Datoria publică

Previzualizare proiect:

Cuprins proiect:

INTRODUCERE 3
CAPITOLUL I: ABORDARI TEORETICE PRIVIND DATORIA PUBLICA 5
1.1 Datoria publica - Notiuni introductive si clasificarea ei 5
1.2 Datoria publica interna 7
1.3 Datoria publica externa. Indicatori statistici 8
1.4 Modalitati de acoperire a datoriei publice 14
CAPITOLUL II : ANALIZA EVOLUTIEI DATORIEI PUBLICE A REPUBLICII MOLDOVA (2011-2013) 15
2.1 Cadrul juridic si cadrul institutional al datoriei publice 15
2.2 Evolutia datoriei publice a R.Moldova in anii 2011-2013 17
2.3 Implementarea Programului ,,Managementul datoriei de stat pe termen mediu (2013-2015)" 34

Extras din proiect:

Actualitatea temei. Datoria publica este un element indispensabil a unei economii deschise. Insuficienta resurselor proprii a unei tari pentru asigurarea cresterii economice conditioneaza apelarea la mijloace din interior si exterior. Majoritatea tarilor cu tranzitia spre economia de piata fiind constrinse de astfel de circumstante sunt impuse de a apela la surse externe de finantare pentru acoperirea cheltuielilor curente, sustinerea cursului monedei nationale, finantarea deficitului bugetar.

Pe plan international, contractarea imprumuturilor externe pentru dezvoltarea economica este considerata, in general, ceva normal, insa trebuie sa se tina cont de faptul ca impactul creditarii externe asupra economiei nationale apare in functie de volumul, conditiile, destinatia si modul de utilizare a acestor resurse. In conditiile unei gestiuni a resurselor neadecvate, folosirii nerationale a fondurilor primite din exterior sau a unei lipse de prevedere care conditioaneaza apelarea in exces la imprumuturi costisitoare aceste fluxuri financiare se transforma doar in mica masura, intr-un ajutor efectiv.

Scopul lucrarii se contureaza in abordarea teoretica a datoriei publice si in analiza evolutiei indicatorilor datoriei publice a Republicii Moldova, in perioada 2011-2013.

Suportul informational si stiintific il constituie lucrarile, publicatiile si articolele diferitor ginditori, savanti, monetaristi sau critici cum ar fi: Bucur Ion, Lazar Cornel, Iulian Vacarel, Aurelia Tomsa etc. Drept baza normativa in domeniu a fost analizata ,,Legea cu privire la datoria publica, garantiile de stat si recreditarea de stat" nr. 419-XVI din 22.12.2006, care reglementeaza aspectele analizate in domeniul politicii datoriilor publice.

Drept surse de date au fost utilizate datele statistice publicate de Banca Nationala a Moldovei, Biroul National de Statistica a Republicii Moldova si Ministerul Finantelor al Republicii Moldova in rapoartele anuale si trimestriale.

Structural lucrarea este alcatuita din doua capitole, pe parcursul carora voi trece treptat de la conceptul teoretic si general a datoriei publice la desfasurarea acesteia in tara noastra, depistarea neajunsurilor existente si apoi spre posibilitati de solutionare a problemelor intervenite in acest domeniu.

Capitolul I al lucrarii, intitulat ,,ABORDARI TEORETICE PRIVIND DATORIA PUBLICA" descrie conceptul de datorie publica, desprins din rationamentele in acest domeniu a specialistilor. Aici sunt analizate obiectivele ei si instrumentele de functionare a acesteia.

In Capitolul II al lucrarii- ,,ANALIZA EVOLUTIEI DATORIEI PUBLICE A REPUBLICII MOLDOVA (2011-2013)" se contine studiul asupra cadrului institutional si juridic al datoriei publice, asupra Programul "Managementul datoriei de stat pe termen mediu (2013-2015)", precum si rezultatele inregistrate a indicatorilor in perioada ultimilor 3 ani in acest domeniu.

Pe baza analizei efectuate in cele doua capitole, in incheiere au fost conturate concluziile si recomandarile autorului cu privire la masurile de solutionare a problemei datoriei publice si eficientizare a acesteia, utilizand metodele specifice economiei de piata si recomandate de organismele financiare internationale care, nemijlocit, se ocupa de studiul aprofundat a domeniului in cauza.

CAPITOLUL I: ABORDARI TEORETICE PRIVIND DATORIA PUBLICA

1.1. Datoria publica - Notiuni introductive si clasificarea ei

Imprumutul public - intern si/sau extern - genereaza datorie publica. Pentru exprimarea proportiei cantitative a imprumutului public se foloseste expresia "datorie publica" care reprezinta indicele sintetic de apreciere a situatiei financiare a statelor din acest punct de vedere.

Datoria publica include totalitatea sumelor imprumutate de administratia de stat centrala, locala si de alte institutii publice, de la persoane fizice sau juridice, de pe piata interna sau externa, ramase de rambursat, la un moment dat [8, pag.33]. Spre deosebire de datoria publica, indicatorul << serviciul datoriei publice >>, exprima totalitatea sumelor (rate si dobanzi) ce trebuie rambursate intr-o anumita perioada [3, pag.56].

Administrarea datoriei publice este data prin lege in competenta Ministerului Finantelor, care are autoritatea de a stabili balanta zilnica al contului general al trezoreriei statului, viitoarele niveluri ale cerintei de lichiditate, scadenta datoriei publice, costurile cu dobinda corespunzatoare si refinantarea sau diminuarea datoriei publice.

Datoria publica totala (DPT) reprezinta totalitatea obligatiilor pecuniare ale statului (guvern, institutii publice, financiare, unitati administrativ-teritoriale) la un moment dat, rezultate din imprumuturi interne si externe (in lei si in valuta) contractate pe termen scurt, mediu si lung, precum si obligatiile statului catre trezoreria proprie, pentru sumele avansate temporar in scopul acoperirii deficitului bugetar.

DPT = ? deficitelor bugetare - ? excedentelor bugetare (1.1.1)

Datoria publica totala se calculeaza si se gestioneaza separat pe cele doua forme ale sale, respectiv datoria publica interna si datoria publica externa.

La nivel de economie nationala, se manifesta un flux de venituri si un flux de cheltuieli. Daca fluxul de cheltuieli este mai mare decat fluxul de venituri apare fenomenul datoriei.Exista diverse clasificari(forme) ale datoriei publice :

I. In functie de originea imprumutului:

- datoria publica interna constituie o parte integranta a datoriei publice totale si evidentiaza imprumuturile de stat de pe piata financiara interna, de la persoane fizice si/sau juridice, in moneda nationala sau in valute straine, precum si imprumuturile angajate de terti, cu garantia statului, nerambursate la un moment dat.

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Datoria publica.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2015
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
35 pagini
Imagini extrase:
35 imagini
Nr cuvinte:
9 623 cuvinte
Nr caractere:
56 300 caractere
Marime:
825.00KB (arhivat)
Publicat de:
Aurica Timis
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Economie
Tag-uri:
datorie publica, Economie
Predat:
la facultate
Materie:
Economie
Sus!