Depolitizarea Structurilor Administrației Publice

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

Societatea romaneasca se afla intr-un continuu proces de schimbare in care toate elementele de ordin economic, social, politic, civic au cunoscut o noua dinamica in incercarea de adaptare la conditiile prezente, Romania stat membru cu drepturi depline al Uniunii Europene din ianuarie 2007.

Un sistem democratic este functional atunci cand economia inregistreaza reusite si in masura in care se dezvolta un spirit democratic in mentalitatea sociala.

In aceasta transformare a societatii romanesti nu se poate face abstractie de sistemul administratiei publice, de necesitatea introducerii unei dimensiuni europene in acest domeniu, in conformitate cu valorile acestui spatiu administrativ. Prin derularea coerenta si continua a procesului de descentralizare, vom putea asista la cresterea calitatii si eficientei serviciilor publice, iar administratiile locale vor raspunde intr-o masura mai mare exigentelor cetatenilor si dezvoltarii locale.

Pe termen scurt, administratiile publice locale si-au fixat urmatoarele prioritati:

- ameliorarea furnizarii de servicii locale de calitate;

- cresterea veniturilor la nivel local;

- sprijinirea dezvoltarii capacitatii de valorificare a potentialului local;

- implementarea de masuri pentru atragerea de investitori strategici in zona de competenta

In acest scop, administratiile publice locale sunt considerate ca unitati primare ale politicii locale si ale procesului decizional. Provocare majora pe termen scurt si mediu pentru administratiile publice locale, crearea mecanismelor care sa ajute la reformarea administratiei publice. Acest lucru este necesar atat pentru a face fata schimbarilor culturale, economice, a putea gestiona fondurile europene, cat si pentru a pune in practica politicile publice specifice.

Dezvoltarea capacitatii administratiilor publice locale este strans legata, pe langa alte aspecte, si de cresterea nivelului de pregatire a functionarilor publici care deservesc aceste institutii publice locale. Un rol important in acest proces revine reformei functiei publice. Crearea unui corp de functionari publici neutru din punct de vedere politic, profesionist si onest va asigura premisele unei transformari reale a administratiei publice din tara noastra. Pe plan mondial, tendinta ultimilor douazeci de ani este aceea a globalizarii si dezvoltarii intense a sistemelor sociale. In acest nou context, statele nationale sunt puse intr-o pozitie cu totul noua, in care institutiile si sistemele administrative trebuie sa fie flexibile, pentru a se adaptata acestor transformari. In acest nou cadru geopolitic creat, administratia publica centrala si cea locala au devenit factori definitorii in competitivitatea economica a unei tari sau regiuni economice.

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Depolitizarea Structurilor Administratiei Publice.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
18 pagini
Imagini extrase:
18 imagini
Nr cuvinte:
6 785 cuvinte
Nr caractere:
37 620 caractere
Marime:
33.26KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Economie
Tag-uri:
Administratie Publica, Economie
Predat:
la facultate
Materie:
Economie
Sus!