul de dificil să se definească noțiunea având în vedere diferitele interpretări atribuite, o posibilă abordare ar putea defini bunăstarea ca fiind o descriere a situației vieții oamenilor.

Măsurarea obiectivă

Măsurarea bunăstării obiective se realizează cu ajutorul unor indicatori statistici.Bunăstarea a fost asociată mult timp de către economiști cu un indicator direct măsurabil, și anume produsul intern brut (PIB).

După o scădere în perioada1989-1992, a urmat o creștere (care s-a dovedit nesustenabilă, pe fondul menținerii structurii economice etatiste) în perioada 1993-1998. O nouă scădere s-a înregistrat in 1999, an cu vârf de plată la datoria externă. Începând cu 2000 (anul în care România a început negocierile de aderare la UE) s-au înregistrat creșteri continue, până la vârful din 2008 (139.7 mld. EUR, respectiv 204.3 mld.USD). Nivelul din 2008 a fost atins din nou abia în 2013, după perioada crizei mondiale și a măsurilor de austeritate, după care trendul de creștere a continuat.

Indicele dezvoltării umane

Acesta este probabil cel mai popular indice și a fost elaborat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (UNDP), începând cu anul 1990. Se calculează în dependență de alți indicatori care măsoară speranța de viață la naștere, nivelul educației și standardul de viață decentă.

Bibliografie:

http://www.insse.ro/cms/ro/content/castiguri-salariale-din-1938-serie-anuala-0

http://www.bnro.ro/Home.aspx

http://www.insse.ro/cms/ro/content/ipc-serii-de-date

Ziarul Financiar 10.02.2016

http://www.zf.ro/zf-utile/pib-ul-romaniei-evolutia-produsului-intern-brut-ins-8264863

Evoluția bunăstării în România, Șerban Toader, Victor Iancu, Dan Olteanu, KPMG Economics

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Evolutia bunastarii in Romania.pptx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
pptx
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2018
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
25 pagini
Marime:
8.19MB (arhivat)
Publicat de:
Madalina M.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Economie
Predat:
Facultatea de Stiinte Economice si Administratie Publica , Universitatea "Stefan cel Mare" din Suceava
Specializare:
Administrarea Afacerilor
Materie:
Economie
An de studiu:
I
Nota primită:
Nota 10
Sus!