Etică în Afaceri

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

Ce este etica in afaceri?

La prima vedere, este usor de inteles ca ,,etica in afaceri" este un domeniu care urmareste sa clarifice problemele de natura morala ce se ridica in mod curent in activitatea agentilor. Observam cu usurinta ca ,,etica in afaceri" este o expresie compusa, al carei sens poate fi inteligibil numai in masura in care cititorul neavizat stie ce inseamna cuvintele ,,etica" si ,,afaceri". La noi, termenul "etica" are cel putin trei semnificatii diferite. In primul rand, etica se refera la asa numitele moravuri, cutume si obiceiuri traditionale specifice diferitelor culturi.

Afacerile nu reprezinta singurul mod posibil in care pot fi satisfacute nevoile materiale. Ele s-au impus odata cu ascensiunea capitalismului, ca fiind pana in momentul de fata,solutia cea mai eficienta de a sustine o crestere economica, rapida si constanta, o sporire a eficientei economice, a calitatii produselor si serviciilor, o scadere relativa sau absoluta a preturilor.

Privind lucrurile din perspectiva unei singure intreprinderi comerciale se poate trai cu iluzia ca exista o piata, un capital disponibil, o suma de furnizori si competitori, din care un ins sau un grup cu initiativa poate scoate niste profituri mai mult sau mai putin substantiale. Ptivind relatiile economice la nivel macrosocial, se vede cu totul altceva si anume faptul ca fara nevoile de consum ale populatiei, n-ar exista afaceri de nici un fel, ca mersul firmelor depinde de management si de conjuncturi.

Teoriile care definesc afacerile la scara sociala, au nevoie de un cadru social si conceptual mai vast si mai elaborat in care sa se poata contura o mare varietate de responsabilitati sociale pe care afacerile trebuie sa si le asume, nu motivate de interesul egoist al intreprinzatorilor, ci in virtutea unor functii si roluri sociale definite prin contractul social dintre intreprinzatori si ansamblul societatii.

Referitor la corporatii, acestea au responsabilitati etice, care le obliga sa faca ceea ce este just si corect, ceea ce este echitabil, chiar daca nu sunt silite sa procedeze asa de cadrul legal existent in Europa, marile corporatii au un renume foarte controversat. Majoritatea dezbaterilor din Europa privind activitatea corporatiilor sun axate pe responsabilitatea etica. In comparatie cu americanii, europenii sunt mult mai suspiciosi fata de marile corporatii. De aici, o permanenta stare de alerta a publicului fata de buna credinta a firmelor de mare anvergura, a caror legitimitate morala este pusa mereu sub semnul intrebarii. De aceea, probleme ca energia nucleara, ingineria genetica sau testarea produselor farmaceutice pe anumale au starnit in Europa dezbateri mai aprinse decat in alte parti ale lumii.

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Etica in Afaceri.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (6 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
12 pagini
Imagini extrase:
12 imagini
Nr cuvinte:
5 448 cuvinte
Nr caractere:
27 116 caractere
Marime:
86.89KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Economie
Tag-uri:
afaceri, etica
Predat:
la facultate
Materie:
Economie
Sus!