Economia României și Mediul de Afaceri European

Previzualizare proiect:

Cuprins proiect:

1.Moneda Euro
1.1 Scurt istoric.........................................................................................................3
1.2 Avantajele monedei euro.....................................................................................6
1.3 Dezavantajele monedei euro..............................................................................10

2.Rolul Banci Centrale Europene
2.1 Scurt istoric..........................................................................................................11
2.2 Organe de decizie...............................................................................................12
2.3 Functiile si atributiile BCE.................................................................................13
2.4 Regimul cursului euro.........................................................................................15


Bibliografie................................................................................................................16

Extras din proiect:

1.1 Scurt istoric

Planurile pentru o moneda unica europeana au inceput sa prinda contur inca din 1969 odata cu Raportul Barre, elaborat de cele sase State Membre de atunci ale Comunitatii Economice Europene (EEC). Acesta a fost urmat mai tarziu in acel an de o intalnire a sefilor de stat si de guvern la Haga pentru a planifica crearea unei uniuni economice si monetare. Procesul a fost intarziat de colapsul Sistemului de la Bretton Woods 1971 dupa decizia unilaterala a Presedintelui Nixon de a face dolarul neconvertibil in aur si dupa criza petrolului din 1972. Intre timp, EEC a crescut incluzand noua state, multe dintre ele fiind dispuse sa renunte la propriile monede nationale.

In prezent, tarile europene participante pot fi integrate in trei faze economice, care corespund fazelor istorice ale dezvoltarii EMU.

Faza I

In 1979 Sistemul european monetar (EMS) a fost stabilit pentru a crea o legatura intre monedele europene si pentru a preveni fluctuatii mari intre valorile lor. Acesta a creat Mecanismul European a Ratei de Schimb (ERM) in acord cu care ratele de schimb a monedei fiecarui Stat Membru trebuiau sa fie restrictionate la fluctuatii foarte mici (+/-2.25%) pe oricare latura a valorii de referinta. Aceasta valoare de referinta a fost stabilita intr-un agregat al tuturor monedelor participante care s-a numit Unitatea de Moneda Europeana (ECU) si care a fost apreciata in acord cu marimea economiilor Statelor Membre.

In anii 1980 piata fiecarui Stat Membru a devenit mult mai apropiata de cea a vecinilor, dand forma la ceea ce a mai tarziu a devenit Piata Unica Europeana. Comertul international in Piata Unica Europeana ar fi putut fi pus in pericol de riscul ratei de schimb - in ciuda stabilitatii relative introduse de ERM - si de costurile crescute ale tranzactiilor pe care le-a adus aceasta. Crearea monedei unice pentru Piata Unica a insemnat o solutie logica, si astfel ideea unei monede unice a fost adusa din nou in atentia forului.

Comisia Europeana condusa de Jacques Delors a adoptat Actul Unic European in februarie 1986, care a avut drept scop inlaturarea barierelor institutionale si economice intre statele membre ale UE si stabilirea scopului pietei comune europene. In 1989, au fost schitate planuri pentru a realiza EMU in 3 stadii. Prima faza a inceput oficial in 1990, cand controalele asupra ratei de schimb au fost inlaturate, dand astfel libera miscare capitalurilor in intreaga EEC.

In 1992, cele trei faze prevazute de Comisia Delors au fost facute oficiale prin introducerea in Tratatul de la Maastricht, incluzand criteriile de convergenta economica pentru adoptarea monedei comune. In fapt, aceasta a transformat EEC in Uniunea Europeana. Criteriile pentru calitatea de membru a Uniunii Europene si adoptarea monedei euro sunt stabilite de trei documente. Primul este Tratatul de la Maastricht din 1992, care a intrat in vigoare pe 1 noiembrie 1993. Mai tarziu in acelasi an, al doilea criteriu a fost creat de Consiliul European la Copenhaga, si anume prin crearea ,,criteriilor Copenhaga", care au clarificat scopurile generale ale Tratatului de la Maastricht. Al treilea este contractul cadru negociat cu fiecare tara candidata mai inainte de a adera la UE. Criteriile au fost de asemenea clarificate si de legislatia UE si prin decizii ale sistemului judiciar european, de-a lungul anilor.

Bibliografie:

Bibere, Octav - Tratatul Uniunii Europene. Tratatul de la Maastricht asupra Uniunii Europene, Bucuresti, Editura Lucretis, 1997.

2.Danila, Nicolae - Euro - bipolarizarea monetara, Editura Economica, Bucuresti, 199

Ignat, I - Uniunea Europeana - de la Piata Comuna la moneda unica, Bucuresti, Editura Economica, 2002.

Paxino, Dan Octav. - Politica valutara si managementul riscurilor in tranzactiile internationale, Editura Economica, Bucuresti, 2003

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Economia Romaniei si Mediul de Afaceri European.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
16 pagini
Imagini extrase:
16 imagini
Nr cuvinte:
6 271 cuvinte
Nr caractere:
34 351 caractere
Marime:
35.75KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Economie
Tag-uri:
banca, MODEL, Credit
Predat:
la facultate
Materie:
Economie
Sus!