Diagnosticul activității productive și de distribuție a firmei

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

IMC+Qex < IQa < IRBE < IRexpl < Ircur. < IRbrut < Irnet

In situatia de fata, in urma calcularii acestor indici, corelatiile arata astfel:

IMC+Qex > IQa > IRBE > IRexpl > IRcur. = IRbrut < Irnet

IMC+Qex =124,4% > IQa =114,2%

In structura marjei comerciale si a productiei exercitiului ponderea valorii adaugate a scazut, si au crescut consumurile de la terti.Cresterea cheltuielilor cu materii prime,materiale consumabile, energie ,apa, si alte cheltuieli materiale se poate datora achizitionarii unui numar suplimentar de marfuri, unor cresteri de preturi, preturi ce depind de furnizor, incapacitatii firmei de a negocia cu furnizorul un pret mai bun ,modalitatii de gestiune a resurselor etc. Ideal ar fi ca se realizeze o planificare corecta a necesarului de materii prime si materiale astfel incat firma sa nu se aprovizioneze in plus. Trebuie intarita pozitia pe piata pe piata astfel incat o cresere a preturilor sa nu duca la o scadere drastica a vanzarilor si deasemenea , trebuie diversificati sau schimbati furnizorii, in asa fel in cat firma sa nu depinda de un singur furnizor care sa-si impuna pretul fara a putea negocia.

IQa =114,2% > IRBE = 103,8%

In structura valorii adaugate, ponderea excedentului brut din exploatare a scazut, iar ponderea cheltuielilor cu personalul si taxele impozitele si varsamintele au crescut.Crestera cheltuielilor cu personalul se poate datora fie angajarii unui numar suplimentar de salariati, peste necesarul firmei, sau platii muncii nejustificate economic, angajarea unor persoane cu studii superioare pentru un post inferior, ceea ce solicita un salariu mai mare, etc.In mod cert politica de personal trebuie imbunatatita, astfel incat remunerarea salariatilor sa fie in concordanta cu productivitatea muncii. Avand in vedere ca nivelul taxelor si impozitelor este impus, cresterea nivelului acestora se datoreaza legislatiei in vigoare, iar ceea ce poate face firma, este sa exploateze material impozabila, astfel incat aceasta sa atraga un venit cel putin egal cu taxele si impozitele.In cazut in care acest lucru nu se poate realiza,cel mai convenabil ar fi vanzarea materiei impozabile.

IRBE = 103,8% > IRexpl =76,8%

Aceasta corelatie arata ca in structura rezultatului brut din exploatare, scade ponderea rezultatului de exploatare si creste cea a amortizarilor si provizioanelor, precum si ponderea altor cheltuieli din exploatare. Utilajele si echipamentele au prezentat un grad mai mare de uzura anul acesta.Ideal ar fi sa se inlocuiasca utilajele vechi si uzate, sa se procedeze la automatizarea muncii.

IRexpl =76,8% > Ircur. =72,8%

Conform acestei corelatii in structura rezultatului din exploatare a scazut ponderea rezultatului curent si a crescut ponderea cheltuielilor financiare.Cresterea cheltuielilor financiare a insemnat o crestere a cheltuielilor cu dobanzile, datorata probabil unui numar mare de imprumuturi contractate, sau datorita unor modificari pe piata sau situatii de criza ce au dus la marirea dobanzilor la credite.Cresterea cheltuielilor cu diferente de curs valutar, cu sconturile acordate, pierderi din investitii cedate si altele.

IRcur. =72,8% = IRbrut = 72,8%

Egalitatea celor doi indici arata ca in structura rezultatului curent cu s-a modificat nici ponderea rezultatului brut, nici cea a cheltuielilor extraordinare, deoarece in perioada analizata acestea nu exista.Neproducandu-se calamitati naturale care sa determine cheltuili extraordinare, rezultatul curent coincide cu cel brut.

IRbrut = 72,8% < IRnet =75,7%

Singura corelatie care corespunde echilibrului financiar, arata ca in structura rezultatului brut, ponderea rezultatului net a crescut, iar cea a impozitului pe profit a scazut.Aceasta scadere se datoreaza faptului ca nivelul profitului a scazut in anul curent fata de anul precedent cu 148 um ; deci, implicit daca materia impozabila s-a diminuat , si cheltuiala cu impozitul pe profit a scazut.

2.Analiza corelatiilor de echilibru intre indicatorii valorici

Indicatori An baza (0) An curent P/0 1/0 1/P

Previzionat (P) Realizat (1) % % %

Productia vanduta 12956 16510 15778 127,43 121,78 95,56

Productia fabricata 13412 16825 16161 125,43 120,18 96,25

Productia exercitiului 13096 16900 16183 129,04 123,57 95,75

Valoarea adaugata 10151 11500 11593 113,28 114,2 100,8

Corelatiile de echilibru intre indicatorii valorici ar trebui sa fie urmatoarele : IQv > IQf

IQf > IQex

IQa > IQex

P/0 IQv =127,43% > IQf =125,43%

Previziunea realizata respecta corelatia de echilibru, ceea ce semnifica ca se prevede cresterea ponderii productiei vandute in productia fabricata.

1/0 IQv =121,7% > IQf =120,4%

Intreprinderea nu a reusit sa respecte prevederile pentru anul curent, productia vanduta inregistrand o scadere fata de plan cu 5,73 procente,

iar productia fabricata o scadere de 5,03 procente fata de plan.Exista deci o problema la planificarea activitatii pentru anul curent ; s-a supraevaluat capacitatea de productie a firmei, si capacitatea pietei de a absorbi produsele. Trebuie identificate deci elementele ce au determinat nerealizarea planului.Chiar daca planul nu este indeplinit, corelatia de echilibru fundamental se respecta.

Dinamica vanzarilor depaseste dinamica productiei fabricate, ceea ce inseamna ca cea mai mare parte a produselor fabricate au fost vandute, au fost recunoscute deci de catre clienti ca avand valoare.

Aceasta situatie este favorabila pentru agentul economic, care isi recupereaza costurile de productie pentru cea mai mare parte a produselor, pe care le poate reinvesti in urmatorul ciclu productiv.

P/0 IQf =125,43 % < IQex = 129,04%

Se observa o eroare in ceea ce priveste planificarea, avand in vedere ca managementul considera ca pentru anul curent productia fabricata va fi inferioara productiei exercitiului.Adica cea mai mare parte a materiilor prime lansate in fabricatie, nu va ajunge la stadiul de produs finit.Trebuie identificate elementele care au stat la baza acestei planificari.

1 /0 IQf =120,18 % < IQex = 123,57%

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Diagnosticul activitatii productive si de distributie a firmei
    • pg1+pr.doc
    • tabele.xls
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc, xls
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (4 voturi)
Anul redactarii:
2008
Nr fișiere:
2 fisiere
Pagini (total):
20 pagini
Imagini extrase:
19 imagini
Nr cuvinte:
4 278 cuvinte
Nr caractere:
30 379 caractere
Marime:
69.61KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Economie
Tag-uri:
firma, productie, Economie
Predat:
Facultatea de Contabilitate si Informatica de Gestiune , Academia de Studii Economice din Bucuresti
Materie:
Economie
An de studiu:
II
Sus!