Cursul Valutar și Echilibrarea Balanței de Plăți

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

1.1 Cursul valutar

Potrivit art. 2 din Legea nr. 312/2004, una din principalele atributiile ale Bancii Nationale a Romaniei este cea de elaborare si aplicare a politicii monetare si a politicii de curs de schimb.

Regimul actual al cursului de schimb al leului este cel de flotare controlata, acesta fiind in concordanta cu utilizarea tintelor de inflatie ca ancora nominala a politicii monetare si permitand un raspuns flexibil al acestei politici la socurile neprevazute ce pot afecta economia.

Alaturi de starea balantei de plati a unei tari, evolutia cursului de schimb reflecta pozitia economiei nationale in economia mondiala si competitivitatea economiei nationale - privita inclusiv prin prisma calitatii politicii economice a statului. Daca pentru cursurile fixe evolutia balantei de plati a indus procese de ajustare (reechilibrare) inauntrul economiei, pentru celelalte regimuri de cursuri de schimb miscarea acestora se constituie, ea insasi, intr-un proces de ajustare.

1.1.1 Elemente conceptuale

In relatiile economice internationale, este foarte importanta cunoasterea valorii unitatii monetare a unui stat fata de cea a altui stat. Raportul dintre acestea, stabilit la un moment dat pe piata, se numeste curs valutar sau curs de schimb. Altfel spus, cursul de schimb reprezinta expresia raportului valoric dintre doua monede.

Valutele convertibile se negociaza si se tranzactioneaza pe pietele valutare, cursurile de schimb putandu-se clasifica in functie de anumite criterii intr-o varietate de tipuri.

Clasificarea cursului de schimb valutar

Tinand cont de evolutia istorica precum si de realitatile existente, in functie de criteriul stabilitatii deosebim trei tipuri de cursuri:

- Cursuri valutare fixe, respectiv cele care au functionat pana in anul 1971 in cadrul Sistemului Monetar International;

- Cursuri valutare relativ stabile sau relativ fluctuante, acele cursuri care au o fluctuatie limitata, de genul ,,sarpelui valutar" in cadrul Sistemului Monetar European;

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Cursul Valutar si Echilibrarea Balantei de Plati.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
5/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
10 pagini
Imagini extrase:
10 imagini
Nr cuvinte:
3 842 cuvinte
Nr caractere:
19 968 caractere
Marime:
121.19KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Economie
Tag-uri:
raspuns, schimb valutar
Predat:
la facultate
Materie:
Economie
Sus!